Hyppää sisältöön

Haapasaaressa on paljastunut laaja polttoainevuoto – öljyä valunut maahan jopa tuhansia litroja

Maa-alueen puhdistustyöt jatkuvat pitkälle kesään.

Haapasaaressa on havaittu laaja öljyvuoto yhteysaluslaiturin edustalla. Arkistokuva. Kuva: Petri Lassheikki / Yle
Mirjam Tahkokorpi

Kotkan edustalla Haapasaaressa noin vuosi sitten havaittu öljyvahinko on osoittautunut odotettua laajemmaksi.

Varsinais-Suomen ely-keskus rakennutti Haapasaareen uuden yhteysaluslaiturin vuosina 2015–2016. Rakennusurakan aikana alueen halki kulkeva polttoaineputki rikkoutui, minkä seurauksena öljyä vuoti ympäristöön.

– Urakoitsijan ilmoituksen mukaan kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin ryhdyttiin. Vuoto saatiin tyrehdytettyä nopeasti ja pilaantuneet maa-ainekset poistettua, kertoo saaristoliikenteen asiantuntija Jari Nieminen Varsinais-Suomen ely-keskuksesta.

Keväällä 2019 alueella havaittiin jälleen öljyä, minkä johdosta ely-keskus teetti alueella tutkimuksia. Selvitys osoitti raja-arvojen ylityksiä useissa tutkimuspisteissä.

Öljyvuoto oletettua suurempi

Puhdistustyöt alkoivat jälleen tänä keväänä.

Puhdistusurakan alettua ilmeni hyvin pian, että alue on pilaantunut odotettua laajemmin. Polttoainetta löytyi laajemmalta alueelta ja huomattavasti suurempia määriä kuin öljyvahinkoselvitys antoi olettaa.

Jari Nieminen ely-keskuksesta kertoo, että öljyä on päässyt maahan mahdollisesti useita tuhansia litroja.

– Vuoto on nyt sekoittuneena hiekkaan, kiviin ja meriveteen, eli litramäärää on vaikea arvioida. Määrä perustuu urakoitsijan arvioon.

Haapasaari sijaitsee Kotkan edustalla. Kuva: Yle

Urakoitsijana toimiva Meritaito Oy aloitti pilaantuneiden maa-ainesten puhdistusurakan Haapasaaren yhteysaluslaiturin edustalla maaliskuun puolivälissä. Töiden oli tarkoitus kestää noin kuukauden, mutta nyt puhdistustöiden arvioidaan jatkuvan jopa heinäkuun loppuun asti.

Vuodon aiheuttajasta ei tietoa

Öljyvahingon aiheuttaja ei ole vielä ely-keskuksen, alueen omistajan Senaatti-kiinteistöjen eikä päävuokralaisen Rajavartiolaitoksen tiedossa.

– Koska puhdistettava alue on normaalisti Rajavartiolaitoksen käytössä esimerkiksi helikopterin laskeutumispaikkana, on tärkeää saada urakka valmiiksi mahdollisimman nopeasti, aluejohtaja Jyrki Reinikainen Senaatti-kiinteistöistä sanoo.

Työstä aiheutuu edelleen haittaa saareen suuntautuviin tavara- ja ajoneuvokuljetuksiin, koska yhteysalus ei pysty käyttämään tavanomaista keulaporttipaikkaansa. Varapaikkoina ovat viereinen Rajavartiolaitoksen laituri sekä saaren pohjoispuolella oleva puolustusvoimien laituri.

Myös laiturialueen kulkureiteissä on työmaasta johtuen rajoituksia. Jalankulkijoilla on kuitenkin mahdollisuus liikkua laiturille työmaan aikana.

Kesäksi vilkastuva liikenne tulee asettamaan omat haasteensa yhteysalusliikenteen toimivuudelle urakan aikana, mutta uskomme, että saaren vakituiset kulkijat ovat ymmärtäväisiä, Jari Nieminen ely-keskuksesta sanoo.

Suosittelemme sinulle