ABB on aloittanut työntekijöidensä kuumemittaukset ainakin kahdessa yksikössään Vaasassa.
Ylen useasta lähteestä saamien tietojen mukaan työntekijöiden ruumiinlämmön testauksia on tehty jo kahden viikon ajan Distribution Solutions -yksikössä. Tänään testaukset laajenivat myös Smart Power -yksikköön.
Yhtiö itse ei halua antaa sisäisistä toimintaohjeista yksityiskohtaisempaa tietoa. Se kertoo noudattavansa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sovellettavia kansallisia terveyspalveluja koskevia määräyksiä ja WHO:n ohjeita.
Kuumemittauksilla pyritään ehkäisemään koronaviruksen leviäminen.
Wärtsilällä turvavälejä ja kasvomaskeja
Ylen tiedossa ei vielä ole muita suuria yrityksiä Suomessa, jotka olisivat ryhtyneet samaan. Esimerkiksi Bolidenin ja Yaran tehtailla Kokkolassa ja Pietarsaaren UPM:n sellutehtaalla kuumetta ei mitata. Saman linjan ovat ottaneet elintarvikeyritykset Snellman Pietarsaaressa ja Pouttu Kannuksessa.
Joensuussa lämpökamera on käytössä Pohjois-Karjalan keskussairaalan päivystyksen vastaanottossa.
Vaasassa toimiii myös Wärtsilä Oyj:n tehdas, joka on ABB:n ohella suuri työllistäjä (siirryt toiseen palveluun). Wärtsilällä ei ole vielä käytössä kuumemittauksia.
Wärtsilä Finland Oy:n toimitusjohtaja Vesa Riihimäen mukaan yrityksessä pyritään torjumaan koronavirusta mahdollisimman paljon ennaltaehkäisevin keinoin. Wärtsilän Vaasan yksiköissä on pyritty huomioimaan tämä turvaväleillä.
Mikäli turvavälejä ei pystytä noudattamaan, käytetään työskennellessä hengityssuojaimia.
– Turvaetäisyyksiä pyritään kuitenkin noudattamaan mahdollisimman tarkasti, Riihimäki toteaa.
Tuotanto Vaasassa pyörii Riihimäen mukaan erikoisjärjestelyiden avulla ennallaan koronaviruksesta huolimatta. Toimitusjohtajan mukaan 15 prosenttia henkilöstöstä työpaikalla ja loput 85 prosenttia työskentelee etänä.
Yksin ei ole erotteleva keino
Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n työelämän asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara kertoo, että sairaalassa todetuissa koronavirustapauksista 44 prosentilla ei ole ollut lämpöä. Tästä syystä kuumemittaukset eivät välttämättä kerro, onko ihmisellä koronavirusta.
– Osalla ihmisistä voi hormonaalisista syistä tai luonnostaankin vähän normaalia korkeampi lämpö. Yksinomaan nämä kuumemittaukset eivät erottele, Rytivaara kertoo.
Rytivaaran mukaan tärkein keino ehkäistä koronaviruksen leviämistä on työntekijällä itsellään; mikäli tuntee flunssaoireita, kurkkukipua tai yskää, on paras jäädä kotiin sairastamaan. Rytivaara muistuttaa, että koronavirus voi aiheuttaa myös vatsakipuja ja ripulia.
– Jos on oireita, niin sitten pitää jäädä heti pois töistä, Rytivaara kertoo.
Artikkelia korjattu 12.5.2020 klo 9:26. Wärtsilän työntekijöistä 85 prosenttia työskentelee etänä, ei 15 prosenttia, kuten artikkelissa aiemmin kerrottiin.
Katso täältä Ylen uutiset koronaviruksesta Suomessa ja maailmalla