Hyppää sisältöön

Satasairaalan tiedottaminen kummeksuttaa – ei kertonut Satakunnan ensimmäisestä koronapotilaan kuolemasta perjantaina

Satakunnan sairaanhoitopiiri perustelee tiedottamattomuutta yhdessä sovitulla käytännöllä.

Satasairaalan pandemiapoliklinikan kyltti.
Satasairaala kertoi koronapotilaan kuolemasta vasta maanantaina kysyttäessä. Kuva: Tapio Termonen / Yle
Antti Laakso

Satakunnan sairaanhoitopiiri jätti perjantaina tiedottamatta koronapotilaan kuolemasta.

Ensimmäisen satakuntalaisen koronapotilaan kuolema oli sattunut jo ennen perjantaina lähetettyä tiedotetta (siirryt toiseen palveluun), jossa sairaanhoitopiiri kertoi, ettei kukaan ole sairaalahoidossa. Potilaan omaiset tiesivät kuolemasta jo tuolloin.

"Ei potilaita hoidossa"

Yle kysyi perjantaina vielä erikseen infektio-osaston ylilääkäriltä Tuomas Niemiseltä, onko tehohoidossa olleet potilaat kotiutettu.

– Sairaalassa ei ole koronapotilaita hoidossa, Nieminen vastasi.

Yle kertoi kuolemasta vasta maanantaina tiedusteltuaan sairaalasta vahvistusta Satakunnan Kansan (siirryt toiseen palveluun) kertomalle tiedolle kuolemasta. Maanantainakaan sairaanhoitopiiri ei itse kertonut tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että kuolema oli sattunut jo useita päiviä aiemmin.

Liian positiivinen tieto

Niemistä tai sairaanhoitopiiriä ei voi suoraan syyttää väärän tiedon antamisesta, koska totta on, että kuollut potilas ei ole enää sairaalahoidossa.

Satakunnassa ehdittiin kuitenkin perjantai-iltana iloita, että kukaan ei enää ole sairaalahoidossa koronan takia eikä kukaan satakuntalainen ole kuollut.

Sairaanhoitopiirin tiedottaminen johti siis yleisöä harhaan jättämällä kertomatta olennaisia asioita maakunnan koronatilanteesta.

Selitys: Yhteinen käytäntö

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sari Sjövall selittää tiedotuslinjaa Turun yliopistosairaalan erva-alueen eli erityisvastuualueen yhdessä sovitulla käytännöllä. Hänen mukaansa yksittäisistä kuolemista ei kerrota, jotta potilas ei ole tunnistettavissa.

Sjövall vakuuttaa, että Satakunnassa ei ole aiemmin sattunut yksittäisiä koronakuolemia eli viime viikolla kuollut potilas on ainoa Satakunnassa menehtynyt koronapotilas. Satakunnassa on todettu laboratoriotesteillä yhteensä 53 koronatapausta.

Lue tästä uusimmat tiedot koronaviruksesta Satakunnassa.

Suosittelemme sinulle