Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Vettel lähtee Ferrarilta kauden 2020 jälkeen – talli vahvisti tiedon

Uutinen voi käynnistää ketjureaktion kuskimarkkinoilla.

Sebastian Vettel, Charles Leclerc
Sebastian Vettelin F!-ura saattaa olla päättymässä. Kuva: Charles Coates/Getty Images
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Nelinkertainen formula ykkösten maailmanmestari Sebastian Vettel jättää Ferrari-tallin kauden 2020 jälkeen. Talli vahvisti tiistaina, että Vettelin kanssa ei tehdä jatkosopimusta.

Ferrarin tallipäällikön Mattia Binotton mukaan ratkaisu ei ollut helppo, mutta lopputulos oli tallin ja kuljettajan yhteinen. Binotto kertoi tallin tiedotteessa, että neuvottelut olivat vaikeat erityisesti, koska Vettelillä on suuri arvo tallille kuljettajana ja ihmisenä.

– Nyt tuli aika jatkaa eri suuntiin, Binotto sanoi.

Vettelin mukaan hän ei löytänyt tallin kanssa yhteistä näkemystä jatkosta. Kuljettaja sanoi, ettei rahalla ollut merkitystä neuvotteluiden jatkosopimuksen kariutumisessa.

Vettel on ajanut Ferrarilla vuodesta 2015, ja hänen nykyinen kolmivuotinen sopimuksensa päättyy kauden lopussa. Ferrari oli vakuuttanut haluavansa pitää saksalaisen, mutta osapuolten toiveet jatkon suhteen olivat lopulta liian erilaiset. Ferrari tarjosi tiettävästi Vettelille yksivuotista jatkosopimusta, kun tämä olisi halunnut monivuotisen kontrahdin.

14 voittoa italialaistallissa

Vettel voitti maailmanmestaruutensa Red Bullilla vuosina 2010–2013. Ferrarilla hän on yltänyt 14 gp-voittoon, mutta maailmanmestaruus on jäänyt haaveeksi. Vettel taisteli mestaruudesta Lewis Hamiltonin kanssa kausina 2017 ja 2018, mutta joutui kummallakin kerralla taipumaan kakkoseksi, osittain omien virheidensä takia.

Kausi 2019 mutkisti Vettelin asemaa Ferrarilla. Kun tallitoveriksi tuli Kimi Räikkösen sijaan Charles Leclerc, ja nuori monacolainen jätti nopeasti Vettelin varjoonsa, alkoi saksalaisen asema ykköskuskina olla historiaa. Ferrari teki kauden lopussa Leclercin kanssa kauteen 2024 ulottuvan jatkosopimuksen, mikä osoitti tallin uskovan että Leclerc on Ferrarin tulevaisuus.

Vettel, 32, on voittanut urallaan 53 gp-kisaa, millä hän on kaikkien aikojen tilastossa kolmantena. Paalupaikkojen määrässä (57) hän on neljäntenä.

McLaren voi olla vaihtoehto

Vettelin seuraajaksi Ferrarilla on veikkailtu Carlos Sainzia tai Daniel Ricciardoa. Sainz teki viime vuonna vaikutuksen yltämällä McLarenilla kuljettajien MM-sarjassa kuudenneksi, ja hänen McLaren-sopimuksensa umpeutuu tämän kauden jälkeen. Myös Ricciardon sopimus Renaultin kanssa on katkolla kauden lopussa, ja menestymään tottuneen australialaisen tiedetään olevan turhautunut Renaultin heikkoon kehitykseen.

Kuusinkertaisen mestarin Hamiltonin siirrosta Mercedekseltä Ferrarille huhuttiin viime vuonna, mutta vaihtoehtoa ei pidetä realistisena.

Vettelin F1-ura päättymässä?

Lähtö Ferrarilta saattaa tietää Vettelin F1-uran päättymistä, sillä muissa huipputalleissa tuskin on paikkaa hänelle. Hänen vanha tallinsa Red Bull on jo ilmoittanut ettei halua Vetteliä tähtikuljettajansa Max Verstappenin tallikaveriksi. McLarenilla saattaisi olla paikka Vettelille, jos Sainz siirtyy Ferrarille, mutta saksalaisen pitäisi olla valmis reippaaseen palkanalennukseen.

F1-kausi 2020 ei ole vielä päässyt alkamaan koronaviruksen takia. Tällä hetkellä suunnitelmissa on aloittaa kausi heinäkuun alussa Itävallassa tyhjien katsomoiden edessä. F1-organisaation tavoitteena on viedä läpi 15–18 kilpailun kausi, kun alkuperäinen kalenteri koostui 22 kilpailusta.

Lue myös:

Boris Johnson säikäytti formulapiirit puheillaan – eristysmääräys vaarantaisi Silverstonen F1-kilpailut

Pienemmät F1-tallit ovat henkitoreissaan – tynkäkausi on elinehto "kauhean monelle" tiimille, kertoo Claire Williams

Juttua muokattu 12.5. klo 10.12: Päivitetty tieto, että Ferrari vahvistaa Vettelin lähdön.

Suosittelemme sinulle