Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ammattihakkeri ei lataisi koronasovellusta: "Olemme valmiita luopumaan asioista, joista pitäisi ainakin käydä keskustelua"

Benjamin Särkkä ei itse aio ladata tartuntoja jäljittävää työkalua kännykkäänsä.

Benjamin Särkkä on hakkeri, joka käyttää kykyjään hyvään.
Benjamin Särkän mukaan pandemia-aikana turvallisuus menee liian helposti yksilön oikeuksien edelle. Kuva: Jarno Paldanius / Yle
Juha-Matti Mäntylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa valmistellaan älypuhelinsovellusta, jolla voidaan seurata kansalaisten kohtaamisia. Bluetooth-teknologiaan perustuva sovellus toimii anonyymisti siten, että kansalaisten henkilöllisyyden on määrä pysyä salassa ainakin taudin havaitsemiseen saakka.

Suomen it-alan asiantuntijat F-Securen Mikko Hyppösestä tietokirjailija Petteri Järviseen ovat antaneet sovellukselle siunauksensa.

Teknologia-alalla on myös ammattilaisia, jotka eivät aio sovellusta ladata.

– Todennäköisesti en. Jaan itsestäni jo tarpeeksi tietoa, ammattihakkeri Benjamin Särkkä toteaa.

– Koronaepidemia ei ole ongelma, jonka ratkaisemme teknologian avulla.

Särkän mukaan virukseen tepsivät koronasovellusta paremmin käsien pesu, fyysinen etäisyys ja laajamittainen testaaminen.

Päivitys 2.9.2020 Suomalaisen Koronavilkku-sovelluksen julkaisun jälkeen Benjamin Särkkä kertoo, että hän suosittelee nyt nähdyn kaltaisen sovelluksen käyttöä.

Pelkäätkö Koronavilkkua? Vielä keväällä ammattihakkeri Benjamin Särkkä sanoi, ettei asentaisi koronasovellusta – 5 syytä miksi mieli on nyt muuttunut

Ammattihakkeri ei lataisi koronasovellusta omaan puhelimeen
Takaisin Pasilaan -podcastin jakso 12.5.2020

Kuuntele Takaisin Pasilaan -uutispodcast klikkaamalla tästä.

Särkkä oli tänään vieraana Takaisin Pasilaan -podcastissa. Hänet tunnetaan hakkeritapahtuma Disobeyn-perustajana, ja hän on myös osa Team Whack -ryhmää, jonka toimintaa seurataan Ylen samannimisessä ohjelmassa. Päivätyönään hän on Nordean tietoturva-asiantuntija.

Särkän mukaan koronasovelluksesta tiedetään yhä liian vähän, eikä sen toiminnasta ole varmuutta. Yksinkertaisimmillaan kyse on siitä, onko riittävän moni suomalainen halukas ja kykenevä lataamaan sovelluksen.

Uutispodcast Toivo Haimi, Marjukka Mattila ja keskellä ammattihakkeri Benjamin Särkkä.
Tiistain podcast-jakso työn alla. Juontajina Toivo Haimi ja Marjukka Mattila sekä keskellä ammattihakkeri Benjamin Särkkä. Kuva: Jarno Paldanius / Yle

"Poikkeuksetta huono idea"

Benjamin Särkälle kyse on ennen muuta periaatteesta. Hän itsekin myöntää, että koronasovellusta suurempi ongelma saattaa lopulta olla se data, jonka kansalaiset antavat jo nyt täysin vapaaehtoisesti nettijäteille ja kauppaketjuille.

Hän kertoo Takaisin Pasillaan -podcastissa luottavansa myös teknologiaa kehittävien suomalaisyritysten asiantuntijoihin.

Pandemian nimissä tehdään Benjamin Särkän mukaan kuitenkin liian nopeasti isoja päätöksiä, jotka kaventavat kansalaisten vapauksia.

– Pitäisi melkein järjestää protesti, että 'älkää viekö meidän oikeuksiamme' – vaikka eihän sellainen kokoontuminen olisi tällaisena aikana hyvä idea, hän sanoo.

Kun turvallisuuden ja kansalaisoikuksian välillä tasapainotellaan, vaaka kallistuu Särkän mukaan nyt liian helposti turvallisuuden suuntaan.

– Olemme valmiita luopumaan asioista, joista pitäisi ainakin käydä keskustelua.

Kansalaisten valvonnan lisääminen on ammattihakkerin mukaansa “aina ja poikkeuksetta” huono idea. Särkkä muistuttaa, että vaikka luottaisitkin nykyhallitukseen, kahdenkymmenen vuoden kuluttua tilanne voi olla toinen.

Keskustelu on suljettu.

Pelkäätkö Koronavilkkua? Vielä keväällä ammattihakkeri Benjamin Särkkä sanoi, ettei asentaisi koronasovellusta – 5 syytä miksi mieli on nyt muuttunut

Suosittelemme