Hyppää sisältöön

Jätekasan suurpalo ajoi asukkaita evakkoon Tampereella – laitokselle annettiin uhkasakko luvanvastaisista jätteistä viime vuonna

Tampereen Ruskon jätteenkäsittelylaitosta pyörittävä yhtiö on valittanut uhkasakosta hallinto-oikeuteen.

Pelastuslaitos sammuttamassa jäteaseman paloa Tampereen Ruskossa.
Tampereen Ruskossa paloi maanantaina suuri rakennusjätekasa. Kuva: Antti Eintola / Yle
Antti Palomaa

Tampereen Ruskon jätteenkäsittelylaitoksen toiminta on ollut luvanvastaista pitkään ennen maanantaista suuren jätekasan paloa.

Viime vuoden maaliskuussa Pirkanmaan ely-keskus kehotti purkamaan laitoksen pihalla olevan kierrätyspolttoaineen raaka-ainekasan. Samalla ely-keskus asetti uhkasakon laitosta pyörittävälle yhtiölle Deletelle. Yhtiö on valittanut uhkasakosta.

Luvanvastainen kasa on eri kuin eilen tuleen syttynyt rakennusjätekasa.

Deleten liiketoimintajohtaja Henri Pesonen kertoo, että laitoksen luvan ehtona oli, että yhtiö rakentaa alueelle halleja. Aikaisemman luvan mukaan kierrätyspolttoaineen raaka-ainetta sai varastoida ulkona, mutta nykyisen luvan mukaan ei.

– Emme tienneet, mikä uuden luvan sisältö tulee olemaan hallinto-oikeuden käsittelyn jälkeen. Siksi emme aloittaneet rakennusprojekteja. Rakennushankkeet aloitettiin luvan saamisen jälkeen, Pesonen sanoo.

Hallinto-oikeus antoi päätöksen ympäristöluvasta marraskuussa 2017.

Pesosen mukaan kierrätyspolttoaineen raaka-aine saadaan luvanmukaisesti sisätiloihin muutamien viikkojen päästä, kun viimeinen halli valmistuu.

Ely-keskus tekee tarkastuskäynnin

Tampereen Ruskossa riehunut palo ajoi maanantaina evakkoon noin 350 asukasta. Varhain aamulla syttynyt palo saatiin hallintaan vasta illalla ja asukkaat pääsivät palaamaan koteihinsa.

Poliisi ei tässä vaiheessa epäile rikosta.

Kartta Tampereen Ruskon tulipalopaikasta
Ruskon teollisuusalue sijaitsee Hervannan itäpuolella. Kuva: Marko Melto / Yle

Ely-keskuksella ei ole tietoa siitä, onko palaneessa kasassa ollut jotain sellaista jätettä, mitä siinä ei olisi pitänyt olla. Delete arvioi itse, että palo saattoi syttyä kasaan vahingossa päätyneestä litium-akusta.

Ely-keskuksen tarkastaja käy tiistaina iltapäivällä selvittämässä tulipaloon johtaneita ja palon aikaisia tapahtumia.

– Lisäksi käydään läpi toimenpiteitä, joilla tulipaloja pystytään jatkossa ehkäisemään ja miten toimintatapoja täytyy muuttaa, sanoo ylitarkastaja Emmi Pajunen.

Laitoksen jatkosta keskustellaan

Tomi Kuusela muutti perheineen Lintuhytin alueelle neljä vuotta sitten ja on odottanut pitkään, että Delete korjaa toiminnan luvan mukaiseksi.

– Toivottavasti tämä on nyt se viimeinen niitti, että asia etenee nopeutetulla aikataululla.

Tampereen Lintuhytin alueella asuva Tomi Kuusela
Tomi Kuusela ei pidä teollisuusalueen aiheuttamia hajuhaittoja ongelmallisina. Hänen mukaansa haitat ovat hetkellisiä, eivät jokapäiväisiä. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Laitoksen edellytyksistä jatkaa toimintaa nykyisellään keskustellaan ely-keskuksen ja Tampereen kaupungin ympäristöviranomaisten kesken.

– Tässä vaiheessa minulla ei ole siihen vielä kantaa, ylitarkastaja Emmi Pajunen sanoo.

Alun perin Pajusen piti mennä ensi viikolla tarkastamaan, onko laitos saanut ympäristön roskaantumista kuriin. Tulipalo aikaisti nyt käyntiä.

Ely-keskus on selvittänyt myös Ruskon jätteenkäsittelylaitoksen pöly- ja hajuhaittoja. Haitoista on tullut valituksia lähialueen asukkailta, myös Tampereen kaupungin ympäristöviranomaisille.

– Sellaisista hajuhaitoista, joita siellä on jo ennen paloa ollut, ihmisten ei pitäisi joutua kärsimään, sanoo Tampereen apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.).

Jätekasoissa aina epäpuhtauksia

Deleten liiketoimintajohtaja Henri Pesonen kertoi aiemmin Ylen haastattelussa, että palaneessa jätekasassa oli epäpuhdasta metalliromua ja pakkausmateriaalia.

Laitoksen ympäristöluvan mukaan eri jätteet pitäisi säilyttää pihalla erillisissä kasoissa.

– Aina jakeet sisältävät tiettyjä epäpuhtauksia. Tässäkin oli pääsääntöisesti metallijätettä. Pakkausmateriaali-termiä käytin sen takia, että havainnollistaisin mahdollisimman hyvin, mikä siellä oikeastaan paloi, Pesonen sanoo.

Pesosen mukaan ely-keskus voi ottaa kantaa siihen, olivatko epäpuhtaudet luvanmukaisia.

Suosittelemme sinulle