Hyppää sisältöön

Juutalaiset tuohtuivat poliisille ukrainalaisessa Kolomyjan kaupungissa: Pyysi listaamaan kaupungin kaikki juutalaiset

Ukrainan poliisi on käynnistänyt tutkimuksen siitä, miksi paikallinen poliisi pyysi tällaista listaa.

Kolomyja on noin 60 000 asukkaan kaupunki Länsi-Ukrainassa Ivano-Frankivskin alueella. Kuvituskuva vuodelta 2017. Kuva: Leisa Tyler / AOP

Ukrainalaisen Kolomyjan kaupungin juutalaiset syyttävät poliisia avoimesta antisemitismistä, koska se on pyytänyt listaa kaikista kaupungin juutalaisista osoitteineen ja puhelinnumeroineen.

Listaa pyydettiin osana järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvää tutkimusta, kertoo Ukrainan juutalaiskomitean johtaja Eduard Dolinsky Twitterissä.

Dolinsky julkaisi Twitterissä 18. helmikuuta päivätyn pyynnön, joka oli hänen mukaansa toimitettu Kolomyjan juutalaisyhteisön johtajalle. Tämä kieltäytyi antamasta tietoja ilman oikeuden määräystä, kertoo muun muassa Jewish Telegraphic Agency -uutistoimisto. (siirryt toiseen palveluun)

Kirjeen oli allekirjoittanut järjestäytyneen rikollisuuden parissa työskentelevä korkea-arvoinen poliisi. Siinä ei selitetty, miksi poliisi on kiinnostunut Kolomyjan juutalaisista.

– Tämä on häpeällistä ja avoimen antisemitistä, Dolinsky sanoo

Myöhemmin hän tviittasi, että Ukrainan poliisi on käynnistänyt tutkimuksen siitä, miksi Ivanko-Frankivskin poliisipiiri oli vaatinut listaa juutalaisista. Hänen mukaansa tutkimus käynnistettiin, kun Israelin suurlähettiläs Joel Lion oli puuttunut asiaan.

Lion tviittasi, että Ukrainan korkeimmat viranomaiset ovat soittaneet hänelle ja tuominneet tapauksen.

– Työskentelemme yhdessä poliisin kouluttamiseksi paremmin antisemitismin suhteen, Lion sanoo.

Noin 60 000 asukkaan Kolomyjassa ja sen ympäristössä asuu satoja juutalaisia.

Suosittelemme sinulle