Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Poliitikot tyrmäsivät Helsingin Lapinlahden myynnin sijoittajille – historiallisen sairaala-alueen kehittämiseen selvityshenkilö

Kaupunkiympäristölautakunta päätti, ettei se kannata kiinteistösijoitusyhtiö NREP:n suunnitelman edistämistä.

Lapinlahden sairaalan päärakennus.
Lapinlahden historiallinen sairaala-alue sijaitsee Helsingin kantakaupungissa. Päärakennus on valmistunut vuonna 1841. Kuva: Petteri Juuti / Yle
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin Lapinlahden sairaala-alueen myynti sijoittajille on saanut kovan kolauksen.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta päätti kokouksessaan tiistai-iltana, ettei se kannata alueen kehittämisestä pidetyn ideakilpailun voittaneen suunnitelman edistämistä. Näin ollen historiallista sairaala-aluetta ei tulla kehittämään kisan voittaneen sijoitusyhtiö NREP:n ehdottamalla tavalla.

Lautakunta päätti, että Lapinlahden alueen säilyttämisen ja korjaamisen edistämistä jatketaan siten, että hanketta varten nimitetään selvityshenkilö.

Selvityshenkilön tehtävä on löytää alueelle laajasti hyväksyttävissä oleva ratkaisu, jolla arvokkaat rakennukset pystytään suojelemaan ja korjaamaan.

Vain kokoomus kannatti suunnitelmaa

NREP:n kehitysehdotusta vastaan äänestivät vasemmistoliitto, sosiaalidemokraatit ja vihreät. Suurista puolueista ainoastaan kokoomus oli kiinteistösijoitusyhtiön suunnitelman kannalla.

– Asian käsittelyn aikana SDP:n valtuustoryhmän enemmistö ei nähnyt edellytyksiä aloittaa jatkotyötä voittajaehdotuksen perusteella, SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma sanoo.

SDP:n valtuustoryhmässä erityisesti arvokkaiden sairaalarakennusten myyntiä kritisoitiin ja myös uudisrakentamisen määrää pidettiin liian suurena puistoalueen säilyttämiseksi.

Heinäluoman mukaan esityksen hylkäämisen jälkeen päätöksentekijöiden on kuitenkin otettava vastuu rakennusten remontoinnin järjestämisestä.

– Toivon, että selvityshenkilö pystyisi löytämään kunnostukseen veronmaksajien kannalta kestävän taloudellisen ratkaisun.

Kaupunkiympäristölautakunnan varapuheenjohtaja, kokoomuksen Risto Rautava sanoo olevansa syvästi pettynyt.

– Vihervasemmiston äänin tehtiin järjetön päätös, Rautava sanoo.

Rautavan mukaan NREP:n ehdotuksella olisi pystytty korjaamaan ja suojelemaan arvokkaat rakennukset.

– Myös puisto olisi säilynyt kaupunkilaisten käytössä ja hyvässä kunnossa.

Rautava tuskailee, että taas ollaan alueen kehittämisen suhteen lähtöruudussa.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Reetta Vanhasen mukaan vihreät edellyttävät luontoarvojen parempaa huomioimista ja puistoalueen säilymistä laajempana.

– Lisärakentamista tulisi tarkastella nykyistä laajemmaalla alueella, jotta varsinainen puistoalue säilyisi paremmin vapaana.

Vanhasen mukaan alueen kehittämiseksi valittavan ratkaisun on mahdollistettava kulttuuriympäristön säilyminen, kansalaisjärjestötoiminnan jatkuminen ja mielenterveystyön edellytysten turvaaminen.

Rakennuksille etsittiin omistajaa, koska kaupungilla ei ole niille omaa käyttöä

Lapinlahden rakennuksille haettiin uutta omistajaa ja käyttötarkoitusta ideakilpailulla vuonna 2019. Kaupunki on suunnitellut sairaala-alueen rakennusten myyntiä, koska sillä ei ole siellä omaa toimintaa eikä käyttöä.

Voittaneen, ja lopulta ainoan ehdotuksen, mukaan sairaalan päärakennukseen tulisi Tove Janssonin kotimuseo, hostelli, työtiloja sekä palveluja. Puiston pohjoispuolella oleva vanha sauna kunnostettaisiin ja avattaisiin laajemmin kaupunkilaisille.

NREP:n ehdotuksessa rantaan tulisi venelaituri ja pohjoispuolella sijaitseva punainen tiilirakennus muutettaisiin ravintolaksi ja kokoustilaksi. Uudisrakennukset nousisivat alueen eteläreunalle, minne tulisi hotelli Länsiväylän meluaidaksi sekä kaksi palveluasuntorakennusta.

Kaupungin ideakilpailun voittaneen ehdotuksen takana ovat kiinteistösijoitusyhtiö NREP, yritysjärjestelyihin erikoistunut maailmanlaajuinen konsulttiyhtiö Oaklins Merasco sekä kolme arkkitehtitoimistoa: Ark-Byroo, Arkkitehtitoimisto OPUS ja Arkkitehdit Soini & Horto.

Vuonna 1841 valmistunut Lapinlahden sairaala on Suomen vanhin mielisairaala. Sekä C. L. Engelin suunnittelema päärakennus, että ympäröivä puisto ovat suojeltuja.

Lautakunta: Puiston pitää säilyä riittävän avoimena kaupunkilaisille

Kaupunkiympäristölautakunnan mukaan alueelle etsitään ratkaisu, jolla rakennukset ja puisto säilyvät riittävän avoimina kaupunkilaisille. Lautakunta haluaa myös, että Lapinlahdessa voivat jatkossakin toimia mielenterveyspalvelut ja kansalaisjärjestöt.

Kaupunkiympäristölautakunta korostaa, että arvokkaan puiston luontoarvot tulee turvata.

Lautakunnan mukaan alueen kehittämiseen ollaan ottamassa mukaan myös kaupungin ulkopuolisia toimijoita. Kaupunkikonserni voi jäädä alueelle rakennusten tai osan rakennuksista omistajaksi esimerkiksi kaupungin omistaman kiinteistöyhtiön kautta.

Kaupungin ideakilpailun voittaneen kiinteistösijoitusyhtiö NREP:n toimijat ja suunnitelma pidetään mukana kokonaisuuden selvittämisessä, vaikka yhtiön ehdotusta ei sellaisenaan viedäkään eteenpäin.

20.51 Juttuun lisätty vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Reetta Vanhasen kommentit.

Aiheesta aiemmin

Historiallisen 1800-luvulta olevan sairaalan myynnistä sijoittajille iso kiista – Museovirasto: Hotelli meluaitana kuulostaa vedätykseltä

Ainoa ehdotus voitti ideakilpailun – Lapinlahden sairaalaan tulossa Tove Janssonin kotimuseo, hotelli ja lisää palveluasuntoja

Yllätyskäänne Helsingissä: Lapinlahden sairaalan ideakisassa enää yksi osallistuja, toinen vetäytyi viime metreillä – ratkesiko alueen tulevaisuus?

Suosittelemme