Hyppää sisältöön

OAJ:n valitsema Vuoden koulu käänsi oppilasmääränsä kasvuun koulukyydeillä – abi: Opettajat ovat meille kavereita siinä missä opiskelijatkin

Varsinaissuomalainen Kosken lukio on OAJ:n mukaan hieno esimerkki yli kuntarajojen toimivasta koulusta.

Pekka Kaukonen (vas.), Lauri Salo ja Simo Tamminen eivät yllättyneet koulunsa saamasta kunniasta. Kuvassa myös rehtori Mirja Rautavuori-Lehtinen. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Kosken lukio on valittu Vuoden kouluksi opettajien ammattijärjestön OAJ:n Vuoden oppilaitos -kilpailussa. Valintaperusteissa kehutaan lukion hyvää ilmapiiriä ja sen merkitystä koko seudun elinvoimaisuudelle.

Lukiolaiset itse eivät yllättyneet oman opinahjonsa saamasta tunnustuksesta.

– Meillä on kyllä niin sitoutuneet opettajat ja rehtori, että voin hyvin allekirjoittaa valinnan, abiturientti Lauri Salo kommentoi.

Esimerkkinä Salo kertoo äidinkielenopettajasta, joka on aina sanonut, että hänelle saa laittaa viestiä, jos ei osaa jotain. Opettaja on myös ollut valmis jäämään koulun jälkeen tukiopettamaan.

Kosken koulun valintaa perustelee oikeaksi myös abiturientti Simo Tamminen.

– Koko paletti pyörii täällä niin hienosti. Opettajat ovat meille parhaita kavereita siinä missä muutkin opiskelijat – eivät pelkästään opettajia.

Rehtori Mirja Rautavuori-Lehtinen nyökyttelee poikien puheille.

– Opiskelijat kehuvat meitä opettajia, ja minä komppaan takaisin.

Opiskelijoita peräti kymmenestä kunnasta

Vuodesta 1957 toiminut Kosken lukio on OAJ:n mukaan esimerkki yli kuntarajojen toimivasta koulusta.

Palkintoperusteluissa kiitetään hyvän ryhmähengen sekä opettajien, rehtorin ja opiskelijoiden vuorovaikutuksen lisäksi myös oppilashuoltoa.

– Meillä on oikein hauskaa täällä lukiossa, vaikka opiskellaankin ahkerasti, sanoo Kosken lukion rehtori Mirja Rautavuori-Lehtinen. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Kosken lukiossa on reilu 130 opiskelijaa yhteensä noin kymmenestä lähialueen kunnasta. Lähialueiden yhdistäminen koulukyydein mainitaankin palkintoperusteissa erityisesti.

Kun lukio oli vaarassa näivettyä kunnan omien nuorten määrän vähetessä, ryhdyttiin Koskella toimiin. Lukion elinvoimaisuutta tuki päätös siitä, että Kosken lukion opiskelijoille järjestettiin kuljetukset niistä lähikunnista, joissa ei ole lukiota eikä julkista liikennettä.

Matikan yo-tulokset usein maan parhaimmistoa

OAJ kehuu palkintoperusteissa myös Kosken lukion kurssitarjontaa sen kokoon nähden.

Hyvät lähtökohdat näkyvät myös tuloksissa. Kosken lukio on ollut useana vuonna pitkän matematiikan ylioppilaskirjoitusten tuloksissa koko maan parhaiden joukossa.

Kosken lukiolla on myös erikoinen kevätperinne, joka sekin kertoo yhteisöllisyydestä. Lukuvuosi päätetään legendaariseen vesisotaan – tosin ei nyt koronakeväänä.

– Luokka-asteittain menemme urheilukentälle ja pistämme mähinän päälle. Katsomme, kuka on paras. Harmi, että se nyt jää väliin, toteaa abiturientti Pekka Kaukonen.

Kosken lukion reilu 130 opiskelijaa tulee noin kymmenestä lähialueen kunnasta. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

OAJ:n vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti -tunnustuksia (siirryt toiseen palveluun) on jaettu vuodesta 1991 lähtien.

Tällä kertaa kilpailun kunniamaininnan saivat Pohjois-Savossa toimiva Savonia-ammattikorkeakoulu, päiväkoti Hukanpesä Joensuusta ja Martti Ahtisaaren koulu Kuopiosta.

Suosittelemme sinulle