Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Facebookin valvojille korvausta järkyttävistä sisällöistä

Valvojien arkityö on katsella törkeimpiä sisältöjä, mitä ihmiset ovat keksineet tuottaa.

Mies käyttää Facebook-sovellusta älykännykällä.
Facebook on suostunut korvauksiin joita sen valvojat ovat hakeneet oikeudessa. Kuva: Tommi Pylkkö / Yle
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhteisöpalvelu Facebook alkaa maksaa korvausta henkisistä vammoista ja kärsimyksistä, joita sen valvojat saavat työssään.

Asiasta nostettiin ryhmäoikeuskanne vuonna 2018. Nyt yhtiön asianajajat ovat ilmoittaneet kalifornialaiselle oikeusistuimelle suostuvansa vaatimukseen.

Facebook käyttää korvauksiin 52 miljoonaa dollaria. Kaikki ryhmäkanteessa mukana olleet 10 000 Facebookin moderaattoria saavat vähintään tuhannen dollarin korvauksen.

Ne, joilla on lääkärin diagnosoima henkinen vamma, kuten post-traumaattinen stressireaktio, voivat saada jopa 50 000 dollaria.

Törkeintä, mitä ihmismieli voi tuottaa

Korvausvaatimuksen mukaan valvojien työhön kuuluu katsoa jatkuvasti hyvin vastenmielistä nettisisältöä, kuten lasten seksuaalista hyväksikäyttöä, eläinrääkkäystä, raiskauksia, murhia ja terroritekoja, joihin liittyi esimerkiksi kaulan katkaisemisia.

Facebook hyväksyi samalla sopimuksen, jonka mukaan sen alihankkijoiden työntekijät Yhdysvalloissa voivat saada henkistä tukea ja terapiaa.

Oikeusjuttu lähti liikkeelle sen jälkeen, kun The Guardian -lehti ja The Verge -nettiuutissivusto julkaisivat uutisen Facebookin valvojien henkisesti raskaista työoloista.

– Menet töihin joka aamu yhdeksäksi. Laitat tietokoneen päälle ja katselet, kuinka joltain leikataan pää poikki. Joka päivä, joka minuutti. Se on se, mitä katselemme. Päiden katkomista, kertoi syytekirjelmän mukaan korvausvaatimuksessa mukana ollut Selena Scola.

Suosittelemme