Hyppää sisältöön

Jyväskylässä kirjastoihin tulvii nyt varauksia – ruuhkan vuoksi lainojen noudoissa on syytä varautua parin päivän viiveeseen

Kirjastohenkilökunnalla on ollut viime päivät kädet täynnä työtä, koska ihmiset ovat tehneet todella paljon varauksia kirjastojen aineistoihin.

Kirjastoista saa taas noutaa varauksia, mutta laajemmin kirjastot avaavat tilojaan ja palveluitaan kesäkuun alussa. Kuva: Eveliina Matikainen / Yle
Heli Kaski

Lähes kaikista Keski-Suomen kirjastoista voi taas hakea varattuja aineistoja ja kirjastoihin voi palauttaa lainoja.

Kannonkoskella omatoimikirjasto avautuu varausten noutoa ja kirjojen palautusta varten tänään torstaina, samoin Leivonmäen lähikirjasto.

Jyväskylässä kirjastojen noutolainaus käynnistyi koronasulun jälkeen jo viime viikolla viidessä kirjaston toimipisteessä, ja lainaustoiminnan alkaminen on aiheuttanut kirjastoihin varaustulvan.

Asiakkaiden ikävästä kirjojen pariin kertoo, että Jyväskylän kaupunginkirjaston aiheistoihin oli tehty viime viikon loppuun mennessä 9000 varausta.

– Varauksia on tehty ennenkin paljon, mutta nyt määrät ovat odotetusti kasvaneet todella runsaasti. Arvelemme että myös uusia varaajia on tullut paljon, mikä on tietenkin hieno juttu, kuvailee osastonjohtaja Laura Hekkala-Vatula Jyväskylän pääkirjastosta.

Asiakasvirta kirjastoissa on ollut toistaiseksi rauhallinen, mutta kirjaston henkilökunnalla on ollut kädet täynnä työtä varausten käsittelyssä.

Varauksille tarkoitettuja hyllyjä on kirjastoissa lisätty, ja varausruuhkasta johtuen aineistojen noudettavaksi tulossa on viivettä.

– Pääkirjastolla varaus ei ehkä löydy tutusta varaushyllyn kaarteesta, koska varauksia on valtavasti ja hyllyjä on lisäilty väliaikaisesti. Autamme varauksen löytämisessä hyllystä ja tietenkin muutenkin, jos vaikka on vaikea päästä hakemaan varausta portaiden nousun takia, Hekkala-Vatula sanoo.

Kirjoja varatessa asiakkaiden kannattaa varautua tällä hetkellä muutaman päivän odotteluun. Kirjasto lähettää noudettavissa olevista varauksista sähköposti- tai tekstiviesti-ilmoituksen.

Toukokuussa varauksia pääsee noutamaan Jyväskylän pääkirjastosta, Kortepohjan ja Korpilahden lähikirjastoista sekä Palokan ja Vaajakosken aluekirjastoista arkisin kello 12–18.

Tavallista asiakaspalvelua kirjastoissa ei vielä järjestetä, eivätkä kirjaston muut palvelut ole toistaiseksi käytössä.

Kirjastot saavat avata tilojaan ja muita palveluitaan laajemmin 1. kesäkuuta lähtien.

Suosittelemme sinulle