Hyppää sisältöön

Nallikarin muoviroskien ja mikromuovin määrä selvitetään – Oulu yksi seitsemästä tutkimuspaikasta

Suomessa selvitetään tämän kesän aikana mikromuovin määrää hiekkarannoilla.

WWF:n meriasiantuntija Anna Soirinsuo keräsi torstaina näytteitä Nallikarin hiekkarannalla mikromuovin määrän selvittämiseksi. Kuva: Risto Degerman / Yle
Risto Degerman

Oulussa kerättiin torstaina Nallikarin uimarannalta näytteitä, joista analysoidaan rannalla kerääntyneen mikromuovin määrää. Oulussa tehtävä tutkimus on osa laajempaa tutkimusta, jossa yhteensä seitsemältä hiekkarannalta kootaan samanlaisia näytteitä. Sen toteuttavat yhdessä WWF Suomi, Suomen ympäristökeskus ja Pidä Saaristo Siistinä -yhdistys.

Muoviroskien ja mikromuovin määrää ei ole aiemmin tutkittu Suomen vesistöistä näin laajasti.

Vaikka Pohjanlahdella merivesi on puhtaampaa kuin Suomenlahdella ja Itämerellä, myös täällä muovi ja styroxi ovat ongelma, kertoo Nallikarin rannalla yhdessä vapaaehtoisten kanssa tutkimusta tehnyt WWF Suomen meriasiantuntija Anna Soirinsuo.

– Pohjanlahden vedenlaadun erikoispiirteitä ovat suuri humuspitoisuus ja meren vähäsuolaisuus. Suurimmat kipukohdat ovat sitten juuri tämmöiset muoviroskat ja mahdollisesti kalastukseen liittyvät paineet, Anna Soirinsuo kertoo.

Mikromuovinäytteitä otetaan kesän aikana seitsemän eri kaupungin hiekkarannalta: Oulun lisäksi mukana ovat Helsinki, Vaasa, Pori, Lohja, Hanko ja Porvoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle