Suomussalmelainen Arja Mönttinen sai keskiviikkoiltana nopean lähdön suihkusta, kun hänen pihaltaan alkoi kuulua meteliä. Mönttisen 70 koiran lauma oli kohdannut metsästä pihapiiriin ilmaantuneen karhun.
Koirat ulvoivat kuorossa ja siitä syystä nainen päätti soittaa hätäkeskukseen.
– Kyllähän tällaisesta laumasta lähtee melkoinen mekkala, joka toki ei haittaa, kun ei asu ketään ihan naapurissa. Samalla kaipasin apua koirien rauhoittamiseen.
Mönttisen havaintojen mukaan karhu kävi muidenkin pihan kytkettyjen koirien luona, samalla se kurkki koirankoppeihin ja kaatoi niitä. Karhu myös kaivoi maata ruuan toivossa.
– Se istui siinä yhden ketjukoiran vieressä ja söi koiranruuan jämiä. Se huomasi minut ja juoksi metsään, mutta se tuli taas jostakin takaisin pihaan ja sitä rallia se siinä piti, kertoo Mönttinen.
Karhu teki valehyökkäyksiä
Arja Mönttisen koti sijaitsee 26 kilometriä Suomussalmelta Kuhmoon päin. Hänen pihallaan on rekikoiria, laumanvartijoita ja metsäkoiria. Möntisellä on ollut aikaisemmin rekikoirayritys, joka ei enää ole toiminnassa, mutta koirat ovat hänet huolehdittavaan.
Karhun nähtyään osa pihan koirista painui koppiin piiloon ja osa oli haukkunut sopivaksi katsomansa matkan päästä.
– Osa koirista oli vähän turhankin rohkeita, vaikka karhu ei ollut aggressiivinen. Laumanvartijan nappasin sisälle, sillä tiesin, että se ei peräänny.
Karhu ei yrittänyt mennä koirien päälle, vaan teki valehyökkäyksiä. Valehyökkäys näytti Mönttisestä pieneltä pyrähdykseltä koiraa kohti.
– Koirille ei onneksi sattunut mitään.
Mönttinen ei ollut missään vaiheessa huolissaan omasta tai koirien turvallisuudesta. Tilanne kuitenkin säikäytti häntä, sillä illan aikana yhden kiinni olleen koiran ketju kiertyi karhun tassun ympärille.
– Mietin siinä, että jos karhuun sattuu, niin se hermostuu. Ja vaikka koirien ketjut olivat pitkät, niin eihän niillä ole samalla tavalla tilaa paeta kuin vapaana ollessaan.
Poliisi ja suurriistavirka-apu paikalle
Paikalla kävi illan aikana poliisipartio ja kaksi suurriistavirka-apuhenkilöä Suomussalmen Riistanhoitoyhdistyksestä. Kyseessä oli aikuinen uroskarhu, jonka etutassun leveys oli 15–16 cm, kertoo suurriistavirka-apuhenkilö Pentti Helttunen.
Myös Helttunen sai kokea karhun valehyökkäyksen, joka on karhulle tyypillinen varoituskeino. Tilanteessa karhu tulee vauhdilla kohti ääntä päästäen muutaman metrin päähän.
– Silloin on viisainta hiljakseen perääntyä, vaikka rauhoittavasti puhuen. Aggressiivisella karhulla on korvat luimussa ja niskakarvat pystyssä. Eläin voi myös heiluttaa päätään edestakaisin samalla karjuen.
Karhu saatiin karkotettua pihapiiristä ampumalla ilmaan eläinten karkotukseen tarkoitettuja haulikon paukkupatruunoita.
– Se jälkeen karhua ei ole näkynyt, sanoo Arja Mönttinen.
Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka!