Hyppää sisältöön

Marin hallituksen koronastrategiasta: Epidemia ei saa levitä Suomessa

Marinin mukaan Suomessa on varauduttava myös siihen, että koronavirusepidemia hiipuu kesällä ja palaa syksyllä uudestaan.

Hallituksen tiedotustilaisuus koronarajoitusten purkamisesta 4. toukokuuta.
Hallituksen tiedotustilaisuus koronatilanteesta.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallituksen näkemys on, että koronavirusepidemia ei saisi levitä Suomessa ollenkaan. Tähän vaikuttaa Marinin mukaan se, että ei ole tiedossa, tuoko sairastaminen immuniteettia.

– Hallituksen toimet perustuvat siihen, että estämme taudin leviämistä ja pyrimme siihen, että tautiin ei sairastuta, Marin sanoi tiedotustilaisuudessa, jossa käytiin läpi hallituksen koronastrategiaa.

Samaan aikaan on Marinin mukaan oltava realisti ja ymmärrettävä, että globaalissa pandemiassa pelkästään Suomen toimilla ei päästä siihen, että virusta ei enää ilmaantuisi. Myös kovat rajoitustoimet ovat inhimillisesti raskaita, minkä takia niistä pyritään pääsemään eroon.

Marinin mukaan Suomessa on varauduttava myös siihen, että koronavirusepidemia hiipuu kesällä ja palaa syksyllä uudestaan. Mahdollinen kausivaihtelu on yksi asioista, joita koronaviruksen suhteen ei vielä tiedetä.

– Tasapainoilemme tilanteessa, joka on vakava ja mahdollisesti pitkäaikainen. On vielä paljon sellaista, jota emme yksinkertaisesti tiedä.

Marin: Kovankaan rajoituskuurin tehosta ei ole takeita

Marinin mukaan on mahdollista, että virus saataisiin painettua alas erittäin kovilla rajoitustoimilla, mutta sen inhimillinen hinta olisi kova ja lopputulos epävarma niin kauan, kuin virusta esiintyy muualla maailmassa.

– Esimerkiksi viiden viikon erittäin kovalla rajoituskuurilla, johon liittyisi täydellinen ulkonaliikkumiskielto ja kontaktikiellot, ei välttämättä saavutettaisi mitään pitkäaikaista, Marin sanoi.

Marinin mukaan hybridistrategian noudattamista koronaviruksen leviämisen estämiseksi on tarpeellista jatkaa niin kauan, kunnes epidemia on saatu globaalilla tasolla hallintaan ja strategiaa päivitetään tilanteen mukaan.

Hallitusta on syytetty epäselvästä viestinnästä koronavirusstrategian suhteen. Viimeksi eilisellä kyselytunnilla oppositio tivasi hallitukselta selkeää tavoitetta R0-luvusta, joka kuvaa viruksen leviämistä.

Marinin mukaan hallitus ei ole asettanut tavoitteekseen tiettyä ilmaantuvuuslukua. Marin perustelee tätä sillä, että luku ei kuvaa tilannetta kattavasti ja tavoiteluvun asettaminen voisi johtaa oletukseen, että hallituksen toimet olisivat tähän sidottuja.

– Luku ei kuvaa kattavasti ja se myös vaihtelee alueittain. Tautia esiintyy ryppäissä ja epidemian kulkua on vaikea ennustaa. Linjaukset toimista tehdään kokonaisharkinnan pohjalta, ei sen pohjalta mikä ilmaantuvuusluku kulloinkin on, Marin sanoi.

Marinin mukaan hybridistrategian vaatimaa testauskapasiteettia on nostettu ja nostetaan edelleen. Myös sairastuneiden jäljittämisen resursseja on vahvistettu.

Jäljittämisessä auttavan mobiilisovelluksen edellyttämän lainsäädännön valmistelu on kesken sosiaali- ja terveysministeriössä. Marinin mukaan sovellus voitaisiin ottaa käyttöön kesällä.

THL: Tartuntahuippu huhtikuussa

Tilaisuudessa olivatpaikalla pääministerin lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen. He kertoivat mittareista ja ennusteista, joilla virustilannetta arvioidaan.

Päiväkohtaisten tapausmäärien perusteella tartuntahuippu sijoittui Puumalaisen mukaan huhtikuulle ja kuukauden ajan tartuntaluvut ovat menneet hiljalleen alaspäin. Päiväkohtaista vaihtelua on kuitenkin huomattavan paljon.

Tartuttavuusluku oli THL:n arvion mukaan viime viikolla 0,60-0,85. Kun tartuttavuusluku on alle yhden, epidemia on hiipumassa. Suomessa koronaviruksesta on parantunut noin 5 000 ihmistä. Puumalaisen mukaan parantuneiden määrä kasvaa tällä hetkellä nopeammin kuin sairastuneiden määrä.

– Tämä mahdollistaa Suomelle ja monelle muulle maalle eriasteista yhteiskunnan rajoitusten purkamista samalla kun varmistetaan, ettei tauti tästä lähde kovasti etenemään, Puumalainen sanoi.

Tapausmäärien lisäksi seurataan sairaalahoidossa olevien määrää ja testausmääriä epäillyistä. Sairaalahoidossa ja tehohoidossa olevien määrät ovat laskeneet. Myös positiivisten osuus testatusta koronaepäilyistä on laskussa.

Tänään perjantaina julkistetaan myös STM:n asettaman tilannekuva- ja mallinnusryhmän ensimmäinen viikkoraportti.

Lue myös: Uusimmat tiedot koronavirustilanteesta Suomessa ja maailmalla

Suosittelemme sinulle