Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Höyry Häyrinen rikkoi myytin hiljaisesta suomalaisesta – tässä parhaita paloja selostajalegendan uran varrelta

Raimo Häyrinen nousi radioäänenä kansan suosioon ja voitti 13 Telvis-palkintoa. Kokosimme tähän juttuun parhaita paloja hänen uransa varrelta.

Henkilökuva: Höyry Häyrinen (KATSOTTAVISSA VAIN SUOMESSA, IN FINLAND ONLY)
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Urheiluselostajalegenda Raimo "Höyry" Häyrinen kuoli keskiviikkona kotonaan pitkäaikaiseen sairauteen 79-vuotiaana.

Häyrinen työskenteli Ylellä yli 30 vuoden ajan ja hän tuli tunnetuksi nopeasta ja värikkäästä puhetyylistään. Häyrinen selosti uransa aikana lukuisissa arvo- ja olympiakilpailuissa ja hänet äänestettiin peräti 13 kertaa Telvis-palkinnon saajaksi.

Häyrisen erikoislajeja olivat jääkiekko ja nyrkkeily, ja hän myös saavutti kaksi akateemista nyrkkeilymestaruutta.

Tähän juttuun on nostettu parhaita paloja selostajalegendan uran varrelta.

Jutun pääkuvasta voit esimerkiksi katsoa vuonna 1991 tehdyn henkilökuvan Höyry Häyrisestä.

– Selostuksessa on yksi prosentti syntymänlahjaa, neljä prosenttia onnea ja loput yhdeksänkymmentäviisi prosenttia hikeä ja verta ja helvetin kovaa työtä ja harjoittelua, selostaja Häyrinen analysoi lähes 30 vuotta sitten.

Häyrinen selostaa Carmenin

Raimo "Höyry" Häyrinen selostaa Carmenin, josta tuli ajan myötä yksi maailman suosituimmista oopperoista. Oopperan sävelsi Georges Bizet vuonna 1875.

"Hyvää iltaa arvoisa yleisö ja tervetuloa tänne Oopperaan seuraamaan tämän illan jännittävää ja kutkuttavaa esitystä. Täällä on tehtyä laajoja valmisteluja, jotta kaikki sujuisi nuotilleen ja ilman kommelluksia."

Helmikuun lauantai-iltaa kansallisoopperassa isännöi Raimo Häyrinen. (2.5.1977)

Polkassa vallitsi "asfalttiviidakon laki"

Vuonna 1973 tanssittiin kautta aikain toiset polkan suomenmestaruuskisat. "Höyry" Häyrinen raportoi SM-kisoja paikan päällä tyylilleen uskollisesti kertomalla:

”Tässä rallissa vallitsee pääpiirteittäin kilpailun aikana asfalttiviidakon laki, eli hammas hampaasta, paikka parhaasta.”

Häyrinen haastatteli myös kisajärjestäjiä ja tiedusteli Ikaalisten harmonikkamiehien tunnelmia.

Vuoden 1973 polkan SM-kisakiertueella tanssittiin Huittisten urheilukentällä, Loimaan asfalttitorilla ja Forssan soramatolla. Toimittaja Raimo "Höyry" Häyrinen raportoi. (31.10.1973)

Varoja hyvään tarkoitukseen

Yle TV2:n urheilutoimitus kiersi kesällä 1979 Suomen maakunnissa ja keräsi olympiaurheilijoiden valmentautumista varten varoja Poronmaito-nimisessä operaatiossa.

Kesäkuussa 1979 oltiin Kauhajoella, missä Jyväskylän Kiri ja Kauhajoen Karhun pesäpalloilijat mittelivät leikkimielisesti esimerkiksi köydenvedossa ja pesäpalloilijoiden heitto- ja lyöntitarkkuudessa.

Poronmaito-kiertueen isäntänä toimi Raimo Häyrinen, joka juonsi ja ylituomaroi mittelön.

Jyväskylän Kirin ja Kauhajoen Karhun pesäpalloilijat kilpailivat leikkimielisesti Kauhajoen Kasinolla 1979, kun operaatio Poronmaito keräsi rahaa Suomen olympiaurheilijoille. Raimo "Höyry" Häyrinen juonsi ja ylituomaroi mittelön. (29.6.1979)

Ohjeet rallikatsojille

Häyrinen kertoo vuonna 1965, miten rallin Jyväskylän Suurajoissa kannattaa toimia. Häyrinen muistuttaa, että katselupaikan valinnassa on hyvä noudattaa toimitsijoiden ohjeita, ja pikataipeleen ulkokaarteet ovat vaarallisia katselupaikkoja.

Höyry-Häyrinen ohjeistaa Jyväskylän suurajojen katsojia

Lue myös:

Urheilutoimittaja Raimo Häyrinen on kuollut

Suosittelemme sinulle