Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Pertti Tapola ja Anssi Kukkonen muistelevat legendaarista Raimo Häyristä työtoverina ja esikuvana: "Yksi Suomen parhaita urheiluselostajia"

Keskiviikkona kuolleen urheiluselostajalegenda Raimo Häyrisen pitkäaikainen työtoveri, selostaja Pertti Tapola muistaa Raimo Häyrisen suurena persoonana ja sydämellisenä työtoverina.

Urheiluselostaja Raimo Häyrinen kuvattuna Helsingissä 12. heinäkuuta 2010.
Urheiluselostaja Raimo Häyrinen kuvattuna Helsingissä 12. heinäkuuta 2010. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Simo Arkko,
Henriikka Hiilloskorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Pitkäaikaiseen sairauteen menehtynyt selostajalegenda Raimo Häyrinen oli suuri esikuva pitkäaikaiselle työtoverille, selostaja Pertti Tapolalle. 79-vuotias Häyrinen kuoli pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana kotonaan keskiviikkona.

– Aikamoinen murhe on sydämessä. Monta vuotta teimme yhdessä töitä ja ystävystyimme, Tapola kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Häyrinen toimi Ylen palveluksessa yli 30 vuotta. Hän työskenteli Ylellä urheilutoimittajana, mutta erityisesti hänet muistetaan legendaarisena urheiluselostajana.

– Väittäisin, että Raimo Häyrinen oli yksi Suomen parhaita urheiluselostajia Paavo Noposen ja Antero Viherkentän ohella. Ihailin häntä nuorempana, mutta vielä vanhempanakin ollessamme työtovereita, Tapola muistelee.

"Höyry" Häyrinen tunnettiin selostajana erityisesti puhenopeudestaan. Tapola ihailikin Häyrisen "ylivoimaisessa selostustyylissä" puhennopeutta, mutta erityisesti hänen kykyään oikea-aikaiseen, vaihtelevaan äänenkäyttöön selostuksessa.

– Puhenopeus oli äärimmäisen kova, mutta selostus ei ollut kokoajan nopeaa puhetta ja huutamista. Raimo osasi jaksottaa puhetta niin, että sinne tuli seesteisiä vaiheita. Urheiluselostajan paras tapa tehdä on innostua ja olla seesteinen oikeassa paikassa ja Raimo Häyrinen oli tässä aivan uskomaton mestari.

Värikkään äänenkäytön lisäksi Tapola nostaa Häyrisen erityistaidoiksi loistavan yleistiedon ja näppärän sanankäytön.

– Nämä yhdistettynä tekivät Raimosta ylivertaisen selostajan omana aikanaan, Tapola toteaa.

Pertti Tapola kuvassa
Pertti Tapola on eläkkeelle jäänyt urheilutoimittaja ja -selostaja, joka työskenteli pitkään yhdessä Raimo Häyrisen kanssa. Kuva: Tomi Hänninen

Häyrisen neuvot vaikuttivat Tapolan uraan

Työtoverina Tapola muistelee Häyristä suurena persoonana, joka jakoi kokemustaan ja neuvojaan vilpittömästi muille.

– Hän oli erikoinen työtoveri ja isossa joukossa hän valtasi koko tilan. Kahden kesken hän oli mitä sydämellisin työkaveri, jonka kanssa pystyi puhumaan asiasta kuin asiasta.

Häyrinen neuvoi ja opasti mielellään nuorempia toimittajia ja selostajia. Tapola muistaa useat Häyrisen arvokkaat ja tärkeät neuvot edelleen. Ne vaikuttivat olennaisesti myös Tapolan omaan ansiokkaaseen selostajan uraan.

Tärkeimmät Häyriseltä saadut neuvot olivat Tapolan mukaan nimenomaan se, miten äänenvaihtelulla luodaan dramatiikkaa, mutta myös se, että radioselostaja on kuuntelijan silmät.

– Kuuntelija ei näe, mutta sinä näet ja selostajan pitää luoda se kuva, että kuuntelija pystyy eläytymään tilanteeseen, Tapola toteaa.

Anssi Kukkonen: "Hän oli värikäs persoona ja selostaja"

Häyrisen kanssa työkaverina Ylessä toiminut ja myöhemmin kilpaileville kanaville selostanut Anssi Kukkonen muistelee Häyristä lämmöllä.

– Hän oli erittäin värikäs persoona ja selostaja. Omien sanojensa mukaan jos ei ainakaan nopein, niin nopeimpia puhujia. Hänellä oli maalaileva ja leijaileva selostustyyli ja hän sopi radioon erittäin hyvin.

Anssi Kukkonen Urheilugaalassa 2014
Anssi Kukkonen Urheilugaalassa vuonna 2014. Kuva: Tomi Hänninen

Kukkonen työskenteli Häyrisen kanssa useita kertoja Suomessa ja ulkomailla eri urheilutapahtumissa. Hän kuvailee Häyristä reiluksi ja rehdiksi, mutta nostaa esille, että selostajalegenda osasi myös kertoa värikkäitä tarinoita.

– Raimo oli erittäin kiva seuraihminen ja hänellä oli värikkäitä tarinoita. Ne olivat niin värikkäitä, että jäi kuuntelijan vastuulle analysoida, olivatko ne totta vai tarua, hän naurahtaa.

– Korostan sitä, että hän oli alansa ammattilainen ja todella legendaarinen selostaja. Minulla on todella positiivisa muistoja hänestä. Kunnia hänen muistolleen.

Lue myös:

Urheilutoimittaja Raimo Häyrinen on kuollut

Höyry Häyrinen rikkoi myytin hiljaisesta suomalaisesta – tässä parhaita paloja selostajalegendan uran varrelta

Suosittelemme sinulle