Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Raimo Häyrisellä oli merkittävä rooli jääkiekon suosion kasvussa Suomessa – Veli Pekka Ketola: "Arvostimme häntä hyvin paljon jo 60-luvulla"

Kiekkolegenda Veli-Pekka Ketolan mukaan Raimo Häyrinen oli läheisissä väleissä Suomen jääkiekkomaajoukkueen pelaajien kanssa.

Ketola
Veli-Pekka Ketola on pitkän pelaajauransa jälkeen muun muassa voittanut maailmanmestaruuden Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen joukkueenjohtajana. Kuva: Tomi Hänninen
Johannes Oikarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Legendaarinen urheiluselostaja Raimo Häyrinen kuoli keskiviikkona. Häyrinen kuoli kotonaan pitkäaikaiseen sairauteen 79-vuotiaana.

Pitkällä selostajan urallaan hän oli töissä lukuisissa urheilutapahtumissa. Häyrinen työskenteli Ylellä yli 30 vuoden ajan ja hän tuli tunnetuksi nopeasta ja värikkäästä puhetyylistään. Häyrinen selosti uransa aikana lukuisissa arvo- ja olympiakilpailuissa ja hänet äänestettiin peräti 13 kertaa Telvis-palkinnon saajaksi.

Jääkiekko on yksi lajeista, josta Häyrinen tuli erityisesti tunnetuksi.

1960-luvun lopusta aina 1980-luvun alkuun jääkiekkomaajoukkueessa pelannut Veli-Pekka Ketola näkee, että Häyrisellä oli myös oma osansa jääkiekon nousuun Suomen suosituimmaksi urheilulajiksi.

– Selostajalla on aina suuri merkitys. He ovat persoonia, jotka tuovat peliä esille värikkäällä tavalla. Ennen kuunneltiin paljon pelejä radion välityksellä. Häyrinen saattoi kääntää joskus tilanteen kuuntelijalle mieluisaksi, Ketola muistelee

– Me olimme useimmiten isoja maita vastaan vähän takamatkalla ja peli ei kulkenut. ”Höyry” saattoi kääntää 1–6-tappioaseman kuulostamaan siltä, että ikään kuin olisi johdettu 6–1, Ketola muistelee myhäillen.

Raimo Häyrinen
Raimo Häyrinen kuvattuna vuonna 2011. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Ketola piti Raimo Häyristä ammattitaitoisena ja jääkiekkotietoisena. Ketolan mukaan selostaja tuli tutuksi pelaajille esimerkiksi pitkillä maajoukkuereissuilla ja pelaajat ottivat myös selostuksien ulkopuolella värikkään Häyrisen mukaan ryhmään.

– Jos ulkomailla esimerkiksi oli pitkä turnaus niin ei ollut mitenkään ollenkaan outoa se, että herra tuli meidän pöytään. Päivällä juotiin kuppi kahvia ja joskus jopa illalla pelin jälkeen, hyi meitä, otettiin kuppi ohraa. Ei hän toki, hän oli absolutisti siinä vaiheessa.

– Arvostimme häntä hyvin paljon jo 60-luvulla. Hän oli tervetullut persoona meidän joukkoomme. Hän oli hyvin ystävällinen ja sillä tavalla tuli meidän ryhmään ja oli yksi meistä. Ei ole kuin pelkkää positiivista sanottavaa, kuusissa MM-kisoissa ja kaksissa olympiakisoissa pelannut Ketola kertoo.

Häyrisen selostusnäytteitä voi kuunnella täältä.

Lue lisää:

Pertti Tapola ja Anssi Kukkonen muistelevat legendaarista Raimo Häyristä työtoverina ja esikuvana: "Yksi Suomen parhaita urheiluselostajia"

Höyry Häyrinen rikkoi myytin hiljaisesta suomalaisesta – tässä parhaita paloja selostajalegendan uran varrelta

Urheilutoimittaja Raimo Häyrinen on kuollut

Suosittelemme sinulle