Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ravien alkamiseen liittyvään sekasotkuun saatiin selvyys – kilpailut käyntiin maanantaina: "golfkentillä ja palloilualueillakin sallitaan yli kymmenen ihmistä"

Maa- ja metsätalousministeriössa laadittiin ohjeistukset raveille poikkeusoloissa. Poliisihallitus lähetti eilen alueellisille poliiseille ohjeet.

 Kimmo Taipaleen ohjastama ja valmentama Välkyn Tuisku voitti Suurmestaruuslähdön St Michel -raveissa.
Kuva: Hippos
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Ravit pääsevät alkamaan Suomessa suunnitelmien mukaan ensi maanantaina koronaviruspandemian aiheuttaman tauon jälkeen. Poliishallitus on lähettänyt eilen alueellisille poliiseille ohjeistukset asiasta.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Konsta Arvelin kommentoi asiaa Hevosurheilu-lehdelle.

– Maa- ja metsätalousministeriön papereiden perusteella kyse on siitä, että ruvetaan pikkuhiljaa valmistautumaan ravikauteen. Meillä poliisissa on aika vähän sanottavaa siihen, kun ihmiset harjoittavat ravitoimintaa elinkeinona ja osa jopa ammatikseen. On hyvin vaikea nähdä se seikka, mihin poliisin pitäisi vielä erikseen puuttua, Arvelin totesi Hevosurheilulle.

Ilta-Sanomat uutisoi eilen, että Lounais-Suomen poliisin komisario oli tehnyt ravien aloittamisesta selvityspyynnön, koska ravien järjestäminen ei ollut hänen mielestään mahdollista kymmenen hengen kokoontumisrajoituksen puitteissa.

Suomen valtakunnallisen hevosurheilun keskusjärjestön Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen kertoi eilen Yle Urheilulle, että epäselvyyksissä on kysymys on siitä, että raveille ohjeistukset antaa nykyään Maa- ja metsätalousministeriö eikä aluehallintovirasto. Hippos tiedotti tänään, että Mäkinen on vapautettu tehtävistään.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio tarkensi tänään Yle Urheilulle väitettä ohjeistavan tahon vaihtumisesta.

– Mikään ei ole siirtynyt mihinkään. Hippos oli tehnyt aluehallintovirastoon pyynnön käynnistää ravit, mutta tällaisten lupien antaminen raveja koskien ei kuulu sinne. Aluehallintovirastosta oltiin yhteydessä minuun. Koska oli joka tapauksessa syytä tehdä suositukset koronarviruksen ennaltaehkäisemiseksi, yhteinen näkemys oli, että ravitoiminta tunnetaan parhaiten Maa- ja metsätalousminsteriössä, Husu-Kallio kertoi.

Ohjeistukset tehtiin siis ministeriössä, ja niiden perusteella Hippoksen hallitus päätti ravien käynnistämisestä.

– Tällaista tilannetta ei ole koskaan aikaisemmin ollut. Siksi on ymmärrettävää, että on ollut epäselvää kuka mitäkin tekee.

Husu-Kallio korostaa, että koska kyseessä ovat kokoontumisrajoituksiin liittyvät asiat, on itsestään selvää, että alueellisia viranomaisia kuten poliisia informoidaan tapahtumista.

– Kun paikallisesti on ollut epäselvyyttä, on tosi hienoa, että Poliisihallitus on antanut valtakunnalliset linjaukset.

Ravit alkavat siis ensi maanantaina, kun muuten urheilutapahtumat voivat alkaa vasta kesäkuun alussa. Toukokuun raveissa on vain kymmenen hevosta lähtöä kohden. Husu-Kallio perustelee ravien aikaisempaa aloittamista samalla tavalla kuin Mäkinen.

– Meidän suosituksessamme lähdetään liikkeelle siitä, että eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta on tärkeää aloittaa pienemmillä lähdöillä ja tiukoilla ohjeistuksilla.

Kymmenen hengen kokoontumisrajoitus on voimassa toukokuun loppuun asti. Vaikka yhdessä lähdössä on vain kymmenen hevosta ja ohjastajaa, paikalla on kuitenkin enemmän ihmisiä. Husu-Kallion mukaan ohjeistuksissa pidetään kuitenkin turvallisuudesta huolta.

– Esimerkiksi golfkentillä tai palloilualueillakin sallitaan enemmän kuin kymmenen ihmistä koko kentällä. Kymmenen ihmistä on oma porukkansa. Kaikissa asioissa on pyritty huomioimaan, että riskiä koronaviruksen leviämiselle ei ole.

– Seuraamme ministeriön puolelta tilannetta. On erittäin hyvä, että valvova eläinlääkäri on lupautunut olemaan paikalla kaikissa toukokuun raveissa ja raportoi suoraan minulle.

Lue myös:

Ravien jatkumiseen liittyy erikoinen sotku, johon poliisikin sekaantui – miksi ravikilpailut saavat jatkua, vaikka 10 hengen kokoontumisrajoitus on yhä voimassa?

Raviurheilusta vastaava Hippos erotti toimitusjohtajansa

Ravit jatkuvat Ylen kanavilla – toukokuun lähetyksissä mukana suomalaisten tähdittämä Elitloppet

Suosittelemme sinulle