Hyppää sisältöön

Nuuskamaisesta nikotiinikorvaustuotteesta tuli miljoonabisnes – Proviisori: sitä käytetään nuuskan korvikkeena, kun rajat ovat kiinni

Nikotiinipussit nousivat koronan aikana myyntihitiksi. Uudenlaiset nikotiinituotteet ovat osa tupakkayhtiöiden strategiaa.

Nuuskamaiset nikotiinipussit ovat nousseet nopeasti suosituimmaksi korvaustuotteeksi. Kuva: Eetu Pietarinen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kun valtioiden rajat ovat olleet koronan takia suljettuina, moni nuuskanhimoinen suomalainen on turvautunut uuteen nikotiininkorvaustuotteeseen.

Ylen tietojen mukaan mintunmakuinen nuuskamainen nikotiinipussi on nyt myydyin korvaustuote ja suositumpi kuin yksikään nikotiinipurukumi. Tuotemerkin omistaa tupakkajätti British American Tobacco.

Pelkästään huhtikuussa 4 milligrammaa nikotiinia sisältävien Zonnic-pussien myynnin arvo oli tukkuhinnoilla lähes miljoona euroa. Toukokuussa kauppa ylitti miljoonan.

Koronarajoitusten ollessa tiukimmillaan, huhti–toukokuussa, joka kolmas ostettu korvaustuote oli nuuskamainen annospussi. Maaliskuusta tuotteen myynti pomppasi 50 prosenttia.

Yle kertoi toukokuussa, että nikotiini on Suomen suosituin itsehoitolääke. Se on myös ainoa lääke, jota saa myydä apteekkien ulkopuolella. Nikotiinia ostetaan eniten kioskeista ja kaupoista.

Suomen Proviisoriyhdistyksen puheenjohtajan Lasse Rautiaisen mukaan nikotiinipussien suosio kertoo siitä, ettei niitä käytetä enää vain lääkkeenä.

– On selvää, että niistä on tullut nuuskan korvike nyt, kun rajat ovat olleet kiinni.

Fimea: viihdekäyttö mahdollista

Tuote on saanut Suomessa myyntiluvan lääkkeenä.

Luvan myöntää Fimea, joka edellyttää, että valmistaja markkinoi tuotetta myyntiluvan sallimalla tavalla eli tässä tapauksessa tupakasta vieroitukseen.

Fimean julkaiseman Kansallisen itsehoitolääkeohjelman mukaan (siirryt toiseen palveluun)itsehoidossa ei ole syytä olla lääkkeitä, joita voidaan käyttää väärin päihdetarkoituksessa.

Fimean mukaan (siirryt toiseen palveluun)itsehoitolääkkeiden tarpeettoman käytön lisääntyminen on vastoin lääkelakia ja voi aiheuttaa haittoja sekä lisätä terveyspalvelujen käyttöä ja kustannuksia.

Ylilääkäri Pauliina Ikäheimo Fimeasta katsoo kuitenkin, ettei myyntiluvan haltija voi ottaa vastuuta siitä, miten lääkettä kotona käytetään. Hän myöntää, että nuuskamaisen nikotiinikorvaustuotteen viihdekäyttö on mahdollista.

Uudet nikotiinituotteet houkuttavat

Nuuskamainen Zonnic on ruotsalaisen Niconovumin keksintö. Se myytiin 11 vuotta sitten tupakkayhtiö Reynoldsille, jonka British American Tobacco, BAT, osti vuonna 2017.

Tupakkajätti BAT hakee tupakoinnin hiipuessa kasvua uusista nikotiintuotteista, esimerkiksi sähkötupakasta ja nuuskan tavoin käytettävistä nikotiinipusseista.

– Olemme niissä globaali markkinajohtaja, 47 prosentin osuudella. Nikotiinipussien myynti kasvaa kaikkialla maailmassa, kertoo viestintäjohtaja Alexander Barming puhelimitse Kööpenhaminasta.

Barmingin mukaan BAT:in tavoite on saada lähivuosina puolet pohjoismaiden liikevaihdostaan uusista nikotiinituotteista, joita hän kutsuu aikuisille suunnatuiksi “vähemmän haitallisiksi” (less risky) tuotteiksi. Myöhemmin hän korjaa sähköpostitse lausuntoaan ja luonnehtii uusia nikotiinituotteita “mahdollisesti vähemmän haittoja sisältäviksi” (potentially risk reduced).

Toisin kuin Suomessa, nikotiinipusseja saa myydä viihdekäyttöön Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Baltian maissa. Esimerkiksi Virossa on kaupan erittäin vahvoja tuotteita, joista Yle kertoi toukokuussa.

BAT:n mukaan yhtiön lääkkeeksi luokiteltavan nikotiinikorvaustuotteen valmistus on irrallaan viihdekäyttöön tarkoitettujen nikotiinipussien tuotannosta. Zonnicin valmistuksesta vastaa Niconovum, jonka markkinointijohtaja Joel Rubinstein vastasi sähköpostitse Ylen haastattelupyyntöön.

Rubinsteinin mukaan tuote on suosittu juuri nyt, koska tupakoinnin tiedetään lisäävän koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-taudin riskiä.

Kysymykseen siitä, onko yhtiö tietoinen nikotiinipussien mahdollisesta käytöstä muuna kuin lääkkeenä, hän vastasi näin:

– Valmiste on tarkoitettu aikuisille tupakanhimon ja tupakasta johtuvien vieroitusoireiden lieventämiseen. Meille on tärkeää, että sitä käytetään oikein ja turvallisesti.

Lääkeasioista vastaava sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) on hämmästynyt uudenlaisten nikotiinituotteiden myynnin kasvusta ja siitä, että niitä ehkä käytetään nuuskan korvikkeina.

– Tuotteiden piti saada ihmiset irti tupakasta, mutta ne näyttävät synnyttäneen uuden riippuvuuden.

Nikotiini, vain väliaikainen korvike

Nikotiinin myynti vapautettiin vuonna 2015 kioskeihin ja kauppoihin, joissa ei anneta lääkeneuvontaa kuten apteekeissa.

Pekosen mukaan paluuta entiseen ei ole, ainakaan tällä hallituskaudella. Nikotiinikorvaustuotteiden myynnin siirtämistä takaisin apteekkeihin ei harkita edes kasvaneiden myyntilukujen valossa.

– Voisi pahimmillaan käydä niin, että tupakan myynti lisääntyisi, jos sitä olisi helpompi saada kuin korvaustuotteita, sanoo ministeri Pekonen.

Proviisoreiden etujärjestön puheenjohtaja Lasse Rautiainen puolestaan palauttaisi nikotiinikorvaustuotteet apteekkeihin. Hänen mukaansa se tukisi Suomen tavoitetta päästä eroon tupakan ja nikotiinin käytöstä vuoteeen 2030 mennessä.

– Oikein käytettynä korvaustuote on vain väliaikainen korvike, hän sanoo.

Raja korvaustuotteiden ja viihdekäyttöön tarkoitettujen nikotiinituotteiden välillä hämärtyy. Ministeri Pekosen mukaan tupakkalain uudistaminen alkaa tänä vuonna. Vielä ei ole päätetty, aiotaanko nikotiini sisällyttää tupakkalakiin vai pysyykö se lääkkeenä.

Lue lisää:

Näin nikotiinista tuli Suomen suosituin itsehoitolääke

Savukkeita, sikareita, nuuskan korvikkeita – tupakka- ja nikotiintuotteita ostettu korona-aikana aiempaa enemmän

Nuuskakauppiaat joutuvat lähettämään nuuskaa poltattavaksi – Haaparannan nuuskaralli tyrehtyi

Fred Sellenberg on yksi tallinnalaisista, jotka hyötyvät suomalaisten paluusta: "Nikotiinipussit ovat aiheuttaneet kultakuumeen, jota voi verrata Neuvostoliiton hajoamiseen"

Suosittelemme sinulle