Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Työntekijäjärjestöt suomivat Oulun kaupungin yt-neuvotteluja puutteellisesta lain soveltamisesta ja huonosta hengestä

Pelastusalalla on noussut huoli lakisääteisten palvelujen vaarantumisesta, jos laajoihin lomautuksiin päädytään.

Kaupungintalo Oulu
Työntekijäjärjestöt ehdottavat, että henkilöstövähennysten sijaan Oulun kaupunki laittaisi kulttuuripääkaupunkihankkeen jäihin. Kuva: MArko Väänänen / Yle
Hanna Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Oulun kaupunginhallitus päättää maanantaina 18. toukokuuta, aloitetaanko Oulussa koko kaupungin henkilöstöä koskevat lomautukset. Henkilöstö olisi vuorollaan lomautettuna 7–28 päivää.

Yt-neuvottelut päättyivät 14. toukokuuta sopijaosapuolten erimielisyyteen. Neuvotteluissa mukana olleet työntekijäjärjestöt arvostelevat kaupunkia jopa lainvastaisesta toiminnasta neuvottelujen aikana.

– Koko neuvottelu sinänsä ei ole mennyt työntekijäjärjestöjen mielestä yhteistoimintalain mukaisesti, eikä hyvässä yhteistoiminnan hengessä, sanoo Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn paikallinen pääluottamusmies Juha Moilanen.

Eniten työntekijäjärjestöjä hämmästytti se, että kaupunki esitti kesken neuvottelun, että lomautukset kestäisivät kesäkuuhun 2021.

– Tämä olisi ollut yt-lain vastainen toimenpide jo siinä mielessä, että kukaan ei voi ennustaa tilannetta vuoden päähän.

Moilanen kertoo, että työntekijöitä edustavat sopijaosapuolet eivät ole saaneet myöskään tarkkaa tietoa lomautusten vaikutuksista.

– Emme ole saaneet tietoa siitä, ketä lomautukset koskevat: osahan on jäämässä ulkopuolelle lain perusteella näistä lomautuksia.

Juha Moilasen mukaan kaupunki ei ole myöskään esittänyt hallintokuntien ja liikelaitosten laskelmia talousvaikutuksista, kuten palkkasäästöistä. Poikkeuksena tästä on ollut sivistys- ja kulttuuritoimi.

– Opettajapuolelta ja varhaiskasvatuksesta on tullut selkeästi ilmi, että lomautukset tulevat aiheuttamaan niin paljon negatiivista, että positiivinen tulos kääntyykin negatiiviseksi.

Pelastusalan ammattilaiset: uhkaamassa päivittäistä pelastustoimintaa

Oulun kaupunki on kertonut lomautusten tavoitteeksi noin 40 miljoonan euron säästöt. Yt-neuvotteluissa työntekijöitä edustavien pääsopijajärjestöjen mukaan lomautuksilla päästäisiin vain noin 17 miljoonaan euroon.

Järjestöt ovat esittäneet, että noin 20 miljoonaa euroa voitaisiin säästää muun muassa keskeyttämällä Oulun kulttuuripääkaupunkihanke.

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL pelkää puolestaan omassa kannanotossaan laajojen lomautusten negativiisia vaikutuksia lakisääteisiin palveluihin.

Oulu–Koillismaan pelastustoimen osalta tavoitellaan jopa miljoonan euron säästöjä henkilöstökuluissa.

Koska alueella on jo pidetty tiukkaa talouskuria, lisäsäästöt ovat uhkaamassa SPAL:n mukaan paitsi päivittäistä pelastustoimen operatiivista toimintaa, myös palotarkastuksia ja välttämätöntä harjoitustoimintaa.

Pelastusalan työntekijäjärjestö muistuttaa, että koronaepidemia ei ole vielä ohi. Pelastuslaitoksella on muun muassa sopimus ensihoidosta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kanssa, ja myös pelastuksen palvelutasopäätös edellyttää tiettyä henkilömiehitystä.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Suosittelemme