Hyppää sisältöön

Suoja-asuiset rikolliset esittivät koronatarkastajia, jotta pääsivät 80-vuotiaan uhrin kotiin – huijarit käyttävät virusta nyt hyödykseen

Huijausyritysten on koronatilanteen aikana kerrottu lisääntyneen. Rikolliset käyttävät koronavirusta verukkeena tietojen kalasteluun.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Poliisi kertoo rikollisten yrittäneen huijata 80-vuotiaalta uhrilta rahaa esittämällä koronatarkastajia ja tunkeutumalla tällä verukkeella uhrin kotiin Espoossa.

Huijarit pääsivätkin uhrin asuntoon sisälle ja saivat vietyä pankkikortin sekä tunnuslukulaitteen, mutta uhrin esimerkillisen toiminnan ansiosta he eivät saaneet huijattua tältä varoja.

Erilaiset huijausyritykset ovatkin lisääntyneet koronatilanteen aikana. Virusta on käytetty usein nimenomaan tekosyynä, jotta rikollinen saisi kalasteltua uhrin henkilö- tai maksukorttitietoja.

Huijarin monet roolit: ensin tarkastaja, sitten pankkivirkailija ja lopulta poliisi

Poliisin mukaan espoolainen uhri oli saanut lauantaina puhelun henkilöltä, joka oli kertonut hoitavansa "korona-asioita". Henkilö oli puhunut hyvää suomea.

Uhrille oli kerrottu, että hänen asunnolleen lähetetään kaksi koronatarkastajaa, jotka tarkastavat uhrin asunnon. Näin olikin tapahtunut, ja kaksi suoja-asuun pukeutunutta pitkää miestä oli saapunut uhrin asunolle.

Hetken asunnossa oltuaan miehet olivat todenneet uhrille kaiken olevan kunnossa ja poistuneet.

Hieman myöhemmin uhri sai jälleen puhelun. Tällä kertaa hänelle soitti Nordean virkailijaksi esittäytynyt henkilö, joka väitti, että uhrin pankkikortilla oli tehty ostoja ympäri Suomea.

Tässä tilanteessa uhri oli huomannut, että hänen pankkikorttinsa ja tunnuslukulaitteensa oli anastettu asunnosta.

Pyynnöstä huolimatta uhri ei kuitenkaan ollut suostunut antamaan verkkopankin käyttäjätunnustaan pankkivirkailijaksi itseään väittävälle henkilölle.

Rikolliset eivät luovuttaneet, vaan soittivat uhrille kolmannen kerran – nyt poliisiksi esittäytyen. Huijarit kertoivat, että pankkikortin varastaneet rikolliset oli saatu kiinni ja tämän takia poliisiin tarvitsivat pankkikortin pin-koodin. Uhri ei taaskaan antanut koodia.

Tämän jälkeen poliisiksi esittäytyneet huijarit olivat sanoneet tulevansa seuraavana päivänä paikalle. Heitä ei kuitenkaan ollut näkynyt.

Poliisin mukaan rikoksia tutkitaan Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen järjestäytyneen rikollisuuden tutkintayksikössä nimikkeillä varkaus, törkeän petoksen yritys ja virkavallan anastus.

Poliisi pyytää kansalaisilta havaintoja rikoksiin liittyen.

– Havainnot voivat liittyä suojaa-asuisiin henkilöihin tai muuten iäkkäiden naapureiden asunnoissa tapahtuvaan poikkeukselliseen toimintaan. Kyseessä on suunnitelmallista ja järjestäytynyttä iäkkäisiin kohdistettua rikollisuutta, jonka tutkiminen on tällä hetkellä eräs prioriteeteistämme, toteaa tutkinnanjohtaja Klaus Geiger poliisin tiedotteessa.

Vihjeet tapauksista voi ilmoittaa vihjepuhelimeen 0295 413 031 (puhelinvastaaja) tai vihjeet.espoo@poliisi.fi

Suosittelemme sinulle