Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Jouluaattona veljensä murhannut mies pysyi vankilassa 20 vuotta omasta tahdostaan – hovioikeus päätti vankeuden jo riittävän

Vuonna 1944 syntynyt mies kieltäytyi useita kertoja hakemasta vapautusta – hakemuksen tekivät nyt viranomaiset.

Helsingin hovioikeus
Helsingin hovioikeus päätti vapauttaa vuonna 2000 elinkautiseen vankeuteen murhasta tuomitun miehen. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin hovioikeus on tänään hyväksynyt murhasta elinkautista vankeustuomiota 20 vuotta istuneen miehen vapautuksen. Mies vapautuu ehdolliseen vankeuteen 2. marraskuuta, 76-vuotiaana.

Tapaus on siitä poikkeuksellinen, että mies olisi voinut vapautua ehdolliseen vankeuteen jo aiemmin, mutta hän ei ole sitä halunnut. Nyt vapautusta hovioikeudesta haki miehen sijasta Rikosseuraamuslaitos.

Mies istui elinkautista veljensä murhasta

Mies oli tuomittu vuonna 1999 tehdystä murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen Salon käräjäoikeudessa vuonna 2000. Mies oli murhannut veljensä Somerolla jouluaattona ampumalla häntä haulikolla suoraan sydämeen. Henkirikoksen jälkeen hän oli ilmoittautunut itse poliisille.

Mies oli mielentilatutkimuksen mukaan tehnyt henkirikoksen täydessä ymmärryksessä. Teon motiivina oli käräjäoikeuden mukaan miehen veljeään kohtaan kokema katkeruus.

Mies valitti käräjäoikeuden tuomiosta Turun hovioikeuteen. Hän oli mielestään syyllistynyt murhan sijasta kuolemantuottamukseen tai tappoon. Hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion kuitenkin ennallaan.

Mies oli siis istunut elinkautista vankeusrangaistustaan 12 vuotta jo vuonna 2011, kun tuomiota edeltänyt vapaudenmenetysaika otetaan huomioon.

Elinkautisesta vankeudesta voi vapautua aikaisintaan 12 vuoden vankeuden jälkeen. Nuorella rikoksentekijällä raja on 10 vuodessa.

Kieltäytyi hakemasta vapautusta

Rikosseuraamuslaitos haki miehen vapauttamista hovioikeudesta ensimmäistä kertaa vuonna 2015. Silloin hovioikeus ei päästänyt miestä vapaalle jalalle, koska miehestä ei oltu tehty väkivaltariskiarviota.

Mies ei ollut suostunut arvion suorittamiseen vankisairaalassa, vaikka hänen kanssaan oli keskusteltu väkivaltariskiarvion merkityksestä vapauttamisen kannalta.

Tätä ennen mies oli itse hakenut kaksi kertaa vapauttamista, mutta peruuttanut molemmat hakemukset. Sen jälkeen hän oli toistuvasti kieltäytynyt hakemasta vapauttamista elinkautisesta vankeudesta.

Yli 20 vuoden vankeus harvinaista

Tänään annetusta päätöksessä Helsingin hovioikeus katsoi, että mies ei ollut syyllistynyt sellaiseen rikokseen, jonka vuoksi vankilassa olisi oltava selvästi yli 12 vuotta.

Keskimääräinen elinkautisvankeuden pituus on Suomessa tällä hetkellä 14 vuotta ja viisi kuukautta, joten mies on ollut vankeudessa selvästi keskimääräistä elinkautisvankia pidempään.

Miehen väkivaltarikoksen uusimisen riskistä oli tällä kertaa tehty psykiatrinen arvio, joka puolsi vapauttamista.

Myös miehen käyttäytyminen vankilassa ja rangaistusajan suunnitelmien toteutuminen olivat vapauttamisen puolella, joten vapauttamista vastaan puhuvia seikkoja ei juurikaan ollut.

Yli 20 vuoden vankilajaksot ovat Suomessa melko harvinaisia. Vuoden 2006 jälkeen vapautuneista 124:stä elinkautisvangista kuusi on istunut vankilassa yli 20 vuotta.

Pisimmillään elinkautinen on kestänyt Suomessa noin 22 vuotta.

Aiheesta kertoi ensimmäisenä MTV3.

Lisää aiheesta:

Rikosoikeuden professorit varauksellisia: Ministeri Häkkäsen heitto ikuisesta elinkautisvankeudesta istuu huonosti Suomeen

Suosittelemme