Hyppää sisältöön

Kommentti: NHL-tähti Artemi Panarinin kovin temppu nähtiin ennen kuin peliäkään oli pelattu – kohuhaastattelun pääpointti ei ollut Putinin parjaaminen

Venäläishyökkääjän suoruus oli NHL-pisteitä kovempi saavutus, kirjoittaa Jelena Leppänen.

Artemi Panarin kuuluu NHL:n parhaisiin venäläispelaajiin.
Artemi Panarin on kuulunut tällä kaudella New York Rangersin kantaviin voimiin. Kuva: Jared Silber/Getty
Jelena Leppänen

NHL-kauden 2019–2020 kohtalo on vielä auki, mutta sesongin parhaasta venäläispelaajasta ei liene epäselvyyttä.

New York Rangersin hyökkääjä Artemi Panarin teki kauden aikana selväksi, että siirtyminen Columbus Blue Jacketsista Ison Omenan valoihin oli monin tavoin onnistunut ratkaisu.

Rangersin ykköstähdeksi noussut Panarin, 28, viimeisteli pelaamissaan kauden 69 ottelussa 95 (32+63) tehopistettä. Monen kiekkoasiantuntijan papereissa hyökkääjä on varteenotettava ehdokas arvostetun Hart Trophyn eli runkosarjan arvokkaimmalle pelaajalle jaettavan palkinnon saajaksi.

Kovimman temppunsa venäläistaituri teki kuitenkin ennen kuin otteluakaan oli pelattu. Panarin antoi viime kesänä Sports.ru-sivustolle (siirryt toiseen palveluun)haastattelun, josta tuli kauden huomiotaherättävin juttutuokio.

Panarinin rahakas siirto Columbuksesta New Yorkiin jäi haastattelussa sivuosaan. Tähtipelaaja puhui valtaosan ajasta kiertelemättömään tyyliin venäläisen yhteiskunnan ongelmista.

Esiin nousivat etenkin presidentti Vladimir Putinia koskevat kommentit. Panarin kutsui pitkäaikaista valtionpäämiestä parhaat päivänsä nähneeksi tapaukseksi, joka ei osaa enää katsoa maan tilaa selväjärkisesti.

Ulostulo oli venäläisellä mittakaavalla täysin poikkeuksellinen. Haastattelun tärkein anti ei ollut kuitenkaan Putinin valtakauden ruotiminen.

– Tavallisen venäläisen näkökulmasta hienointa oli, että Panarin ylipäänsä sanoi, mitä ajattelee asioista oikeasti, nimettömänä pysyvä pitkän linjan venäläinen jääkiekkotoimittaja sanoi Yle Urheilulle.

Kaivatut sanat

Mielipiteenvapaus kuulostaa pohjoismaalaisen korviin itsestäänselvyydeltä, mutta venäläisiin on iskostettu vuosisatojen ajan pelko rehellisen puheen seurauksista.

Itänaapurin vallanpitäjät ovat eläneet pitkään käsityksessä, että ongelmista vaikeneminen saa ne katoamaan tai ainakin tuntumaan vähemmän kivuliailta. Panarin edustaa erilaista koulukuntaa, jossa avoimuus ja terve kritiikki ovat välttämätön tie kehitykseen.

– Itselleni kipein asia venäläisessä yhteiskunnassa on, ettei kukaan saa sanoa mitään tai nostaa esiin mitään epäkohtia. Venäjällä on nykyään ilmapiiri, jossa maan asukkaita asetetaan koko maailmaa vastaan, Panarin sanoi.

– Meillä on käsitys, ettei vallanpitäjistä saa puhua negatiiviseen sävyyn – muuten sinut tapetaan tai myrkytetään. Niin ei yksinkertaisesti saisi olla.

Venäläishyökkääjä Artemi Panarin on ollut tällä kaudella New York Rangersin fanien suuri suosikki.
Loistavasta pelikäsityksestään tunnetusta Panarinista (kesk.) tuli tällä kaudella Rangersin fanien suuri suosikki. Kuva: Andy Devlin/Getty Images

Venäläiset ovat käyttäneet neuvostoajoista saakka suosittua käsitettä keittiöpuheet. Termillä viitataan yhteiskunnan ongelmiin, joista ihmiset eivät uskalla puhua julkisesti mutta joita he ruotivat keittiönpöytien äärellä lähipiirinsä ja uskottujensa kanssa.

Viime vuosien talousvaikeuksien ja tavallisten kansalaisten ahdingon myötä keittiöpuheita on riittänyt. Panarin puki haastattelussaan sanoiksi monen heikompiosaisen venäläisen tunnot.

Siinä missä hyviin virkoihin uransa jälkeen pyrkivät venäläiset kiekkonimet sanoutuivat irti Panarinin sanoista, moni arjen raataja antoi kiekkotähdelle sympatiansa.

Huippuhyökkääjä osoitti, että urheilumaailmastakin löytyy persoonia, jotka uskaltavat kyseenalaistaa poliitikkojen rakentamia kulisseja. Tunnin haastattelutuokio oli pieni mutta tärkeä osoitus, että muutosta toivovat venäläiset eivät ole ajatustensa kanssa yksin.

Aitoa rakkautta

Kiihkeimmät arvostelijat syyttivät Panarinia epäisänmaalliseksi, Amerikan ylellisyyksiin tottuneeksi petturiksi.

Tosiasiassa Korkinon pikkukaupungista kotoisin oleva mailataituri on kaikkea muuta. Tsheljabinskin kupeessa Itä-Uralilla kasvanut yksinhuoltajan poika on nähnyt, miten ankaraa teollisuusalueen asukkaiden elämä voi olla.

Panarin on puhunut useasti rakkaudestaan Venäjää ja venäläisiä kohtaan. Rakkaus ei ole jäänyt vain puheiden tasolle. Hyökkääjä on harrastanut aktiivisesti hyväntekeväisyystoimintaa, jolla hän on auttanut kotimaansa kansalaisia.

Rakkautta on sekin, että uskaltaa sanoa, missä yhteiskunnassa olisi parantamisen varaa.

Panarinin ulostulo ei ollut läheskään kaikkien mielestä tervetullut, mutta se sai venäläiset keskustelemaan vallitsevista valtarakenteista, tasa-arvosta ja pienen ihmisen vaikeuksista – idän suuren maan todellisesta tilasta.

Se on kaikkia NHL-pisteitä kovempi saavutus.

Lue myös:

12 kautta NHL:ssä pelannut tanskalaistähti siirtyy Sveitsiin

Media: NHL ja pelaajayhdistys pohtivat 24 joukkueen pudotuspelejä

Veli-Pekka Ketola ei koskaan unohda Leonid Brezhnevin elettä, kun Suomi otti yhden jääkiekkohistoriansa suurimmista voitoista

Ykkösvahdin paikkansa menettänyt ruotsalaislegenda Henrik Lundqvist kertoo talven olleen henkisesti hyvin raskas: "Minulla on ollut tietty asema joukkueessa lähes 15 vuotta"

Suosittelemme sinulle