Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Hallitus esitteli ravintolalinjaukset: Asiakkaiden istuttava omissa pöydissään, anniskelu loppuu kello 22 – kokoomus arvostelee holhouksesta

Ravintolat voivat ottaa sisään puolet normaalista asiakasmääristä, mutta asiakaspaikkarajoite ei koske terasseja.

Sanna Marin saapumassa Säätytalolle.
Pääministeri Sanna Marin saapumassa Säätytalolle hallituksen neuvotteluihin ravitsemisliiketoiminnan väliaikaisista rajoituksista. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Matti Koivisto,
Robert Sundman,
Jari Strömberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus päätti viimein tänään tiistaina, minkälaisilla ehdoilla ravintolat voivat laajentaa palvelujaan kesäkuun alussa.

Eduskunta kävi tänään lähetekeskustelun esityksestä. Hallitus toivoo, että eduskunta saa lakiesityksen käsiteltyä niin nopeassa aikataulussa, että rajoitukset voitaisiin ottaa käyttöön ravintoloiden aukaistessa ovensa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että ravintolat voivat olla auki kello 23 saakka, anniskelu on mahdollista kello 22 asti. Ravintolat voivat aueta aamulla kello kuusi, anniskelu puolestaan voidaan aloittaa yhdeksältä.

Ravintolat voivat ottaa sisään puolet normaalista asiakasmääristä. Terasseja asiakaspaikkarajoite ei koske.

Hallitus kertoo tiedotustilaisuudessa ravintoloita koskevista rajoituksista.

Hallituksen esityksen mukaan kaikilla asiakkailla tulee olla oma istumapaikkansa. Lisäksi asiakas ei saa annostella ruokaa ja juomaa itse muualla kuin omassa pöydässään.

– Pääsääntö on, että ravitsemusliikkeissä istutaan omissa pöydissä. Oman ruoka-annoksen noutaminen on sallittua, eli pöytiintarjoilua ei määrätä pakolliseksi. Asiakas ei kuitenkaan saa annostella annostaan itse esimerkiksi buffet-pöydässä, Kiuru sanoi tiedotustilaisuudessa.

Asiakkaita ja seurueita ei saa myöskään vastoin heidän tahtoaan sijoittaa niin lähelle toisiaan, että se aiheuttaisi tartuntataudin leviämisen vaaraa. Lisäksi asiakkaille on varattava näkyvä mahdollisuus käsien pesuun tai desinfiointiin liikkeeseen saavuttaessa.

Ravintolaan saapuvia asiakkaita on ohjeistettava näkyvästi esimerkiksi siitä, että oireisena ei saa tulla ravintolaan.

Rajoituksia tarkastellaan kahden viikon jaksoissa

Ravintoloiden on laadittava kirjallinen suunnitelma siitä, miten se aikoo toteuttaa säädetyt velvollisuudet ja rajoitukset.

Aluehallintovirastot valvoisivat rajoitusten ja velvollisuuksien noudattamista. Aluehallintovirasto voi määrätä velvoitteita rikkoneen ravintolan välittömästi suljettavaksi asiakkailta enintään yhdeksi kuukaudeksi.

Hallitus arvioi tilannetta määräajoin ja rajoituksia voidaan edelleen purkaa. Rajoitukset olisivat Kiurun mukaan voimassa lokakuun loppuun, mutta tilapäiset säännökset on tarvittaessa kumottava jo aikaisemmin.

Kiurun mukaan hallitus arvioi rajoitusten tilannetta kahden viikon tarkastelujaksoilla.

– Tarkastelemme juhannusviikolla seuraavan kerran, miten voisimme toimia seuraavalla tarkastelujaksolla, Kiuru sanoi.

Kesäkuussa voimaan astuvat rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä ruoan ja juoman noutomyyntiä.

Kokoomus arvosteli esitystä holhoavaksi

Lähetekeskustelussa sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) arvosteli hallituksen esitystä liiallisesta holhouksesta. Hänen mielestään ravintolatoiminnan säännöissä voitaisiin toimia sitovien rajoitusten sijaan enemmän suosituspohjalta.

– Voisimme luottaa ravintoloitsijoihin ja myöskin kansalaisiin asianmukaisesta hygieniasta huolehdittaessa, Laiho sanoi eduskunnan täysistunnossa.

Erityisesti monet kokoomusedustajat pitivät Laihon tavoin esitystä liian holhoavana. Kokoomuksesta arvosteltiin aukioloaikojen ja anniskelun rajoituksia.

Oppositiosta kuului myös toisenlaisia mielipiteitä. Perussuomalaisten Mika Niikko toivoi hallitukselta tiukempia sanktioita ja konkreettisia työkaluja, joilla valvoa ravintoloita koskevia rajoituksia.

– Jos mennään kotikylääni Korsoon, jossa on toistakymmentä kuppilaa, niin voidaan hyvinkin arvailla mitä siellä tapahtuu varsinkin iltasella, kun meno yltyy. Väitän, että ohjeet henkilökohtaisesta etäisyydestä unohtuvat hyvin helposti, Niikko sanoi.

Vastauspuheenvuorossaan ministeri Kiuru korosti sitä, että maailmalla ja myös Suomessa monet tartuntaketjut ovat lähteneet liikkeelle ravintoloista, minkä takia ravintoloita koskevat rajoitukset ovat keskeinen osa viruksen torjuntaa.

– Emme voi toimettomana katsoa vierestä, millä tavalla ravintolat avataan. On ehdottoman välttämätöntä, että vieläkin pidetään sordiinoa päällä, Kiuru sanoi.

Aukioloaikojen ja anniskelun rajoituksia Kiuru perusteli koronaviruksen leviämisen riskillä, joka syntyy, kun suuri määrä ihmisiä kokoontuu lähelle toisiaan.

– Myöhäinen aika ravintoloiden osalta valitettavasti myös tutkijoiden näkökulmasta tuottaa humalariskejä ja tämä pitää eduskunnassa myös ymmärtää.

Monen edustajan puheenvuorossa toivottiin, että rajoitukset voisivat olla erilaisia eri puolella Suomea, kun ne hallituksen esityksessä ovat samat alueesta riippumatta.

Alueellisten erojen huomioimista toivottiin myös hallituspuolueiden riveistä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) huomautti, että esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ei ole havaittu ensimmäistäkään koronatautitapausta yli kolmeen viikkoon.

Vehviläinen toivoi, että perustuslakivaliokunta kiinnittää huomiota alueellisiin eroihin, kun hallituksen esitys siirtyy valiokuntakäsittelyyn lähetekeskustelun jälkeen.

Kiurun mukaan millään alueella Suomessa ei ole tässä vaiheessa varaa olettaa, että epidemia ei koskisi niitä, mutta alueellisia eroja ravintoloita koskeviin sääntöihin voidaan hänen mukaansa arvioida myöhemmässä vaiheessa.

Ei alueellista porrastusta

Alueellista porrastusta kommentoitiin jo aamulla ennen neuvotteluiden alkamista.

Pääministeri Marinin mukaan ravintoloita koskevien sääntöjen on syytä koskea koko maata.

– Ravintolatilat ovat sen kaltaisia tiloja, joissa yksikin tautitapaus voi mahdollistaa viruksen leviämisen erittäin suureen joukkoon. Sääntöjen on syytä koskea koko maata, sillä emme voi olla huoletta missään päin Suomea, Marin sanoi saapuessaan neuvotteluihin.

Marinin mukaan mahdolliseen alueelliseen porrastukseen voidaan kuitenkin tarvittaessa palata myöhemmin.

Ratkaisua ravintoloita koskevista rajoituksista odotettiin jo viime viikolla, mutta hallituspuolueilla oli erilaisia näkemyksiä avaamisen ehdoista.

Suuri osa ravintoloista on voinut myydä vain noutoruokaa huhtikuun alusta lähtien.

Aiheesta voit keskustella keskiviikkoiltaan klo 23.

* Juttua korjattu klo 13.54: aiemmin Krista Kiurun titteli jutussa oli virheellisesti sosiaali- ja terveysministeri. Kiuru on perhe- ja peruspalveluministeri.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Perustuslakivaliokunta: Koronakorvauksia maksettava kaikille taloudellisia menetyksiä kärsineille ravintolayrityksille

Suosittelemme sinulle