Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Sitkeä taistelu Helsingin Keskuspuiston urheiluhallia vastaan: "Hölmöjä päätöksiä ei tarvitse tehdä ja hallille löytyy parempi paikka"

Keskuspuiston metsää uhkaavalla uudella liikuntahallilla on jo rakennuslupa.

Puuhun kiinnitetty lappu Keskuspuistossa.
Ihmiset ovat vastustaneet Keskuspuiston metsää uhkaavaa hallihanketta puihin kiinnitetyillä viesteillä. Kuva: Tuulia Thynell / Yle
Tuulia Thynell,
Sara Salmi
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin keskellä sijaitsevan Keskuspuiston metsää uhkaavaa hallihanketta vastaan käydään sitkeää taistelua – niin sosiaalisessa mediassa kuin Keskuspuistossa paikan päällä.

Uutta monitoimihallia on suunniteltu Keskuspuistoon Pirkkolan liikuntakeskuksen yhteyteen uimahallin viereen.

Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta käsittelee maa-alueen vuokraamista tiistaina kokouksessaan. Asia jätettiin viime kokouksessa pöydälle.

Koska näin korona-aikana perinteisiä mielenosoituksia ei voida järjestää, kampanjointia on pitänyt käydä normaalista poikkeavin keinoin, kertoo Keskuspuisto-aktiivi Susanna Pitkänen.

– Syntyi ajatus, että ihmiset voisivat tulla tänne Keskuspuistoon ja ottaa puita suojelukseensa, Pitkänen kertoo.

Moniin Keskuspuiston puihin onkin ilmestynyt erilaisia viestejä, joissa toivotaan, ettei uutta hallia rakennettaisi suunnitellulle alueelle.

Aktiivi Susanna Pitkäsen mukaan Keskuspuiston puolesta -kampanjointi on tavoittanut viikossa noin 1500 ihmistä. Klikkaa kuvaa katsoaksesi Pitkäsen haastattelun.

Pitkäsen mukaan mieltään on osoitettu Keskuspuistossa myös yksi kerrallaan ja 15 minuuttia kerrallaan. Ihmisiä on kehotettu ottamaan tilanteesta kuva, joka sitten julkaistaan sosiaalisessa mediassa.

Hallihanketta vastustavat tahot eivät vastusta itse hallia: kyse on siitä, mihin se pitäisi rakentaa.

– Tämä [suunniteltu paikka] on kapein kohta Keskuspuistoa. Uimahallin seinästä Hämeenlinnanväylälle on vain noin 350 metriä, toteaa Keskuspuiston puolesta -ryhmän aktiivijäsen ja pitkään politiikassa vaikuttanut SKP:n Yrjö Hakanen.

Puuhun kiinnitetty lappu Keskuspuistossa.
Ihmiset ovat kiinnittäneet Keskuspuiston puihin viestejään. Kuva: Tuulia Thynell / Yle

Keskuspuiston puolesta -ryhmä on pyrkinyt vaikuttamaan hallin sijaintiin jo kahden vuoden ajan. Yhden ehdotuksen mukaan halli voitaisiin rakentaa Pirkkolan uimahallin vieressä sijaitsevalle parkkialueelle.

Pitkäsen mukaan kyseinen parkkialue on muutenkin useimmiten melko tyhjillään.

– Metsää tässä Pirkkolan alueella uimahallin vieressä ei ole hoidettu talousmetsänä yli sataan vuoteen, ja siksi se on moimuotoista ja luontonsa puolesta arvokasta aluetta, Pitkänen kertoo.

– Hölmöjä päätöksiä ei tarvitse tehdä. Luontoa voidaan säästää ja hallille löytyy kyllä parempi paikka, hän jatkaa.

Keskuspuiston puolesta -ryhmän aktiivijäsen Yrjö Hakanen sanoo, että uudelle hallille olisi monia parempia paikkoja. Klikkaa kuvaa katsoaksesi Hakasen haastattelun.

Yle ei tavoittanut Helsingin kulttuurin- ja vapaa-ajan apulaispormestaria Nasima Razmyaria kommentoimaan hallihanketta tätä juttua varten, mutta Razmyar on ottanut asiaan kantaa viimeviikkoisessa kirjoituksessaan.

Razmyar muistuttaa, että kulttuurin ja vapaa-ajan lautakunta esitti jo viime joulukuussa yksimielisesti kaupunginhallitukselle, että kiistelty maa-alue vuokrataan hallihankkeelle.

Puuhun kiinnitetty lappu Keskuspuistossa.
"Tämä on tärkeä metsä", lukee yhdessä Keskuspuiston puuhun kiinnitetyssä lappusessa. Kuva: Tuulia Thynell / Yle

Razmyarin mukaan kaupunginvaltuusto hyväksyi hallin mahdollistavan kaavan vuonna 2014 ja silloin hallille myönnettiin rakennuslupa. Tässä yhteydessä on käsitelty myös ympäristöön liittyvät asiat, apualaispormestari kirjoittaa.

Pirkkolan liikuntahallista vuonna 2018 tehtyyn hankesuunnitelmaan voi tutustua täällä. Suunnitelman mukaan halliin tulisi liikuntatilat muun muassa koripallolle, lentopallolle, salibandylle ja voimistelulle.

Helsingissä on jo pitkään tuskailtu liikuntatilojen puutteesta. Suunniteltu monitoimihalli palvelisi harrastustoiminnan lisäksi Pohjois-Haagan yhteiskoulun urheilulukion tarpeita.

Suosittelemme