Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Leikkaamattomia kolleja, odottavia naaraita ja pieniä pentuja.
Etelä-Pohjanmaalla Alavuden seudun Eläintiimin Janita Heimosen ja muiden yhdistyksen vapaaehtoisten päivät täyttyvät kissojen auttamisesta.
Pentukausi on kuumimmillaan ja puheluita apua tarvitsevista kissoista tulee lähes päivittäin.
Alavudelle tuodaan kissoja hoidettavaksi lähialueen lisäksi myös Tampereen, Vaasan ja Seinäjoen seudun yhdistyksiltä.
Helmikuussa alkaneen pentukauden aikana syntyneet kissat kasvavat vapaaehtoisten luona, kunnes ovat valmiita muuttamaan omiin, uusiin koteihinsa.
Löytöpennun ikä on arvioitava
Mikäli pentu on syntynyt luontoon, on sen ikä arvioitava ennen kuin se voidaan luovuttaa uuteen kotiin.
Kissanpennun iän tunnistaminen ei välttämättä ole helppoa, etenkään löytökissoilla.
Pentujen ikää arvioivat käyttävät hyväkseen erilaisia, kissoille tyypillisiä tuntomerkkejä.
SEY Suomen eläinsuojelun mukaan luovutusikäisen kissan turkki ei ole enää pörröinen, vaan melko sileä ja vartalonmyötäinen. Hampaat ovat myös vaihtuneet tai alkaneet vaihtua pysyviksi. Pentu osaa pestä turkkiaan sujuvasti, juosta, hyppiä ja kiipeillä ketterästi korkeissakin paikoissa.
– Vauvamaisuus on lähtenyt pois. Luovutusikäiset muistuttavat enemmän riehuvia teinejä, Janita Heimonen kertoo.
Esimerkiksi kissojen sisäsiittoisuus voi kuitenkin aiheuttaa suuriakin muutoksia kissan olemukseen.
– Meille tuli viime kesänä pentuja, jotka olivat omistajan mukaan 12-viikkoisia, mutta niistä pienin painoi 400 grammaa. Eivät ne ehkä olleet luovutusikäisiä, mutta eivät terveitäkään, Heimonen kertoo.
Tavallisesti 12-viikkoinen pentu painaa kilon verran.
Kuinka hyvin sinä osaat arvioida kissan luovutusiän?
Tässä artikkelissa voit testata, miten kissanpennun iän arviominen sinulta sujuu.
Tunnistatko, mitkä pennuista ovat luovutusikäisiä ja minkä pennun pitää vielä kasvaa emonsa luona?

Alle luovutusikäinen vai luovutusikäinen?
Kissan luovutusikänä on pidetty pitkään 12 viikkoa, mutta lakiin sitä ei ole kirjattu tarkasti.
Valtioneuvoston asetuksessa (674/2010) koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten suojelusta 8 §:ssä todetaan, että vieroituksen on tapahduttava sekä pentujen että emon hyvinvoinnin kannalta edullisimpana ajankohtana.
SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvistin mielestä tarkan luovutusiän puuttuminen laista on ongelmallista.
– Käytännöt vaihtelevat tulkitsijan mukaan ja tulkitsija voi olla valvontaviranomainen, poliisi tai ihan yksittäinen ihminen, joka luottaa mutu-tuntumaan. Tähän toivomme muutosta tulevassa eläinsuojelulaissa, toteaa Lindqvist.

Alle luovutusikäisiä vai luovutusikäisiä?
Nykyinen eläinsuojelulaki on vuodelta 1996, mutta sitä oli tarkoitus päivittää kaksi vuotta sitten. Uudistus ehdittiin esitellä eduskunnalle syksyllä 2018, mutta lakia ei ehditty hyväksyä ennen kevään 2019 eduskuntavaaleja.
Koska laki on sidottu maakuntauudistukseen, se on viivästynyt.
– Odotamme, ettö saisimme siitä esityksen hallitukselta viimeistään ensi vuonna, Lindqvist kertoo ja toivoo, että lajikohtaisissa pykälissä luovutusikään otetaan kantaa.
Suomalaisten rotukissayhdistysten keskusliitto Suomen Kissaliitto nosti kissanpentujen luovutusikäsuosituksen 14-viikkoon vuoden alusta. Myös monet eläinsuojeluyhdistykset ryhtyivät noudattamaan uutta luovutusikää vanhan 12 viikon sijaan.
Luovutusiän nostamisella pyritään Suomen Kissaliiton mukaan varmistamaan kissan hyvä elämä jo pennusta pitäen. Luovutusiän nostoon vaikuttivat muun muassa Helsingin yliopiston tutkimustulokset.

Alle luovutusikäinen vai luovutusikäinen?
Alavuden seudun Eläintiimi luovuttaa kissanpennut vasta 16-viikkoisina, sillä löytöpentujen vastustuskyky voi olla normaaleja kissoja heikompi.
Yhdistys antaa löytökissojen pennuille ensimmäisen rokotuksenkin vasta 10-12 viikon ikäisenä eli tavallista myöhemmin. Rokotusten myöhäistämisella pyritään varmistamaan, että kissa on täysin terve lähtiessään uuteen kotiinsa.
– Jos annoimme rokotteen 8–10 -viikkoiselle pennulle ja sillä olikin veressään joku virus, rokotereaktiot olivat todella voimakkaita, Janita Heimonen kertoo.

Alle luovutusikäinen vai luovutusikäinen?
Oikeudessa on otettu viime vuosina kantaa kissan luovutusikään. Tuorein päätös on tältä keväältä, kun korkein hallinto-oikeus vahvisti hallinto-oikeuden aiemman ratkaisun, jonka mukaan kissanpentua ei saa luovuttaa ennen 12 viikon ikää.
Päätöksessä vedotaan Maa- ja metsätalousministeriön rahoittaman Eläinten hyvinvointikeskus EHK:n internetsivuilla olevan selvityksen tietoihin, joiden mukaan kissanpentujen tulisi saada kasvaa emonsa ja sisarustensa kanssa ainakin 12 viikon ikään asti.
Päätöksessä mainitaan myös EHK:n tavoin, että uuden omistajan olisi hyvä tutustua kissanpentuun ja nähdä sen käyttäytymistä myös pennun kasvuympäristössä.
– Nämä ovat erittäin hyviä päätöksiä, jotka velvoittavat valvontaviranomaisia ja kansalaisia. Ne on erittäin tervetulleita, Lindqvist kertoo.
Tarkista kissanpennun elinosolosuhteet ostotilanteessa
Seinäjoen kaupungineläinlääkäri ja hygieenikko-valvontaeläinlääkäri Anna Sarvela toteaa, että kissanpentua harkitsevalla on vastuu hankkia lemmikkinsä vastuulliselta toimijalta ja pito-olosuhteista.
Sarvela tietää kuitenkin, että osa kissanpennuista luovutetaan jo siinä vaiheessa, kun ne alkavat syödä kiinteää ruokaa. Tämä on hänen mukaansa aivan liian aikaista.
– Oman kokemukseni mukaan valveutuneet kissakasvattajat noudattavat hyvin suositusta kissanpentujen kehityksen kannalta sopivasta luovutusiästä. Maalla syntyy kuitenkin edelleen paljon vapaana liikkuville narttukissoille vahinkopentuja, jotka luovutetaan yleensä paljon nuorempina, Sarvela vastaa Ylen kysymykseen kissojen luovutusiän noudattamisesta.
Sarvela kertoo kohtaavansa työssään kissapopulaatioita, joista osassa pito-olosuhteet ovat heikot.
– Tätä taustaa vasten monessa tapauksessa kissan lopettaminen voidaan esittää usein vaihtoehtona sille, jos kissanpentu ei pääse muuttamaan uuteen kotiin. Pääsääntöisesti kissanpentua ei tulisi ostaa säälistä huonoista olosuhteista, sillä tällä tavalla edistää kyseistä, kissojen hyvinvoinnin kannalta epäedullista, toimintatapaa, Sarvela toteaa.
Merkitystä loppuelämälle
Anna Sarvela ja Maria Lindqvist muistuttavat kumpikin, että luovutusiällä on tärkeä rooli kissan loppuelämälle. Kissanpennun syntymän jälkeen vietetty aika sisarusten ja emon kanssa määrittelee myös kissan käyttäytymistä aikuisiällä.
– Kun eläin voi hyvin, niin se on myös omistajan etu. Pahimmillaan kissan häiriökäyttäytyminen voi johtaa kissan laiminlyönteihin ja hylkäämisiin, Lindqvist kertoo.
SEY:llä toivotaan, että tulevassa eläinsuojelulaissa määrättäisiin, että kissat tunnistusmerkittäisiin ja rekisteröitäisiin.
– Kissa on lemmikeistä kaltoinkohdelluin ja huonoimmassa asemassa. Se näkyy meidän jäsenyhdistyksissä, sillä kissathan meitä eniten työllistävät, Lindqvist kertoo ja muistuttaa, että Suomessa hylätään vuosittain 20 000 kissaa.
Lue seuraavaksi: