Hyppää sisältöön

Miksi rajanylitys kiellettiin länsirajalla? Apulaisoikeusasiamies pyytää selvitystä Rajavartiolaitokselta

Kanteluita on tullut myös terveystietolomakkeesta ja sen täyttämisestä kieltäytyneiden kohtelusta.

Rajavalvontaa Torniossa toukokuun alkupuolella. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Marika Harjumaa

Tiukka rajavalvonta Suomen länsirajalla koronakriisin aikaan on aiheuttanut ankaraa jälkipyykkiä. Nyt eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen pyytää Rajavartiolaitokselta selvitystä (siirryt toiseen palveluun) siitä, kielsikö se joitain suomalaisia ylittämästä rajaa ja mihin mahdollinen kielto perustui.

Toukokuun alkupuolella julkisuuteen nousi tieto, jonka mukaan suomalaiset saavat sittenkin ylittää rajan, koska oikeus on kirjattu Suomen perustuslakiin. Sitä ennen vallalla oli uskomus, että valtion rajat ovat koronapandemian vuoksi kiinni kaikilta muilta paitsi töihin kulkevilta ihmisiltä.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty useita kanteluita Rajavartiolaitoksen toiminnasta Suomen ja Ruotsin rajalla. Kanteluita on tehty myös oikeuskanslerille.

Oikeusasiamiehelle osoitetuissa kanteluissa on kyseenalaistettu rajanylityksen kieltäminen, terveystietoja sisältävän lomakkeen täyttäminen ja lomakkeen täyttämisestä kieltäytyvien kohtelu.

Nyt apulaisoikeusasiamies pyytää Rajavartiolaitosta selvittämään, mihin mahdollinen ehdoton rajanylityskielto on perustunut.

Terveyslomakkeesta se toteaa, että kanteluiden mukaan rajavartijoilla ei ole ollut kysyttäessä tietoa, millä perusteella lomaketta edellytetään täytettäväksi ja mihin lomakkeen tietoja käytetään. Selvityksessä pyydetään ottamaan kantaa siihen, minkälaista ohjeistusta rajavartiolaitoksella on ollut lomakkeeseen ja sen tietojen käsittelyyn liittyen.

Apulaisoikeusasiamies haluaa selvityksen myös siitä, mihin perustuu niiden kohtelu, jotka ovat kieltäytyneet yhteistyöstä lomakkeen täyttämisessä. Kanteluiden mukaan heitä on odotutettu rajatarkastuksessa ja heitä on käsketty oma-aloitteisesti ottamaan yhteyttä lääkäriin.

Lue myös:

Noin 9000 ihmistä ylitti rajan perjantaina Tornion ja Haaparannan välillä

Politiikantutkija rajasotkusta: Hallitus sai ihmiset uskomaan, että raja on kiinni – media jopa lisäsi kierroksia käskyyn

Autojono venyi Torniossa yli kilometrin pituiseksi, kun rajaliikenne nelinkertaistui – terveystietoja tai työtodistusta ei vaadita, ajokortti yleensä riittää

Perustuslakiin vetoaminen on tuplannut Tornion rajanylitykset – viime viikonloppu vaikuttaa menevän alkuinnostuksen piikkiin

Länsirajan sulkeminen suututti alueen asukkaat, mutta miksi? Kysyimme neljältä Tornionlaakson kulttuuria tuntevalta – Jaakko Heikkilä: "Raja ei erota vaan se yhdistää"

Sisäministeri Ohisalo yllätysvierailulla Torniossa: "Ei ole hyvä, että rajan yli mennään edestakaisin"

Suosittelemme sinulle