Hyppää sisältöön

Rottaongelma on paisunut Kouvolassa – nyt rottia juoksee pihoilla ympäri kaupunkia

Myös viemärirottia on havaittu Kouvolan keskustassa.

Rotta syö jyviä
Rottia on havaittu Kouvolassa ympäri kaupunkia. Arkistokuva. Kuva: Wolfgang Vogt / CCO Public Domain Licence
Mirjam Tahkokorpi

Rottaongelma on levinnyt Kouvolassa koko kaupunkiin.

Pari vuotta sitten Kuusankoskella jouduttiin hävittämään rottia viemäriverkostosta, kun ne pyrkivät lattiakaivojen ja wc-pönttöjen kautta asuntoihin ja päiväkoteihin.

Lue myös: Rottaongelma Kouvolassa – rotat pyrkineet vessanpöntöstä ja lattiakaivoista päiväkoteihin ja asuntoihin

– Kuusankoskella tilanne on nyt parempi, eli siellä niitä ei viemäreissä enää niinkään liiku. Nyt ne ovat siirtyneet Kouvolan keskustan suuntaan, jossa on jokunen sellainen tapaus, että niitä on tullut vessanpöntöistä, terveystarkastaja Mari Järvinen kertoo.

Tänä keväänä rottia on liikkunut myös pihoilla. Kouvolan terveystarkastajat ovat saaneet ilmoituksia rotista ympäri kaupunkia.

– Kevät on ollut hyvin poikkeuksellinen. Saamme ilmoituksia joka päivä tasaisesti ympäri Kouvolaa.

Sama ongelma ympäri Suomen

Rottaongelma on pahentunut tänä keväänä eri puolilla Suomea, kun leuto talvi ja aikainen kevät ovat olleet otolliset rottien lisääntymiselle.

Ihmiset ovat myös olleet enemmän kotonaan kuin aiemmin, joten rotille kelpaavaa jätettä on saatavilla enemmän kuin aiemmin.

Lue myös: Rottaongelma hyppäsi lähiöihin – etätyön lisääntyminen muutti rottien ruoka-apajat uusille alueille

Kouvolan terveystarkastajalla on rottien torjumiseen kaksi ohjetta: ruoka täytyy pitää pois rottien saatavilta ja pihat kannattaa pitää siisteinä.

– Kaikki elintarvikkeet kannelliseen jäteastiaan tai jos jätteet kompostoi, niin silloin ne tulee laittaa tiivispohjaiseen, kannelliseen kompostiin. Rotat viihtyvät epäsiisteissä ympäristöissä. Esimerkiksi lautakasoista ja muusta roinasta ne löytävät suojapaikkoja, Mari Järvinen sanoo.

Rottien torjuminen on nykyisin vaikeampaa, koska rotanmyrkkyjä ei enää myydä. Ainoa keino on pyydystää rotta loukulla.

Terveystarkastaja neuvoo rotan loukuttamisessa pitkäjänteisyyteen.

– Rotta katselee uutta esinettä kauempaa viikon päivät. Siksi loukkuja ei saa siirtää, koska sitten se taas katselee niitä viikon kauempaa, Mari Järvinen sanoo.

Lue myös:

Rottasota täydessä käynnissä Kouvolassa – pulskat ja röyhkeät rotat ovat kova vastus: "Hyvässä kunnossa näyttävät liikkuvan"

Suosittelemme sinulle