Hyppää sisältöön

Hallitus tiedotti uusista ohjeista yli 70-vuotiaille – Peruspalveluministeri Kiuru: "Heitä on onnistuttu suojelemaan"

Studiossa ruoditaan tiedotustilaisuuden antia ja ikääntyneille annettuja uusia ohjeita.

Kuvassa on Krista Kiuru.
Hallitus pitää tiedotustilaisuuden ikääntyneiden uusista koronaohjeista

Hallituksen tiedotustilaisuudessa käytiin läpi THL:n uusia ohjeita yli 70-vuotiaille. THL:n tutkimuspäällikkö Minna-Liisa Luoma perusteli ohjeita seniorikansalaisille tutkimusnäytöllä.

– Ikävuosien karttuessa puolustuskyky heikkenee. Se heikkenee toimintakyvystä ja kunnosta riippumatta. Emme aina voi tietää, kenen puolustuskyky on heikentynyt, Luoma sanoi.

Luoma myös totesi, että ikäihmisillä on enemmän perussairauksia kuin nuorilla ihmisillä.

Vaikka lähtökohdat ovat nämä, THL:n uusien ohjeiden mukaan yli 70-vuotiaat voivat tavata rajoitetusti muita ihmisiä.

Lähtökohta rajoituksille on se, että myös ikäihmisten pitäisi noudattaa yleisiä ohjeita: käsihygieniasta pitää huolehtia, turhaa asiointia kannattaa välttää ja lähikontakteja tulee karttaa.

THL ohjeistaa yli 70-vuotiaita harrastamaan liikuntaa, jotta heillä säilyisi toimintakyky myös kriisin aikana. Lääkäriaikoja ei pitäisi perua, jotta sairaudet eivät pahenisi entisestään.

THL myös painottaa sitä, ettei yli 70-vuotiaita pitäisi tavata lainkaan, jos läheisellä on pieniäkään hengitystieoireita.

THL:n ohjeissa on kyse suosituksista, joita kansalaisten toivotaan noudattavan.

Ministeri Kiuru: Rajoituksissa on onnistuttu

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että rajoitukset ovat purreet yhteiskunnassa kuten on tarkoitettukin.

Tautitilanne on helpottanut kokonaisuudessaan ja ikäihmiset ovat olleet vähemmistössä sairaalahoidossa.

– Voimme todeta, että olemme onnistuneet Suomessa yhdessä asiassa verrattuna muihin maihin. Sairaalahoidossa ja tehohoidossa olleita potilaita on ollut yli 70-vuotiaissa todella vähän. Tässä on tosissaan onnistuttu suojelemaan yli 70-vuotiaita, Kiuru sanoi.

Kiuru ei vielä osannut arvioida sitä, kuinka paljon kielteisiä vaikutuksia rajoituksilla on ollut yli 70-vuotiaisiin. THL:n Luoma totesi, että asiasta ei ole vielä tutkittua tietoa.

Pieniä viitteitä kuitenkin on siitä, että toimintakyky on kotona heikentynyt. Luoman mukaan palvelutarpeiden kysyntä on hieman kasvanut Suomessa.

Lue lisää:

Ikääntymisen asiantuntija pitää hyvänä, että rajoituksia löysätään: ”Mitä pitempään kuluu aikaa, sen hankalammaksi käyvät sivuvaikutukset”

Seitsemänkymppiset iloitsevat uusista ohjeista – Saa tavata jälkikasvua ulkona, liikkua muutenkin kuin sohvan ja vessan väliä

Uusimmat tiedot koronavirustilanteesta

Suosittelemme sinulle