Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Pyöräkauppa on yksi koronakevään voittajista – myös sähköpotkulautoja ostetaan nyt ennätystahtiin

Helkaman mukaan vastaavanlaista myynnin kasvua ei ole nähty vuosikymmeniin.

sähköpyörä
Sähköpyöriä myydään vuosi vuodelta enemmän. Kuvituskuva. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle
Ari Tuhkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pyöräkauppa käy nyt koronaviruksen vauhdittamana paikoin vilkkaammin kuin koskaan aikaisemmin.

– Meidän euromääräinen myynti on ollut huhtikuun loppuun mennessä 60–70 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, kertoo kotimaisen pyörävalmistaja Helkaman myyntipäällikkö Harri Halme.

Se tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että kolmivaihteinen, 24-tuumainen Jopo on jo loppuunmyyty.

Myös urheilukaupan jättiläisen XXL:n toimitusjohtaja Pasi Lämsä hykertelee tyytyväisenä.

– Meilläkin on kasvuprosentit sellaisia, että raporttia lukiessa hymyilyttää, mutta en voi kertoa tarkemmin, koska olemme pörssiyhtiö, sanoo toimitusjohtaja Lämsä.

XXL:ssä myynti on lisääntynyt erityisesti maasto- ja hybridipyörissä.

Viihde-elektroniikan myyjänä paremmin tunnetusta pörssiyhtiö Verkkokauppa.com:sta sen sijaan kerrotaan korkeista kasvuluvuista.

– Vaikea erottaa koronan vaikutusta, mutta pyöriä on myyty tänä keväänä noin 50 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, kertoo ostopäällikkö Tatu Kaleva Verkkokauppa.com:sta.

Lähes 30 vuotta alalla ollut Helkaman myyntipäällikkö Halme muistelee, että edes maasto- tai sähköpyörien tulo markkinoille eivät aiheuttaneet tämän kevään kaltaista myyntipiikkiä.

– Alalla on nähty paljon nollavuosia ja 5–10 prosentin kasvua on pidetty hyvänä. Ei tällaista kasvua ole ollut minun mielestäni koskaan.

Pyörien kysyntää lisää myyntipäällikkö Halmeen arvion mukaan muiden liikuntaharrastusten estyminen koronaviruksen vuoksi.

– Saattaa olla, että kun ihmiset eivät pääse tekemään tuttuja juttuja, se sataa pyöräilyn laariin.

Ostopäällikkö Kaleva arvioi, että pyörien menekkiä kasvattaa erityisesti se, että ihmiset liikkuvat nyt joukkoliikenteen sijaan mieluummin muilla kulkuvälineillä.

– Pyöräily on kasvattunut suosiotaan, kun julkisia kulkuneuvoja on vältelty ja ulkoilumahdollisuuksia kavennettu.

Myös erikoisliikkeissä vilkasta, mutta ei myyntiennätyksiä

Pääkaupunkiseudun pyöräliikkeissä myynti on ollut tavallisen kevään tapaan vilkasta, mutta sähköpostivastauksissa ei hehkuteta huippumyynneistä.

Käpylässä sijaitseva Velosport kertoo, että muutamat suositut mallit on myyty lähes loppuun. Lauttasaaren suosittu Larun pyörä on kärsinyt siitä, että ei ole saanut tavaraa maailmalta myyntiin. Liike kertoo, että joutuu myymään asiakkaille paljon niin sanottua ei-oota.

Pyörien lisäksi kaupaksi on tänä keväänä mennyt Verkkokauppa.com mukaan ennennäkemättömällä tahdilla sähköpotkulautoja. Yritys kertoo myyneensä niitä jopa kolme kertaa enemmän kuin vuosi sitten.

– Viime vuosi oli jo buumivuosi, mutta nyt se on todella merkittävää kauppaa. Lyhyen matkan sähköpyörät ovat menettäneet selvästi osuuttaan sähköpotkulaudoille. Viime kesänä vuokrasähköpotkulaudat tekivät tuotteen ihmisille tutuksi, sanoo ostopäällikkö Kaleva Verkkokauppa.com:sta.

Juttuun lisätty XXL:n toimitusjohtajan kommentit 22.5.2020 klo 12.43.

Oletko ostanut polkupyörän tai sähköpotkulaudan? Voit keskustella aiheesta 23.5. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Polkupyörät menevät nyt kuin kuumille kiville Yhdysvalloissa – koronakriisin myötä halvimmista pyöristä myydään jo ei-oota

Lue tästä uusimmat tiedot koronavirustilanteesta Suomessa ja ulkomailla

Lue tästä uusimmat tiedot koronavirustilanteesta Uudellamaalla

Suosittelemme