Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Presidentti Niinistö otti kantaa EU:n taloudellisen yhteisvastuun kasvattamiseen: Euroalueen olisi luovuttava tukipaketeista

Presidentti kommentoi EU:n yhteisvastuuta tilanteessa, jossa unioni valmistelee yhteistä lainanottoa koronan runteleman talouden elvyttämiseksi.

Presidentti Niinistö tapaa mediaa Kultaranta-keskustelujen alla
Maria Stenroos
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentti Sauli Niinistö oli perjantaina median haastateltavissa ennen sunnuntaina pidettäviä Kultaranta-keskusteluja.

Niinistö otti kantaa koronatilanteeseen, mutta arvioi myös kysyttäessä esimerkiksi Euroopan unionin talouspäätöksiä. Unioni valmistelee linjanmuutosta, jossa se ottaisi yhteistä velkaa tukeakseen taloutta ja koronasta kärsineitä alueita.

  • Mediatapaaminen järjestettiin videokokouksena ja voit katsoa tilaisuuden klikkaamalla yllä olevaa kuvaa.

Niinistö ei ottanut valmisteilla olevaan esitykseen suoraa kantaa. Presidentti kuitenkin arvioi, että euroalueen olisi palattava alkuperäiseen toiminta-ajatukseensa ja no bail out -periaatteeseen.

Presidentti Niinistö yhdistää ajatukset yhteisvastuun kasvattamisesta kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen, kun euromaat talouskriisissä lähtivät pelastamaan toistensa talouksia tukipaketteja rakentamalla.

– Kymmenisen vuotta sitten lähdettiin aika lailla uusille teille. Minusta nyt pitäisi ottaa keskusteluun se, että palataan takaisin alkuperäiseen euroalueen sopimukseen no bail out -säännöksineen. Siinä samalla korostuisi kunkin jäsenmaan talousryhti, Niinistö sanoi.

Geopoliittisesti EU on Niinistön mielestä viime aikoina jäänyt sivurooliin. Talouskysymykset ja esimerkiksi rajakysymykset voivat aiheuttaa unioniin sisäisiä paineita.

– Ellei niistä selviydytä, Euroopan vaikutusvallan heikkeneminen jatkuu.

Suomi ja muut EU-maat odottavat parhaillaan EU-komission esitystä Euroopan elvytysrahastosta. Ylen tietojen mukaan komissio esittäisi 400 - 800 miljardin euron yhteistä velkaa, jolla kasvatettaisiin EU:n budjettia. Velasta vastaisivat jäsenmaat samassa suhteessa kuin niiden bruttkokansantuote on EU:n bkt:sta.

Maanantaina Ranska ja Saksa kertoivat omasta ehdotuksestaan, jossa ne olivat päässeet sopuun periaatteesta, joka mahdollistaisi unionin yhteisen velan. Suomen valtiovarainministeri Katri Kulmuni kommentoi eilen Ylelle, että esitys kasvattaisi yhteisvastuuta. Kulmuni kuitenkin totesi, ettei Ranskan ja Saksan esitys tule toteutumaan sellaisenaan.

Talous- ja EU-politiikka kuuluvat Suomessa hallituksen toimivaltaan. Presidentin toimivaltaan kuuluu ulkopolitiikka, jota hän johtaa yhdessä valtioneuvoston kanssa.

Niinistö: Korona-tilanne vaikuttaa Euroopassa lohduttavalta

Presidentin isännöimät Kultaranta-keskustelut järjestetään sunnuntaina. Tapahtuma on perinteisesti järjestetty presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa, mutta tänä vuonna keskustelut järjestetään poikkeusjärjestelyin.

Kultaranta-keskusteluissa pureudutaan tänä vuonna koronapandemian jälkeiseen aikaan. Keskusteluissa pohditaan, kuinka sopeutua muutoksiin, joita koronan jälkeinen aika tuo mukanaan ja miten itse voi vaikuttaa muutoksen suuntaan. Aihetta käsitellään maailman, talouden ja suomalaisen yhteiskunnan kautta.

Niinistö arvioi koronatilanteen vaikuttavan Euroopassa lohduttuvalta. Myös Suomen aloittamaa rajoitusten purkua Niinistö pitää toistaiseksi onnistuneena, sillä tauti ei ole leimahtanut uudelleen eikä esimerkiksi Uudenmaan liikkumisrajoitusten purkaminen näkynyt tartuntoina.

– Emme me voi loputtomiin ylläpitää rajoituksia, Niinistö sanoi.

Maailman tilanteessa korona on Niinistön mielestä jo nyt kiristänyt Yhdysvaltojen ja Kiinan välistä jännitettä. Niinistöä huolettaa pitkän päälle myös talous. Toistaiseksi maailmalla kriisiin on suhtauduttu niin, että rahaa on, mutta näin ei voi loputtomiin jatkaa, presidentti arvioi.

Korjattu 22.5. klo 15.10: EU:n elvytysrahaston koko 400-800 miljardia euroa.

Lue myös:

Minkälainen on koronapandemian jälkeinen aika? Katso Kultaranta-keskustelut suorana Ylen kanavilla

Suosittelemme