Hyppää sisältöön

Riihimäellä haetaan lääkkeitä rahapulaan – kestävän talouden ohjelma suitsimaan velkaantumista ja investointeja

Riihimäen täytyy monen muun suomalaiskunnan tavoin tasapainottaa talouttaan.

Talousohjelmalla etsitään yhdessä keinoja sopeuttaa kaupungin taloutta, sanoo kaupunginjohtaja Sami Sulkko. Kuva: Miki Wallenius / Yle
Anne-Maria Niskanen

Riihimäen kaupunki valmistautuu käynnistämään kestävän talouden ohjelman vuosille 2021–2025. Ohjelman avulla kaupunki pyrkii hillitsemään kustannusten kasvua ja turvaamaan kaupungin elinvoimaisuuden.

Kaupunginjohtaja Sami Sulkko esittää kaupunginhallitukselle, että kaupungin menot saisivat kasvaa ohjelmakauden aikana vuosittain keskimäärin kaksi prosenttia.

– Palveluverkkouudistuksen valmistumisen jälkeen kestävän talouden ohjelmassa määriteltäisiin ja asetettaisiin rajat kaupungin investoinnille ja velanotolle, Sulkko sanoo.

Kestävän talouden ohjelman on määrä valmistua elokuun loppuun mennessä ja sen laatimiseen pyydetään mukaan kaupungin työntekijöitä ja asukkaita.

Riihimäen talous ilman liikelaitoksia on jäämässä tänä vuonna yli viiden miljoonan ylijäämän sijasta nollaan. Tosin vesihuoltoliikelaitoksen ylijäämä nostaa kaupungin tuloksen tänä vuonna miljoona euroa plussalle.

Ensi vuonna kaupungin toimintamenojen on arvioitu kasvavan noin 14 miljoonalla eurolla. Valtiovarainministeriön huhtikuun talouskatsauksen mukaan vuonna 2021 kuntatalouden menot kasvaisivat 2,4 prosenttia, mutta Riihimäellä kasvun on ennakoitu olevan peräti 7,3 prosenttia.

– Sopeutustarve on seuraavien viiden vuoden aikana suuri, ja sopeuttamisessa tarvitaan laajasti erilaisia keinoja. Jos sopeutus toteutettaisiin ensi vuonna vain veroja korottamalla, pitäisi kunnallisveroprosenttia nostaa noin kolme prosenttiyksikköä, eikä se ole realistista.

Riihimäen kaupunginhallitus päättää ohjelman käynnistämisestä maanantaina 25. toukokuuta.

Suosittelemme sinulle