Hyppää sisältöön

Kärvistely kotona loppuu ja taidenäyttelyt avautuvat – katso yhdeksän kesävinkkiä

Nyt jos koskaan elämässä tarvitaan piristystä ja värejä. Lähde kesälomalla näyttelyyn ja nauti taiteesta.

Kuva: Ateneum/Yinka Shonibare CBE. Courtesy James Cohan, New York.
Minna Rinta-Tassi

Koska tänä kesänä lomaa vietetään lähinnä kotimaassa, kannattaa tekemistä miettiessä muistaa lukuisat taidenäyttelyt.

Taidemuseot ja -galleriat saavat avata yleisölle jälleen kesäkuun alusta. Ne vakuuttavat suhtautuvansa turvajärjestelyihin vakavasti ja tekevänsä kaikkensa, jottei vierailua tarvitse jättää väliin koronaviruksen pelossa.

Tässä yhdeksän menovinkkiä kesälle.

1. Ihmettelyn taito, Valokuvataiteen museo, Helsinki

Herkkiä ja kauniita. Sellaisia ovat Sanna Kanniston valokuvat linnuista. Hän on huolissaan luonnontilasta, muun muassa lintu- ja hyönteislajien vähentymisestä.

Valokuvat ovat kuin lavastettuja esillepanoja. Niistä tulee mieleen von Wrightin taiteilijaveljesten lintuaiheiset maalaukset ja grafiikka.

Avoinna 10.6.–13.9.2020.

Näyttelyn nettisivut löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Sanna Kanniston kuvissa lumoavat sademetsien monimuotoinen luonto sekä pohjoisen muuttolinnut. Carpodacus erythrinus löytyy Valokuvataiteen museosta. Kuva: Suomen valokuvataiteen museo

2. Hullu rakkaus, Kiasma, Helsinki

Jolon panttivankikaappauksesta suomalaisten mieleen jäänyt Seppo Fränti on koonnut vuosien varrella laajan nykytaiteen kokoelman. Hän lahjoitti sen Kiasmalle ja nyt esillä on yli 200 teosta.

Näyttelylle uskaltaa povata sen suuruista suosiota kuin se nykyisessä koronatilanteessa on sallittua.

Fränti itse on sanonut näyttelyn olevan hänelle kuin lottovoitto ja uuden elämän alku.

Avoinna 2.6.2020-10.1.2021.

Ylen juttu aiheesta löytyy täältä.

Näyttelyn nettisivut löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Seppo Fränti valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1974. Hän on kerännyt nykytaidetta jo vuosikymmeniä. Kuva: Antti Haanpää / Yle

3. Still Still Life, Sara Hildén, Tampere

Asetelmia. Kuulostaako tylsältä? Ennakkoluulot pois. Sara Hildénin taidemuseossa jatkaa koronan takia keskeytetty näyttely asetelmista ja asetelmallisuudesta.

Kuvataiteilija Henriikka Kontimo muistuttaa Ylen haastattelussa, että asetelmat voivat kuvata terävästi yhteiskuntaa ja yhteiskunnallisia muutoksia. Ne voivat myös kritisoida turhaa kuluttamista.

Avoinna 1.6.2020-23.8.2020.

Ylen museokierros näyttelyyn löytyy täältä.

Näyttelyn nettisivut löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Heikki Marilan öljyvärityö Flowers XIV löytyy Sara Hildén taidemuseosta. Kuva: Sara Hildénin säätiön kokoelma. Kuva: Jussi Koivunen.

4. Alvar Aallon jalostettu maisema, Alvar Aalto -museo, Jyväskylä

Kun ulkomaalaiselta tiedustelee, mitä hän tietää Suomesta, saattaa hyvällä lykyllä vastaus olla "Alvar Aalto". Aallon suunnittelema Paimion parantola sekä Finlandia-talo tunnetaan myös maailmalla.

Arvostetulle arkkitehdille (1898-1976) maisema oli tärkeä osa suunnittelun kokonaisuutta. Näyttely esittelee Aallon elämäntyötä pohtien erityisesti yhteyttä maisemaan ja luontoon.

Alvar Aalto -museo avasi ovensa yleisölle jo toukokuussa poikkeusjärjestelyin.

Avoinna 14.5.2020–25.10.2020.

Näyttelyn nettsivut löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Paimion parantola on kuuluisimpia Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia. Aallon elämäntyötä esitellään kesällä Jyväskylässä. Kuva: Maija Holma / Alvar Aalto Museum

5. Inspiraatio - nykytaide & klassikot, Ateneum, Helsinki

Ateneumin näyttely kysyy: Kuinka kansainväliset nykytaiteilijat ovat inspiroituneet Euroopan taiteen klassikoista ja miksi juuri nämä taideteokset tunnetaan ympäri maailmaa?

Taiteen mestarit kuten Leonardo da Vinci, Rafael ja Rembrandt innoittavat taiteilijoita edelleen tänä päivänä.

Inspiraatio tarkastelee taidehistorian klassikkoteoksia nykypäivän näkökulmasta. Näyttelyssä on maalauksia, veistoksia, installaatioita ja videoteoksia.

Avoinna 18.6.2020-20.9.2020.

Näyttelyn nettisivut löytyvät täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Yhdysvaltalaista kuvataiteilija Jeff Koonsia on innoittanut da Vincin Mona Lisa. Teos Peilipallo on vuodelta 2015. Kuva: The Broad Art Foundation, Los Angeles.

6. Taidekeskus Salmela, Mäntyharju

Jos on joskus käynyt kesämökkipaikkakunta Mäntyharjulla, tietää, miksi kirkon kupeessa suuret parkkipaikat ovat täynnä autoja. Toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkalan luoma Salmela on kulttuurikeskittymä erilaisine tapahtumineen.

Kesän 2020 Nuori taitelija on kuvanveistäjä Eliya Zweygberg. Näytteillä on myös taidetta nuorilta lupauksilta sekä vanhoilta tutuilta nimiltä kuten Rafael Wardi, Reidar Särestöniemi ja Miina Äkkijyrkkä.

Avoinna 6.6.2020-9.8.2020

Näyttelyn nettisivut löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Reidar Särestöniemi (1925–1981) on tunnetuimpia lappilaisia taiteilijoita. Teos Punainen poro on esillä Salmelassa. Kuva: Taidekeskus Salmela, Kirsi ja Keio Eerikäisen taidesäätiö sr, Särestöniemen museo

7. Kohtalona luovuus - ITE ja kumppanit, Oulun taidemuseo, Oulu

Korona-apatian estämisessä huumori ja nauru auttavat. ITE-taide on yhtä kuin Itse Tehty Elämä. Se on kätevyyteen ja kekseliäisyyteen perustuvaa kansanomaista kuvataidetta.

Ite-taiteilija tekee veistoksen puupöllistä tai kirjailee langasta ja kangastilkuista värikkään tekstiilityön. ITE-taiteilijaksi tullaan itse ja ilman taidekoulutusta. Aiheeksi käy vaikkapa oma elämänpiiri, eläimet tai unenomaiset näyt.

Avoinna 2.6.-20.9.2020.

Näyttelyn nettisivut löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Oulun taidemuseossa on kesällä niin sanottujen ITE-taiteilijoiden teoksia. Tuulia Huuskon Nimetön on yksi niistä. Kuva: Oulun taidemuseo

8. Niitty, Fiskars Village, Raasepori

Kauniina kesäpäivänä porukka kokoon, eväät reppuun ja retkelle Fiskarsiin. Samalla reissulla voi ihastella kaunista vanhaa ruukkialuetta raennuksineen, nauttia picnicistä ja poiketa Niitty-kesänäyttelyssä. Sen teemana on ajankohtainen ilmastokriisi. Esillä on kuvataidetta, muotoilua, mediataidetta ja taidekäsitöitä.

Avoinna 18.6-30.8.2020

Näyttelyn nettisivut löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Katu, Auvers-sur-Oise on Suomen ainoa Vincent van Goghin teos. Myös tämä maalaus tulee Didrichsenin taidemuseon näyttelyyn. Kuva: Ateneumin taidemuseo

9. Vincent van Gogh - tie taiteilijaksi, Didrichsenin taidemuseo, Helsinki

Näyttelykesä huipentuu syyskuun alussa Vincent van Gogh -näyttelyyn. Se on Didrichsenin taidemuseon "suurin satsaus ikinä". Pääosa teoksista on taiteilijan uran alkuvaiheen piirustuksia, jotka ovat lainassa Hollannista. Niiden aiheita ovat maalaiset ja maatyön kuvaus, maisemat, ja henkilökuvat.

Maalauksia näyttelyssä on kaksi.

Jos talvella et ehtinyt nähdä saman museon näyttelyä Kuutti Lavonen - Aika ja ikuisuus, voit nähdä sen kesällä. Se on avoinna kesän ajan ennen van Goghin avautumista 23.8. saakka.

Avoinna 5.9.2020 –31.1.2021

Ylen juttu aiheesta löytyy**täältä**

Näyttelyn nettisivut löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Korona voi laittaa suunnitelmat vielä uusiksi

Näiden lisäksi eri vaihtoehtoja löytyy runsaasti eri puolilta Suomea, vaikka tapahtumia onkin jouduttu perumaan koronaepidemian takia. Esimerkiksi Mäntän kuvataideviikot ja Purnun kesänäyttely siirtyvät kesään 2021.

Ennen kuin lähdet taidekierroksellle, tarkista vielä aukioloaika näyttelyn nettisivuilta. Museoiden ja gallerioiden ohjelmistoihin saattaa tulla viimehetken muutoksia.

Mitä ensi kesän taidenäyttelyä sinä suosittelisit muille? Kerro vinkkisi ja osallistu jutun alla keskusteluun.

Suosittelemme sinulle