Hyppää sisältöön

Kohtalokas virhe johti Mira Potkosen kyyneliin Rion olympiakehässä – Suomen kovin mitalitoivo janoaa tilaisuutta korjata asia ensi vuonna

Suomen olympiatoivo sai alkuviikosta helpottavia uutisia.

Mira nauraa, istuu penkillä.
Mira Potkonen kuuluu Tokion olympialaisissa Suomen harvoihin mitalitoivoihin. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle
Jelena Leppänen

Suomalaiset urheilufanit näkivät neljä vuotta sitten, miten paljon Mira Potkonen vihaa häviämistä.

Rio de Janeiron olympialaisten välierän piti olla huippukunnossa olevalle suomalaisnyrkkeilijälle askel kohti himoittua finaaliottelua. Ottelun jälkeen kehätuomari nosti kuitenkin Kiinan Yin Junhuan käden.

Murtunut Potkonen itki kehässä ja sittemmin haastattelualueella. Katkera hetki ei ole pyyhkiytynyt mielestä vieläkään, eikä sen tarvitsekaan.

Neljän vuoden takainen pettymys on ajanut nyrkkeilijää kohti uutta olympiaunelmaa, Tokion kesäkisoja.

– Rion häviö on motivoinut, tappiot kirpaisevat niin paljon. Niitä on tullut tässä vuosien aikana muutamia ja niissä pahimmissa paikoissa, Potkonen, 39, sanoo Yle Urheilulle.

– Olen voittanut paljon turnauksia, joita olemme pitäneet harjoitusturnauksina. Isoissa kisoissa on tullut karvaita tappioita. Olen joutunut miettimään, mistä se johtuu.

Potkonen on analysoinut sittemmin ahkerasti Rion välierässä tekemäänsä virhettä. Suomalaisnyrkkeilijä ei malttanut odottaa hyökkäyspaikkojen aukeamista, vaan painoi yli-innokkaasti päälle. Se mahdollisti teknisen kiinalaisvastustajan vastaiskut ja lopulta voiton.

– Kun yritän liikaa, se koituu kohtaloksi, Potkonen sanoo.

– Näinä vuosina olen harjoitellut tilanteessa elämistä ja oman mielen hallintaa. Sitä kehässä tarvitaan.

Junhua Yin Mira Potkonen
Karvas muisto. Rio de Janeiron kesäolympialaisten välierätappio on opettanut Mira Potkoselle (oik.) paljon. Kuva: AOP

Tampereen Voimailuseuran nyrkkeilijä kuuluu Tokiossa Suomen harvoihin mitalitoivoihin. Rion kisojen jälkeen Potkonen on saavuttanut kevytsarjassa muun muassa Euroopan mestaruuden 2018 ja 2019 ja MM-pronssia 2019.

Uran kirkkaimmasta tavoitteesta ei ole kuitenkaan epäselvyyttä. Euroopan ykkösiskijä haluaa poistua Tokion olympiakehästä voittajana.

– Tiedän, etten koe sen jälkeen urheilullisesti niin isoa juttua. Jos saisin ulosmitattua siellä kaikkina näinä vuosina tehdyn työn ja saisin lähteä kisoista voittajana… Mikä mahtava tunne se olisi.

Helpottava tunne

Olympiaunelman ympärillä on ollut viime aikoina paljon Potkosesta riippumattomia kysymysmerkkejä.

Tokion kisojen järjestäminen on ollut koronaviruspandemian vuoksi epävarmaa kuten sekin, saisiko marraskuussa 40-vuotispäiväänsä viettävä Potkonen ylipäänsä kilpailla ensi vuodelle kaavaillussa tapahtumassa.

Kansainvälisen nyrkkeilyliiton Aiban sääntöjen mukaan amatöörinyrkkeilijöiden yläikäraja on ollut 40 vuotta.

Potkonen sai viikon alussa kaivatun uutisen, kun Kansainvälinen olympiakomitea varmisti suomalaisen osallistumisoikeuden ensi kevään Euroopan olympiakarsintoihin. Potkonen kohtaa karsinnoissa Englannin Caroline Duboisin.

Maanantaina saapunut vahvistus oli suuri helpotus. Positiivisena luonteena tunnettu Potkonen myöntää, että mielessä on pyörinyt epävarmana aikana kaikenlaisia ajatuksia.

– Oli pakko funtsia, mitä jos en saisi jatkaa. Se tuntui niin kurjalta ja toivottomalta. Mietin, että jos minulta viedään kisat, kaikki työ valuu niin sanotusti hukkaan.

– Toki nämä vuodet ovat olleet joka tapauksessa ihania, mutta nyt saan yrittää loppuun saakka.

Lue myös:

Mira Potkosen kultajahti jatkuu – saa osallistua Tokion olympiakarsintoihin

Mira Potkosen tilaisuus varmistaa paikka Tokioon valui sormien lävitse viime hetkillä: "Kun matto vetäistään alta, totta kai tulee pettymys"

Suosittelemme sinulle