Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Long Play: Arkkipiispa Leon perustama Karjalan kielen seura on saanut rahoitusta alun perin Itä-Suomen yliopistolle myönnetystä valtion rahoituksesta

Yliopiston saamasta erillisrahoituksesta ohjattiin satoja tuhansia euroja suoraan Karjalan kielen seuralle.

Arkkipiispa Leo
Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo on karjalan kielen seuran puheenjohtaja. Kuva: Pekka Koli / Yle
Marianne Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Itä-Suomen yliopisto on ohjannut opetusministeriöltä saamaansa rahoitusta ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leon vetämälle Karjalan kielen seuralle. Asiasta kertoo tänään tutkivan journalismin verkkojulkaisu Long Play artikkelissaan.

Vuosina 2013–2016 yliopisto maksoi opetusministeriöltä vuosittain saamastaan 200 000 euron erillisrahoituksesta 70 000–80 000 euroa seuralle.

Yliopistolle myönnetyn valtionrahoituksen välittäminen yksityishenkilöiden perustamalle ja hallinnoimalle yhdistykselle on poikkeuksellista.

Long Playn tietojen mukaan erilaisilla rahoitusjärjestelyllä haluttiin pitää Karjalan kielen seura tyytyväisenä. Seura ajoi muutosta, jossa karjalan kielelle taattaisiin perustuslaissa samanlainen asema kuin romanikielelle ja saamen kielille.

Keskusteluissa olivat mukana myös silloiset ministerit

Long Playn haastattelema Karjalan kielen seuran silloinen sihteeri Pertti Lampi kertoo, että Itä-Suomen yliopiston kautta tulevasta rahoituksesta sovittiin yksityisessä keskustelussa silloisen valtiovarainministerin, nykyisen Sitran yliasiamiehen Jyrki Kataisen (kok.) kanssa. Tammikuussa 2011 järjestetyssä tapaamisessa oli Kataisen ja Lammen lisäksi mukana arkkipiispa Leo.

Katainen kertoo Long Playlle, ettei muista Karjalan kielen seuran rahoitukseen liittyviä keskusteluja.

Lammen mukaan sopimuksen syntyyn vaikutti myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.). Lampi kertoo tavanneensa Henrikssonin yhdessä arkkipiispa Leon kanssa vuoden 2012 huhtikuussa.

Henriksson kertoo artikkelissa suhtautuneensa myönteisesti seuran toiminnan rahoittamiseen opetus- ja kulttuuriministeriön kautta.

Arkkipiispa ei kommentoi seuran asioita

Epäselvää on, tiedettiinkö ministeriössä yliopiston rahoituksen päätyvän Karjalan kielen seuralle vai ei.

Itä-Suomen yliopiston humanistisen osaston johtajan, professori Risto Turusen mukaan asiasta käytiin pitkiä neuvotteluja talvella 2012–2013. Yhteydenotto yksikköön tuli seuralta.

– Raha oli myönnetty yliopistolle ja ajatus oli, että me teemme KKS:n kanssa yhteistyötä karjalan kielen elvyttämiseksi”, Turunen muistelee.

Opetus- ja kulttuuriministeriön opetusneuvos Jorma Karhun mukaan ministeriössä ei tiedetty yliopiston ja seuran sopimuksesta, vaikka kyse oli ministeriön rahoista.

Karjalan kielen seuran silloinen sihteeri Pertti Lampi puolestaan väittää, että ministeriö tiesi rahoitusjärjestelystä.

Sopimuksen synnyn varmentaminen on vaikeaa. Sopimuksen allekirjoittanut silloinen rehtori Perttu Vartiainen kuoli vuonna 2017. Mukana ollut Karjalan kielen seuran hallituksen jäsen Eero Rantala kuoli viime vuonna.

Arkkipiispa Leo ei ole kommentoinut seuran asioita Long Playlle.

Tuntuvasta rahoituksesta huolimatta seura on vaikeuksissa

Sen jälkeen, kun sopimus yliopiston kanssa loppui vuonna 2016 Karjalan kielen seura on saanut rahoitusta opetusministeriöltä. Vuonna 2017 sille myönnettiin yksin avoimeen hakuun laitettu karjalan kielen elvyttämiseen tarkoitettu 100 000 euroa.

Seuraavina vuosina avointa hakua ei ole ollut. Karjalan kielen seura on saanut elvytystyöhön vuosittain 200 000 euroa valtion budjetin lisämäärärahana eli niin sanottuna joululahjarahana. Se myönnetään kansanedustajien tekemien talousarvioaloitteiden perusteella.

Long Playn mukaan Karjalan kielen seura on ajautunut kuitenkin taloudelliseen umpikujaan. Vuosina 2017–2018 se teki tappiota noin 20 000 euroa, sen oma pääoma painui miinukselle ja sen velat kasvoivat 85 000 euroon.

Taloussotkujen lisäksi Long Playn artikkelissa kerrotaan ortodoksisen kirkon lukuisista työsuhderiidoista.

Suosittelemme