Hyppää sisältöön

Australia on aloittanut laajan tutkinnan kuukausia kestäneistä maastopaloista

Palot nielivät maan itäosia puolen vuoden ajan. Ainakin 33 henkilöä kuoli.

Palomies sammuttamassa maastopaloa Ulladullan lähellä Uudessa Etelä-Walesissa 5. tammikuuta. Kuva: Dean Lewins / EPA

Australia on aloittanut laajan tutkinnan maan itäosissa puolen vuoden ajan riehuneista maastopaloista.

Maastopalot olivat erityisen tuhoisia, sillä niissä kuoli ainakin 33 henkilöä ja tuhoutui noin 2 500 kotia.

Palot olivat kestäneet jo kuukausia ennen kuin ne saatiin tukahdutettua helmikuussa. Liekit nielivät maa-alueen, joka vastaa kooltaan Etelä-Koreaa.

– Traagiset kuolonuhrit, kotien tuhoutuminen, karjan ja miljoonien hehtaarien metsän menettäminen on ollut tuhoisaa ja vaikuttaa yhä syvästi ihmisiin ja heidän toipumiseensa, kuvaili tutkintaa johtava Mark Binskin uutistoimisto Reutersin mukaan.

Pääministeri Scott Morrisonin mukaan tutkinnassa perehdytään siihen, miten valmis maa on tulevaisuuden paloihin ja kuka on vastuussa pelastusviranomaisten toiminnasta.

Tutkinta on alkanut pääkaupungissa Canberrassa etäyhteyksien avulla. Ensimmäiseksi tutkintalautakunta keskittyy muuttuvaan ilmastoon ja luonnonkatastrofien riskeihin.

Maastopalot ovat Australiassa jokavuotinen juttu. Viimeisimmät palot olivat kuitenkin erityisen rajut. Australia on kärsinyt jo kolmen vuoden ajan kuivuudesta, jonka asiantuntijat ovat yhdistäneet ilmastonmuutokseen.

Lisää aiheesta:

Australian maastopaloissa loukkaantuneita koaloja on alettu palauttaa luontoon – "On aika antaa niiden olla taas koaloja"

Koalojen määrä moninkertaistui eläinsairaalassa Australian maastopalojen vuoksi – Yle tapasi Thommon, joka palaa jatkuvasti hoitoon klamydian takia

Australian maastopalot on saatu hallintaan kuuden kuukauden piinan jälkeen

Australian pääkaupunkiin julistettiin hätätila maastopalojen takia – Ankara kuumuus ja kovat tuulet ovat palanneet

Suosittelemme sinulle