Hyppää sisältöön

Rajut ylinopeudet työllistävät poliisia edelleen, Uudellamaalla kortti lähti yli 70 kuljettajalta – ylikomisario: "Ilmiö on toistunut joka viikonloppu"

Rajujen kaahailijoiden lisäksi poliisin haaviin jäi myös juopuneita kuljettajia tai kortitta ajavia.

Autoilijat ovat kaahailleet rajuja ylinopeuksia useiden viikkojen ajan. Arkistokuva. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Uudellamaalla törkeät ylinopeudet, rattijuopot ja kortitta ajaneet ovat työllistäneet poliisia viikonloppuna. Suurimmat nopeudet sadan kilometrin rajoitusalueella olivat 212 ja 210 kilometriä tunnissa.

Eniten poliisi joutui ottamaan ajokortteja Itä-Uudellamaan poliisin alueella, jossa viikonloppuna 54 kuljettajaa menetti korttinsa. Osa kuljettajista menetti korttinsa rattijuopumuksen vuoksi.

– Ilmiö on toistunut nyt joka viikonloppu. Keskimäärin kortteja on jäänyt hyllylle 35 korttia viikonlopussaan. Viime viikonloppu oli kaikista suurin 54 korttia, toteaa liikennepoliisisektorin ylikomisario Timo Leppälä Itä-Uudenmaan poliisista.

Kaahailijoina on ollut sekä autoilijoita että moottoripyöräilijöitä. Leppälä painottaa, että samaa piitaamattomuutta on ollut koko maassa koronaviikkojen ja kevään aikana.

– Kaahailija varantaa itsensä ja matkustajien lisäksi kaikki muut tienkäyttäjät. Autoilijoilla tulisi olla samanlaista yhteisvastuuta muista ihmisistä, mitä on ollut näiden koronaviikkojena aikana muutoinkin yhteiskunnassa, hän sanoo.

Ylinopeutta ajaneet jäivät kiinni normaalissa liikennevalvonnassa. Leppälän mukaan poliisi jatkaa valvontaa myös tulevina viikonloppuina.

Kaahailijoita myös Helsingissä

Helsingissä kortin menettäneitä oli yli kymmenen ja useita kortitta ajaneita. Helsingin poliisin pysäyttämä suurin ylinopeus sadan kilometrin rajoitusalueella oli 204 kilometriä tunnissa. Lisäksi Tuusulanväylällä, 60 maksiminopeusalueella ajettiin 113 kilometriä tunnissa.

– Autoilijoita on vähemmän, joten osa tuntuu kokevan, että on tilaa kaahata, sanoo liikennepolisiin komisario Pasi Tuominen Helsingin poliisilaitokselta.

Ajokorttiläjät näkyivät myös yhteisöpalvelu Twitterissä.

Karkuun pyrkijöitä, huonokuntoisia jarruja ja rikesakkoja

Läntisellä Uudellamaalla puolestaan kahdeksan kuljettajaa sai ajokiellon, kun poliisi valvoi moottoripyöriä ja mopoja lauantaina useamman tunnin.

Kolme kuljettajaa yritti karkuun. Heistä yksi moottoripyöräilijää ajoi kortitta ja hänellä oli hallussaan amfetamiinia, toisella oli rekisteröimätön ja vakuuttamaton moottoripyöräksi luokiteltava crossipyörä ja kolmannella oli moottoripyöräksi viritetty mopo.

Moottoripyöräpoliisit ja autopartiot valvoivat mopoja Espoossa, Kirkkonummen Veikkolassa, Karkkilassa, Tammisaaressa sekä Vihdin Otalammella ja kirkonkylällä. Tarkastettuja mopoja oli noin 70.

Kaikki kolme saatiin kiinni ja tapauksia tutkitaan törkeäinä liikenneturvallisuuden vaarantamisina. Huumausaineen hallussapitäjä saa lisäksi rikosnimikkeen huumausainerikos, minkä takia hänet myös otettiin kiinni.

Poliisin mukaan seitsemän mopoa oli kehnojen jarrujen vuoksi liikennekelvottomassa kunnossa ja ajokielto määrättiin kahdeksalle kuljettajalle.

Rekisterikilpiä poistettiin 16 moposta, sakkoja ja rikesakkoja kirjoitettiin yhteensä 44.

Lue myös:

Nuoret miehet ajoivat rajuja ylinopeuksia pohjalaisteillä – 18-vuotias kokeili juuri ostamaansa autoa

Koronalla on suora yhteys rajusti lisääntyneisiin törkeisiin ylinopeuksiin – ”Tilanne on nuorten kannalta ihan hirveä”

Poikkeustila vähensi liikennemääriä – törkeät liikenteen vaarantamiset lisääntyneet silti alkuvuonna

Ylinopeudet ovat lisääntyneet huolestuttavasti myös Keski-Suomen teillä – poliisi joutunut yhä useammin ajamaan kaahailijoita takaa

Poliisi huolestui törkeiden ylinopeuksien lisääntymisestä: "Teillä on nyt enemmän tilaa testata auton tehoja"

Hurjia ylinopeuksia Kehätiellä Turussa ja Raisiossa – jopa 207 km/h satasen alueella

Suosittelemme sinulle