Hyppää sisältöön

Rottia enemmän kuin ennen – Vaasa julkaisi kaupunkilaisille toimintaohjeet, miten ehkäistä ongelmaa

Rottia on havaittu ympäri kaupunkia. Leuto talvi on osasyy ongelmaan, mutta sen ehkäisyssä tärkeässä roolissa ovat kotitaloudet.

Jo täynnä olevan roskiksen päällä on roskia.
Jäteastioiden tyhjennys ja jätteenkäsittely muutenkin ovat avainasemassa rottapopulaation kasvamisen ehkäisemisessä. Kuva: Pixabay
Hanne Leiwo

Vaasan kaupungin ympäristöosasto on saanut ilmoituksia rottahavainnoista tänä vuonna huomattavasti enemmän kuin aiempina vuosina.

Havaintoja on tehty ympäri kaupunkia.

Ympäristöosaston mukaan havaintojen kasvu on luultavasti osittain seurausta leudosta talvesta.

Samalla kotitalouksille muistutetaan, miten tärkeää on huolehtia siitä, että kiinteistöllä ei ole ylimääräistä ravintoa rottien saatavilla.

Tarvittaessa kunnan terveydensuojeluviranomainen voi velvoittaa kiinteistönomistajaa tai -haltijaa toimenpiteisiin terveyshaittaa aiheuttavien vahinkoeläinten hävittämiseksi kiinteistöltä.

Rottaongelman laajenemisen ehkäisemiseksi Vaasan kaupunki on julkaissut toimintaohjeet kaupunkilaisille.

Näin estät rottapopulaation kasvua:

• Kaupungissa asuvista rotista suurin osa elää viemärissä. Viemäriin laitettu ruoka ja etenkin rasva on rotalle juhla-ateria. Vessanpönttöön kuuluu ainoastaan ulosteet, wc-paperi ja erilaiset pesuvedet. Ruuantähteet laitetaan jäteastiaan (tai kompostoriin), ei wc-pönttöön!

• Huolehdi, että kiinteistön jäteastiat ovat ehjiä ja tyhjennys on tarpeeksi usein. Kannen tulee mennä aina kiinni. Jätteitä ei saa jättää lojumaan roska-astioiden viereen.

• Ruokajätteen kompostointi on sallittua ainoastaan suljetussa ja lämpöeristetyssä kompostorissa. Avokompostiin saa laittaa ainoastaan puutarhajätettä.

• Lintuja ei pidä ruokkia sulan maan aikana. Kun maa on jäässä, tulee ruokinnassa käyttää ruokinta-automaatteja, ruokaa ei saa heittää suoraan maahan. Ruokintapaikka tulee pitää siistinä.

Rottien hävittäminen

Jos kiinteistöllä kuitenkin havaitaan rottia, Vaasan kaupunki kehottaa asentamaan loukkuja tai hankkimaan ammattimaisen tuholaistorjujan paikalle.

Kemikaalilain mukaan henkilö, joka on suorittanut tuholaistorjujan tutkinnon, voi toimia ammattimaisena tuholaistorjujana. Tuholaistorjuntaa tekevät yritykset löytyvät Tukesin tuholaistorjunnan yritysrekisteristä (siirryt toiseen palveluun)

Rottien aiheuttamat haitat

Kaupunki muistuttaa, että rotta hankkii elantonsa ihmisten jättämistä elintarvikkeista. Rotat syövät ainoastaan pienen osan niistä, mutta saastuttavat ulosteillaan huomattavasti suurempia määriä.

Rotat voivat myös levittää erilaisia tauteja ihmisiin ja kotieläimiin, kuten salmonellaa ja E. coli -bakteeria. Lisäksi rotat voivat aiheuttaa huomattavaa vahinkoa rakenteille, kaapeleille, laitteille ja pakkauksille.

Lue seuraavaksi: Rottaongelma hyppäsi lähiöihin – etätyön lisääntyminen muutti rottien ruoka-apajat uusille alueille

Suosittelemme sinulle