Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Yousra Alasaad jätti työnsä ja jäi kotiin, koska uskoi Suomen koronatilanteen olevan sama kuin sisaruksilla Turkissa ja Jordaniassa – maahanmuuttajat jääneet tietopimentoon

Monet maahanmuuttajat ovat olleet kotimaansa ja sukulaisten tietojen varassa, kun koronaohjeistusta ei ole saanut Suomessa omalla kielellä.

Yousra Alasaad ja Nafisa Yeasmin nauttivat arabiankahvia.
Yousra Alasaad ja Nafisa Yeasmin nauttivat arabiankahvia. Kuva: Raimo Torikka / Yle
Raimo Torikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Moni maahanmuuttaja on tänä keväänä tuntenut jääneensä syrjään Suomen koronatiedottamisesta. Suomessa on lähes 400 000 vieraskielistä asukasta.

Yksi heistä on Rovaniemellä asuva palestiinalaisnainen Yousra Alasaad. Hän vetäytyi aluksi neljän seinän sisälle, sillä hän uskoi Suomessa koronatilanteen ja rajoitusten olevan samanlaiset kuin sisarusten asuinmaissa Jordaniassa ja Turkissa.

– Minä ajattelin, että kaikissa maissa tilanne on samanlainen. Minä kävin sitten kaupassa ja ostin niin paljon tavaroita kuin tarvitsin. Sitten istuin kotona ja odotin. Uskoin, että korona-aika kestää vain vähän aikaa, Alasaad sanoo.

Väärinymmärrys johti jopa siihen, että Yousra Alasaad jäi koronapelossa turhaan pois töistä ja on nyt työtön. Hän oli vielä maaliskuun alussa sokean maahanmuuttajanaisen henkilökohtainen avustaja.

– Silloin kun päätin, että minun täytyy istua kotona, soitin Rovaniemen kaupungille, etten voi mennä työhön koronan vuoksi. Sitten minä istuin kotona ilman työtä ja ilman ystävää.

Alasaadin yksinäisyys kesti pari viikkoa kunnes Arktiset maahanmuuttajat -yhdistyksessä toimivat ystävät ottivat häneen yhteyttä ihmetellen, missä tämä on ollut.

Rovaniemellä asuva palestiinalaisnainen Yoursa Alasaad vetäytyi koronarajoitusten alkaessa kotiinsa.
Rovaniemellä asuva palestiinalaisnainen Yoursa Alasaad vetäytyi koronarajoitusten alkaessa kotiinsa. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Kieltä osaamaton hakee ymmärrettävää tietoa

Lapin yliopiston tutkijan ja Rovaniemellä toimivan Arktiset maahanmuuttajat -yhdistyksen aktiivin Nafisa Yeasminin mukaan ymmärtämisongelma on ollut yleistä maahanmuuttajien joukossa.

– Varmasti kolme viikkoa meni ennen kuin TEM:stä ja oikeusministeriön etnisten suhteiden neuvottelukunnasta tuli eri kielillä ohjeistuksia, mutta sen kolmen viikon ajan olimme vähän hukassa.

Nafisa Yeasmin sekä Arktiset maahanmuuttajat -yhdistyksen jäsenet ovat yrittäneet auttaa ja kuunnella maahanmuuttajien kokemuksia.

– Monet perheet ovat ihmetelleet, mitä pitää tehdä ja siksi ovat pitäneet yhteyttä omaan maahansa. Esimerkiksi on perheitä jotka ovat saaneet neuvon, että ei saa mennä ollenkaan ulos. He olivat sitten kuukauden aivan pelkästään kotona. Eivät menneet mihinkään, kertoo Nafisa Yeasmin tietoonsa tulleita kokemuksia keväältä.

Bangladeshista Suomeen muuttanut Nafisa Yeasmin asuu Rovaniemellä.
Nafisa Yeasmin on toiminut aktiivisesti maahanmuuttajayhteisön hyväksi jo vuosia ja on tästä myös palkittu. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Maahanmuuttajayrittäjät eksyksissä koronatukien kanssa

Yhteiskuntatieteiden tohtori Nafisa Yeasmin toimii hankepäällikkönä Lapin yliopiston Euroopan Sosiaalirahaston rahoittamassa Aim2Work -hankkeessa.

Hankkeen tavoitteena on auttaa naisyrittäjiä sekä kannustaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä tukemaan maahanmuuttajataustaisia ja muita pitkäaikaistyöttömiä töihin pääsyssä. Tavoitteena on myös kannustaa naisia yrittäjyyteen.

– Hanke on alkanut vuoden alussa ja olemme haastatelleet tähän mennessä 43 naisyrittäjää tai yrittäjäksi aloittavaa. Heistä 29 on maahanmuuttajaa ja 14 suomalaista, kertoo Nafisa Yeasmin.

Haastatteluissa on tullut ilmi, että maahanmuuttajat ovat olleet ongelmissa muun muassa siksi, että eivät tiedä millaisia tukia ja mistä koronarajoitusten vuoksi kärsineet yrittäjät voivat tukea hakea.

Lisäksi koronarajoituksista kärsineet maahanmuutajayrittäjät ovat olleet suurissa ongelmissa tukihakemusten kanssa. Suomenkielisiä neuvoja ja oppaita löytyy paljon, mutta harva maahanmuuttaja pystyy niiden avulla tukia hakemaan.

Rovaniemellä jo kymmenen vuotta asunut Intisar Musaileh on vasta aloittanut pitopalveyrittäjyyden. Lisäksi hänen yrittäjänä toimiva miehensä on kärsinyt paljon koronarajoituksista ja yrittänyt saada apua.

– Ei valitettavasti ole löytynyt. Mieheni on pienyrittäjä ja hän hoitaa ruokakuljetuksia ravintoloista. Nyt kun kaikki ravintolat ovat kiinni, on toiminta pysähtynyt. Hänelle ei löytänyt tietoa, että miten pitää lomakkeita täyttää ja mistä saa tukea. Tähän asti hän ei osannut täyttää niitä, sanoo Intisar Musaileh.

Intisar Musaileh on asunut Rovaniemellä noin 10 vuotta.
Intisar Musaileh on asunut Rovaniemellä noin 10 vuotta. Hänen yrittäjämiehensä on kärsinyt koronarajoituksista. Kuva: Raimo Torikka / Yle

31.5.2020 klo 22.30 Korjattu viimeisessä kappaleessa virheellinen tieto Intisar Musailehin asumisesta Rovaniemellä. Hän on asunut noin kymmmenen vuotta, eikä 20 vuotta kuten ensin oli. Myös väärin kirjoitettu nimi Indisaar on muutettu muotoon Intisar.

Suosittelemme