Hyppää sisältöön

Lämpöaalto antaa kovaa kyytiä Lapin paksuille lumille – Rovaniemellä varaudutaan ennätystulvaan

Tuoreimpien ennusteiden mukaan ennätystulvan uhka olisi väistymässä Ivalojoelta.

Vesi nousi Rovaniemellä maanantaina aamulla noin sentin tunnissa. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle

Viikonlopun lämpimät säät ovat saaneet lumet sulamaan nopeasti myös pohjoisemmassa Lapissa. Ylä-Lapin ennätyspaksuista lumista on sulamatta vielä lähes puolet, kertoo Lapin ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki. Esimerkiksi Muonion korkeudella sulaminen on alkanut vasta viikonlopun aikana.

– Lumet saavat nyt kyytiä. Kesäkuun ensimmäisille päiville on luvattu keskimääräistä lämpimämpää, joten silloin loput lumet lähtevät liikkeelle, Alaraudanjoki toteaa.

Vauhdilla sulavat lumet saavat Lapin joet tulvimaan. Tuoreimpien ennusteiden mukaan ennätystulvan uhka olisi kuitenkin väistymässä Ivalojoelta, mutta sen sijaan Ounasjoella Kittilässä ja Kemijoella Rovaniemellä saatetaan edelleen nähdä suurempia vesimääriä kuin vuosikymmeniin.

Arktikum on suojattu tulvavallilla. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle

– Nyt näyttää, siltä, että vuoden 1993 ennätystulva ylitetään 50 prosentin todennäköisyydellä. Toisaalta pahinkin ennuste näyttää, että vesi nousisi reilut 30 senttiä vuoden 1993 lukemista eli ei lopulta kovin paljoa.

Jos vesi nousee ennätyskorkealle, se saattaa kastella ainakin joitakin tulvariskialueella sijaitsevia asuinrakennuksia – rantasaunoista ja muista rannoilla olevista rakennuksista puhumattakaan.

Lisäksi veden alle voi jäädä joitakin tienpätkiä. Maanantaina tuli tieto kahdesta tulvan alle jääneestä tiestä. Kittilän Levillä Immeljärven etelä- ja länsipuolella kulkeva Tuomikuruntie on syöpynyt ajokelvottomaksi veden voimasta ja Sodankylän Kieringissä tie 19715 katkaistiin liikenteeltä tulvaveden noustua tielle.

Tulvavalleja talojen suojaksi

Rovaniemellä varaudutaankin veden nousuun suojaamalla rakennuksia. Esimerkiksi keskustassa aivan joen rannalla sijaitsevaa Arktikumia on tyhjennetty ja ympäröity tulvavallilla. Saarenkylässä sijaitseva Pulkamontien terveysasema ollaan valmiina evakuoimaan keskustaan, tyhjillään olevaan entisen Sairaalakadun terveysaseman tiloihin.

Marko Sääskilahti oli pystyttämässä tulvavalleja Ounaspaviljongilla maanantaina. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle

Tulvavalleja pystytettiin maanantaina esimerkiksi Ounaspaviljongin ravintolarakennuksen suojaksi. Marko Sääskilahti on yksi valleja tekevistä työmiehistä.

– Tulvaennusteethan on aika hurjia. Saa nähdä, mikä lopulta pitää paikkaansa. Eihän sitä kukaan tiedä, tuleeko ennusteen mukainen tulva vai ei, mutta vesi on noussut äkkiä, Sääskilahti sanoo.

Kuuntele Marko Sääskilahden haastattelu Yle Areenasta:

Pulkamontien terveysasema ollaan valmiina evakuoimaan. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle

Tulvalta suojaaminen on kiinteistön omistajan vastuulla. Timo Raition rintamamiestalo sijaitsee tulvariskialueella Rovaniemen Saarenkylässä, Kemijoen rantamailla. Hän on seurannut veden nousemista ja kertoo valmistautuneensa tulvan.

– Olen hakenut ilmaista hiekkaa ja talossa on etukuormaajalla varustettu traktori, jolla saa nopeasti tulvapenkereen. Meinaan pengertää sen niin, ettei talo kastuisi.

Raitiolla on kokemusta talon suojaamisesta tulvamuurilla vuoden 1993 isoissa tulvissa. Vuoden 1973 suurtulvan aikaan hän oli pieni poika, mutta kertoo kuulleensa, että talon ensimmäinen rappunen alakerrasta oli tuolloin veden peitossa.

Timo Raitio kertoo, että vesi on noussut eilisestä puoli metriä. Kuva: Tapani Leisti / Yle

Jos vesi nousee uuteen ennätykseen, Raitiolla on vielä yksi keino.

– Laitetaan alimmaiseen lautaan muovi kiinni ja muovi peitetään alaosasta hiekalla, etteivät rakenteet kastu eikä vesi pääse kellariin.

Pelastavatko yöpakkaset?

Raitio toivoo, että ennustettu viileä jakso toisi helpotusta.

– Sää kylmenee keskiviikosta. Pohjoiseen on luvattu yöpakkasia, se kuivaa lunta. Ja jos tuulee, se haihduttaa, ettei vettä tulisi tänne niin paljoa.

Lapin isoista joista Ivalojoki on saavuttamassa tulvahuippunsa ensimmäisenä, kuluvan viikon lopulla ja mahdollisesti uudestaan ensi viikon alkupuolella. Ounasjoella Kittilässä ja Kemijoella Rovaniemellä tulvat ovat korkeimmillaan ensi viikon alkupuolella. Tornionjoki tulvinee myös ennätysvuolaasti, siellä tulvahuippua odotetaan kesäkuun toisen viikon alkuun.

Tiedot perustuvat Tulvakeskuksen tulvaennusteisiin, jotka tarkentuvat jatkuvasti.

KORJATTU 26.5. kello 9.22: Jutun viimeinen lause, jossa luki virheellisesti tietojen perustuvan Lapin ely-keskuksen tulvaennusteisiin.

Lataa puhelimeesi Yle Uutisvahti (siirryt toiseen palveluun)! Animaatiosta näet, miten tilaat Uutisvahtiin ilmoitukset kaikista Lapin tulvia koskevista uutisista.

Suosittelemme sinulle