Hyppää sisältöön

Tampereen murhasta syytetty mies halusi olla palkkamurhaaja ja puhui kolmen ihmisen murhaamisesta – avovaimo kannusti, mutta se ei ole rikos

Surmaajan puoliso kannusti miestään toteuttamaan unelmaansa ammattitappajana, mutta se ei täytä rikoksen tunnusmerkistöä.

Henkirikos tapahtui Tampereen Vasaratiellä 28.1.2020 Kuva: Marko Melto / Yle
Tuomas Rimpiläinen

Tampereen tammikuisesta henkirikoksesta paljastuu uusia tietoja, joiden perusteella teko vaikuttaa Suomessa äärimmäisen harvinaiselta palkkamurhalta. Teon myöntänyt mies puolestaan on haaveillut palkkamurhaajan "urasta".

Syyttäjä nosti aiemmin tänään murhasyytteet kahta henkilöä vastaan. Jutussa avunannosta murhaan epäiltyä naista vastaan syyttäjä ei nostanut syytettä.

Syyttämättäjättämispäätöksestä ilmenee, että nainen kuitenkin tiesi, että hänen avopuolisonsa on menossa Jyväskylästä Tampereelle tekemään henkirikosta. Mies on myöntänyt surmanneensa uhrin veitsellä.

Henkirikoksen tekemisestä syytetty mies viestitteli yöllä ennen henkirikosta avopuolisonsa kanssa Wickr-sovelluksessa. Viestinvaihto antaa hämmentävän kuvan pariskunnan suhtautumisesta tilanteeseen, sillä he lähettelivät toisilleen sydämiä ja kutsuivat toisiaan "raksuiksi".

Mies kertoi haluavansa tappaa

Syyttäjän mukaan nainen kertoi esitutkinnassa, että hänen miehensä oli joskus vuonna 2019 kertonut haluavansa tehdä henkirikoksen. Ensin kyse oli erään lappeenrantalaisen henkilön surmaamisesta. Naisen mukaan hän ei ottanut miehen puheita todesta.

Mies puolestaan kertoi pitäneensä asiaa "harjoituksena". Kyse ei ollut mistään "tappamistoimeksiannosta".

Mies kertoi, että tappamisajatuksia oli alkanut pyöriä hänen päässään jo ennen kuin hän oli tavannut puolisonsa. Parin keskusteluissa nainen oli miehen mukaan hyväksynyt hänen taipumuksensa, mutta ei ollut siitä iloinen.

Syyttämättäjättämispäätöksestä ilmenee, että miehen unelmana on ollut toimia palkkamurhaajana. Kotietsinnässä pariskunnan asunnosta löytyi muun muassa uudenvuodenkortti, jossa nainen kirjoitti, että hän toivoo miehensä toteuttavan unelmaansa palkkamurhaajana.

Marraskuussa 2019 nainen oli lähettänyt miehelle viestejä suutuspäissään ja sanonut, että mikäli hänellä olisi rahaa, hän palkkaisi jonkun tappamaan erään tuttavansa. Kuulusteluissa nainen sanoi, että hän ei ollut tosissaan.

Viestejä itsemurhassa avustamisesta

Esitutkinnassa paljastui myös, että pariskunta oli viestitellyt itsemurhassa avustamisesta.

Mies oli kysynyt eräässä viestinvaihdossa, kuinka paljon pitäisi saada rahaa, jos hän auttaisi erästä henkilöä itsemurhan tekemisessä. Nainen ilmoitti, että hän pyytäisi 500 euroa.

Tampereen henkirikoksesta nainen kertoi tienneensä etukäteen. Nainen oli esimerkiksi ollut miehensä kanssa kaupassa ostamassa aurinkolasit ja crocsit, joita miehen oli tarkoitus käyttää valeasuna henkirikoksen tekemisessä.

Nainen kuitenkin kertoi kuulusteluissa, että hän oli useasti sanonut miehelleen, että tämän ei pitäisi tehdä henkirikosta.

Avopuolisoa ei rangaista

Syyttäjä katsoo päätöksessään, että näyttö ei osoita sellaista tahallista auttamista, joka olisi lisännyt, edistänyt taikka edes helpottanut miehen tekemää henkirikosta. Kyse on syyttäjän mukaan osallisuusvastuun ulkopuolelle jäävästä myötävaikuttamisesta.

Koska nainen on syytetyn tekijän avopuoliso, häntä ei voi myöskään syyttää törkeän rikoksen ilmoittamatta jättämisestä.

Näillä perusteilla syyttäjä teki asiassa naisen osalta syyttämättäjättämispäätöksen.

Tiedot murhasta syytetyn miehen ja yllytyksestä murhaan syytetyn miehen osuudesta tulevat julkisiksi, kun syytteet luetaan käräjäoikeudessa 8. kesäkuuta.

Yllytyksestä murhaan syytetty mies on uhrin poika, joka ei tuntenut murhasta syytettyä ennestään.

Lue lisää:

Syyttäjä nosti murhasyytteet Tampereen henkirikoksessa: Uhrin pojalle kaksi vaihtoehtoista syytettä

Päivitys 25.5.2020 klo 15.19: Lisätty perusteluita siitä, miksi syyttäjä jätti syytteen nostamatta.

Suosittelemme sinulle