Hyppää sisältöön

WHO keskeytti Trumpin mainostaman hydroksiklorokiinin kokeilemisen koronapotilaisiin – Tutkimus viittasi pahoihin sivuvaikutuksiin

WHO kerää kahden viikon ajan lisätietoa hydroksiklorokiinista.

Farmaseutti näyttää hydroksiklorokiini pakettia.
Italialainen apteekkari esitteli hydroksiklorokiiniin pohjautuvaa Plaquenil-lääkepakettia huhtikuussa Turinissa. Kuva: Tino Romano / EPA
Yrjö Kokkonen

Maailman terveysjärjestö WHO on keskeyttänyt kokeensa, joilla hydroksiklorokiinia käytettiin COVID-19-potilaiden hoitoon. Keskeytys kestää ainakin kaksi viikkoa ja sen aikana kerätään tietoa lääkkeen mahdollisista haittavaikutuksista, kertoo WHO:n pääjohtaja Tedros Ghebreyesus.

Keskeytys perustuu The Lancet -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistuun tutkimukseen, jossa hydroksiklorokiinin havaittiin aiheuttavan vakavia sivuvaikutuksia potilaille. Sivuvaikutukset olivat etenkin sydämen rytmihäiriöitä.

Samankaltaisista hydroksiklorokiinin sivuvaikutuksista on tullut viestiä muiltakin tahoilta. The Lancetin julkaisemassa tutkimuksessa mainittiin myös kohonnut kuolemanriski.

Hydroksiklorokiinin käyttö on noussut maailmanlaajuiseksi puheenaiheeksi, sillä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on mainostanut ainetta mahdollisena esto- ja hoitokeinona koronasairaudelle. Lääkäreiden estelyistä huolimatta Trump sanoo syövänsä lääkettä päivittäin. Myös Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on mainostanut lääkettä.

WHO:n johtajistoon kuuluva tohtori Michael Ryan sanoo uutistoimisto AP:lle, ettei WHO:lla ole toistaiseksi todisteita hydroksiklorokiiniin liittyvistä turvallisuusongelmista, mutta järjestö tutkii nyt saatua uutta tietoa.

Hydroksiklorokiinia käytetään yleisesti autoimmuunitaudin, nivelrikon sekä malarian hoitoon.

Lisää aiheesta:

Kohutulla lääkkeellä ehdittiin hoitaa koronapotilaita Satakunnassa – WHO:n pelkäämiä sivuvaikutuksia ei havaittu

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Suosittelemme sinulle