Hyppää sisältöön

Kohutulla lääkkeellä ehdittiin hoitaa koronapotilaita Satakunnassa – WHO:n pelkäämiä sivuvaikutuksia ei havaittu

Satasairaalan johtajaylilääkäri sanoo, että hydroksiklorokiinin kokeellisesta käytöstä on luovuttu maailmalta saatujen kielteisten tutkimustulosten takia.

Farmaseutti esittelee hydroksiklorokiini-lääkettä. Kuva: Tino Romano / EPA
Antti Laakso

Satakunnassa on hoidettu keväällä koronapotilaita kohutulla hydroksiklorokiinilla.

Satasairaalan johtajaylilääkäri Sari Sjövall kertoo, että lääkettä annettiin kahdelle koronapotilaalle kokeellisesti

Maailman terveysjärjestö WHO on nyt keskeyttänyt kokeensa, joilla hydroksiklorokiinia käytettiin COVID-19-potilaiden hoitoon. Keskeytys kestää ainakin kaksi viikkoa, ja sen aikana kerätään tietoa lääkkeen mahdollisista haittavaikutuksista.

Keskeytys perustuu The Lancet -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistuun tutkimukseen, jossa hydroksiklorokiinin havaittiin aiheuttavan osalle potilaista vakavia sydämen rytmihäiriöitä.

Ei sivuvaikutuksia Satakunnassa

Satakunnassa hoidetuille potilaille ei tullut johtajaylilääkäri Sari Sjövallin mukaan haitallisia sivuvaikutuksia myös malarialääkkeenä käytetystä hydroksiklorokiinista.

– Lopetimme lääkkeen käytön, kun maailmalta alkoi tulla kielteisiä tietoja sen vaikutuksista, Sjövall sanoo.

Satakunnassa ei ole todettu uusia koronatartuntoja lähes kuukauteen, joten uusia potilaita ei ole muutenkaan ollut tutkittavaksi.

Lääkettä haluttu testata lieväoireisilla potilailla

Satakunnan kunnat ovat parhaillaan tekemässä päätöksiä lähtemisestä perusterveydenhuollossa järjestettävään, Libertyksi nimettyyn kokeeseen, jossa koronapotilaille annettaisiin hydroksiklorokiinia jo taudin alkuvaiheessa ennen sairaalahoitoa vaativia oireita.

Koe ei ole vielä saanut lupaa viranomaisilta. Yle ei tavoittanut kokeen käytännön toteuttamisesta vastaavaa Porin perusturvan sairaalapalveluiden johtajaa Anna-Liisa Koivistoa kommentoimaan asiaa.

Satasairaalan johtajaylilääkäri Sari Sjövall arvioi, että jos hydroksiklorokiinin todetaan aiheuttavan vakavia haittoja, Liberty-hanke ei saa tutkimuslupaa.

Suosittelemme sinulle