Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ortodoksikirkon piispojen vanhat erimielisyydet nousivat taas pintaan – kiistakapulana nyt kirkon kielipolitiikka

Arkkipiispa Leon kanta on, että hänellä on oikeus edustaa omaa karjalaista kulttuuriaan.

Arkkipiispa Leo
Arkkipiispa Leo korostaa, että ortodoksinen kirkko on kaikkien kirkko. Arkistokuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Marianne Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Sunnuntaina julkaistu Long Playn artikkeli ortodoksisen kirkon sisäisistä ongelmista ja arkkipiispa Leon perustamasta Karjalan kielen seurasta on nostanut esiin vanhat ristiriidat kirkon sisällä.

Ortodoksisen kirkon arkkipiispan Leon tiivis yhteys Karjalan kielen seuraan tuli yllätyksenä Kuopion ja Karjalan hiippakunnan metropoliitta Arsenille.

– En tiennyt, että seura on arkkipiispan perustama, metropoliitta Arseni sanoo.

Hän kertoo lukeneensa asiasta vasta sunnuntaina julkaistusta Long Playn artikkelista, jossa käsiteltiin muun muassa Karjalan kielen seuran saamia avustuksia ja arkkipiispan asemaa seurassa.

Arkkipiispa Leo on puolestaan yllättynyt Arsenin reaktiosta.

– Hän tietää varmasti, että 25 vuotta tätä työtä on tehty ja olen seuran perustajajäsen, arkkipiispa Leo sanoo.

Myös seuran taloussotkut yllättivät metropoliitta Arsenin. Hän kertoo, ettei tiennyt Itä-Suomen yliopiston kanavoineen saamistaan rahoituksista seuralle rahaa.

– Seura on tiedottanut, että niin yliopiston kuin seuran taholta asia on valmis ja loppuunkäsitelty, arkkipiispa sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistämää valtionavustustarkastusta arkkipiispa Leo ei aio kommentoida ennen kuin tarkastus on valmis.

Työ ja harrastus pitää erottaa toisistaan

Vuosia arkkipiispan kanssa työskennellyt Arseni kertoo huomanneensa, kuinka tärkeä Karjalan kielen seura on arkkipiispalle.

– Olen nähnyt kansliatyöskentelyssä, että Karjalan kielen seura tulee usein esille, hän kertoo.

Piispa Arseni. Näyttelyn kurattorina toimivan piispa Arsenin mukaan esillä olevat teokset ovat peräisin maan laajimmasta uskonnollisen taiteen yksityiskokoelmasta
Metropoliitta Arseni on sitä mieltä, että kirkon ei pidä sotkeutua lainkaan kielipolitiikkaan. Arkistokuva. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Itse ikonimaalausta harrastavan Arsenin mielestä, työ ja harrastus pitää itse kunkin pystyä erottamaan.

Arkkipiispa Leo pitää Arsenin kannanottoa ikävänä ja kiistää jyrkästi käyttäneensä työaikaa Karjalan kielen seuran asioiden hoitamiseen.

– Minä teen työtä ilman työaikaa. Teen vapaa-ajalla kirkon työtä ja työajalla voin tehdä jonkun harrastukseen liittyvän työn. Teen taatusti työtä enemmän kirkon puolella, arkkipiispa Leo sanoo.

Voiko kirkko sotkeutua kielipolitiikkaan?

Henkilökohtaisesti metropoliitta Arseni on sitä mieltä, että kirkon ei pidä sotkeutua lainkaan kielipolitiikkaan.

– Kirkon yhteys Karjalan kielen seuraan antaa ymmärtää, että ikäänkuin ortodoksinen kirkko olisi vain karjalaisten kirkko vaikka me olemme kaikkia varten, Arseni sanoo.

– Tämä on se ikivanha lyömäase, jolla tahdotaan lyödä karjalaisia kirkossa, arkkipiispa vastaa.

Hän korostaa, että ortodoksinen kirkko on kaikkien kirkko.

Arkkipiispa: "En voi jakaa itseäni kahtia"

Mutta millainen jälki tästä kaikesta jää ortodoksiseen kirkkoon?

– Ei se ainakaan kaunis jälki ole, Arseni toteaa.

Perustelussaan hän toteaa, että ortodoksinen kirkko on toiminut alueella joka ei kuulu kirkolle. Kirkon tehtävä on johdattaa ihmisiä pelastukseen, toimittaa jumalanpalveluksia ja toimituksia ja opettaa.

Arkkipiispa Leo sanoo, että hänellä on oikeus edustaa omaa karjalaista kulttuuriaan kuten on edustanut esimerkiksi kolttasaamelaisia ja maahanmuuttajia.

– En voi jakaa itseäni kahtia niin, että olen toisaalta arkkipiispa ja toisaalta siviilihenkilö, olen yksi ja sama ja teen sillä nimellä ja persoonalla työtä kirkossa ja karjalaisen kielellisen kulttuurin parissa, Leo sanoo.

Lue lisää aiheesta:

Karjalan kielen seura: Ei salattavaa rahoituskuvioihin liittyen

Itä-Suomen yliopisto ohjasi valtionavustuksiaan Karjalan kielen seuralle useiden vuosien ajan – Rehtori: rahoitus hoidettiin asianmukaisesti

Long Play: Arkkipiispa Leon perustama Karjalan kielen seura on saanut rahoitusta alun perin Itä-Suomen yliopistolle myönnetystä valtion rahoituksesta

Piispojen erimielisyydet piinaavat Suomen ortodoksikirkkoa – kirkon työntekijä: "Piispat eivät arvosta toisiaan ja se näkyy työskentelyssä"

Suosittelemme sinulle