Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Koronavirus jopa tuplasi lemmikkien myynnin – hamsteria voi joutua jonottamaan useita viikkoja, koiraa kaksi vuotta

Eläinten kysynnän kasvu ei poista alan ahdinkoa.

Terrieri skeittaa.
Yksi suosituimmista koiraroduista on jackrussellinterrieri. Kuvituskuva. Kuva: Maja Hitd / EPA
Ari Tuhkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotona vietetyn ajan lisääntyminen koronaviruksen vuoksi on saanut ihmiset lähtemään lemmikkieläin ostoksille laajalla rintamalla.

Jyrsijöitä ja kaneja on myyty tänä keväänä lähes tuplamäärä viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna, kertoo eläinkauppaketju Faunattaren kenttäpäällikkö Elina Siren.

– Kysyntä on ollut vielä todella paljon isompaa ja olemme joutuneet myymään ei-oota. Jos kaikki eläimet lasketaan mukaan, lemmikkejä on myyty 40 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Eniten ihmiset ovat hankkineet lemmikiksi pieniä karvaisia eläimiä, kuten hamstereita, kaneja, marsuja, gerbiilejä, kesyrottia ja kesyhiiriä. Myös matelijoita on ostettu huomattavasti tavallista enemmän.

– Suosituin eläin on hamsteri ja ostetuin laji ylivoimaisesti venäjänkääpiöhamsteri talvikko.

Kenttäpäällikkö Siren kertoo, että Faunattaren kaupat ovat myyneet hamstereita viimeisen kahden kuukauden aikana lähes 400 kappaletta. Viime vuoden vastaavan ajan määrä oli alle 200 hamsteria.

Kaikki jyrsijät ja kanit tulevat ketjun liikkeisiin myyntiin kotimaisilta kasvattajilta. Suosituimmista jyrsijöistä on nyt niin kova kysyntä, että halutuimpia lemmikkejä saattaa joutua odottamaan useita viikkoja.

– Kaikissa myymälöissä on jonoja joidenkin eläinten osalta. Odotusaika saattaa olla pitkä esimerkiksi silloin, jos on laji- tai väritoiveita.

Löytökissaa ei anneta kelle tahansa edes korona-aikana

Myös löytökissoja ja -koiria haluttaisiin ottaa näin korona-aikana selvästi enemmän kuin yleensä.

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksestä Hesy:stä kerrotaan, että hakemuksia löytöeläimistä tulee nyt noin kaksinkertainen määrä normaaliin verrattuna.

– Sellaisia hakemuksia on valitettavasti tänä keväänä tullut, että nyt vain kaivataan kotiin jotain lämmintä ja pehmeää, koska siellä ollaan niin paljon. Niihin meidän täytyy suhtautua vähän kriittisesti ja muistuttaa, että kissa elelee 15 vuotta, kertoo Hesy:n tiedottaja Mari Aro.

Hesy avasi löytöeläinhaun parin kuukauden tauon jälkeen viime viikon maanantaina. Hakemuksia tuli reilussa viikossa lähes 70, kun normaalisti määrä on kolmisenkymmentä. Suuri osa hakijoista jää tällä hetkellä ilman eläintä.

– Joka tapauksessa lähdemme siitä, että etsimme eläimelle sopivan kodin, eikä lomake ole mikään varauslomake. Meillä on tällä hetkellä kotia etsiviä kissoja parikymmentä ja koiria neljä, niin ei siitä mitenkään irtoa näille 67:lle eläintä etsivälle lemmikkiä.

Villakoiraa voi joutua odottamaan jopa kaksi vuotta

Kennelliitosta kerrotaan, että viimeksi koirien hankkiminen lisääntyi vastaavalla tavalla lamavuosina.

– Pentuvälityksessä menee heti kaikki mitä sinne tulee. Koirien rekisteröinnit kasvoivat vastaavasti 2008 ja 1990-luvun alussa, kertoo Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Laitinen.

Suosituimpia rotuja ovat tällä hetkellä erilaiset kääpiökoirat, esimerkiksi chihuahua ja terrierit.

Korona-aikana pentujonot ovat venähtäneet reippaasti. Koiraa voi joutua odottamaan nyt todella pitkään. Pisimmät odotusajat ovat villakoirilla.

– Pisimmillään pentuja voi joutua odottamaan jopa kaksi vuotta. Normaalisti odotusaika on maksimissaan puolesta vuodesta vuoteen, kertoo Laitinen Kennelliitosta.

Eläinkaupan kasvusta huolimatta yrittäjiä saattaa mennä konkurssiin

Vaikka lemmikkieläimiä on myyty koronakeväänä tavallista enemmän, se ei ole poistanut alan yrittäjien ahdinkoa, sillä eläinten myynti muodostaa vain murto-osan kauppojen liikevaihdosta.

– Pääsääntöisesti eläinten myynti on lähes tappiollista. Kate kattaa niukin naukin myynnin aiheuttamat kustannukset yrittäjille, kertoo Faunattaren toimitusjohtaja Johanna Valo.

Asiakkaiden muut ostokset ovat vähentyneet toimitusjohtaja Valon mukaan selvästi, mutta yhtään konkurssia ei ole koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi tapahtunut.

– Normaali perusmyynti ei ole ollenkaan samalla linjalla lemmikkien myynnin kanssa ja monet liikkeet ovat hätää kärsimässä.

Kahta Faunattaren liikettä itsekin pyörittävä kenttäpäällikkö Siren haluaa korostaa, että nyt ei eletä eläinkauppojen kulta-aikaa.

– Monet myymälät sijaitsevat kauppakeskuksissa, joissa asiakasvirrat ovat hävinneet lähes kokonaan.

Kotimaisten eläinkauppojen myyntiä vähentää myös se, että suomalaiset ostavat nykyään yhä useammin vaatteiden ja kenkien lisäksi lemmikkien tarvikkeet ja ruoat ulkomaisista verkkokaupoista.

– Nähtävissä on, että haetaan elävä eläin meiltä ja samalla kerralla tarvikkeita, mutta sitten jatkossa ostetaan ulkomaisista verkkokaupoista, kertoo toimitusjohtaja Valo.

Lue lisää:

Koronakriisin keskellä yhdysvaltalaiset adoptoivat ennätyspaljon lemmikkejä – kissoja ei tahdo riittää kaikille halukkaille

Löytöeläinten parissa työskentelevä pelkää, että koirien hylkääminen yleistyy koronan takia: "Jos ei ole rahaa eläimeen, oikea päätös on luopua"

Suosittelemme sinulle