Hyppää sisältöön

Droonit avuksi sähkövikapartiointiin – vian etsintä huomattavasti edullisempaa droonilla kuin helikopterilla

Droonit eivät korvaa vielä varsinaisesti kymmenien kilometrien helikopterilentoa häiriölennoilla, mutta ovat avuksi vikojen paikantamisessa.

Drooneilla voidaan tarkastella vikoja eri perspektiivistä kuin normaalisti. Kuvituskuva. Kuva: Juha Kivioja / Yle
Elli Tervo

Järvi-Suomen energia ottaa käyttöönsä drooneja vikapartiointia varten. Niillä nopeutetaan partiointia paikoittain vaikeakulkuisessa maastossa esimerkiksi saarissa ja pitkillä korpiväleillä. Drooneja testataan myös muihin sähköverkon kunnossapitotöihin.

Sähkölinjoja on viime vuosina siirretty kulkemaan maan sisään, jotta häiriöiden määrä sähkönjakelussa vähenisi. Ilmassa olevia johtoja on kuitenkin edelleen paljon, ja esimerkiksi talviaikaan sähkölinjojen vikapaikkoja on etsitty helikoptereilla. Droonilla vian etsintä on huomattavasti edullisempaa kuin helikopterilla.

– Nämä laitteet ovat lyhyen kantaman droneja. Asennuspartiolla voi olla tällainen laite mukana, ja heidän ei tarvitse lähteä partioimaan maastoon, vaan he pystyvät toteamaan tilanteen droonilla, kehitysinsinööri Tomi Öster Järvi-Suomen Energialta taustoittaa.

Myös vikojen paikantaminen voi helpottua drooneilla, kun vikakohteita voi katsoa esimerkiksi eri perspektiivistä.

– Lisävarusteina näissä on valonheitintä ja infrapunakameraa, joita kokeillaan pimeän aikaan kunnossapitoon ja muihin perinteisen vianetsinnän lisäksi, Öster kertoo.

Droonikokeilu kestää vuoden loppuun asti kolmella droonilla.

Suosittelemme sinulle