Hyppää sisältöön

Kolme yritystä aloittanut kotimaisten kasvosuojaimien valmistuksen – Terveydenhuolto tarvitsee suojia miljoonan vuorokaudessa, suomalainen tuotanto kattaa nyt tarpeen

Valtio on ostanut kotimaisilta yrityksiltä 35 miljoonaa kirurgista suu-nenäsuojaa ja 5,5 miljoonaa hengityssuojainta.

Haatainen ja Lintilä
Hallitus kertoo terveydenhuollon tarvitsemien suojaimien kotimaisen tuotannon käynnistymisestä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) iloitsee siitä, että tällä viikolla jo kolme yritystä on aloittanut kotimaisten hengityssuojien valmistuksen: Filterpak, Lifa Air ja Teho Filter.

Työ- ja elinkeinoministeriön laittoi alulle pari kuukautta sitten toimet, joilla on käynnistetty ensisijaisesti terveydenhuollossa tarvittavien suojamateriaalien kotimainen valmistus.

Lintilä on tyytyväinen, että valmistuksesta kiinnostuneita kotimaisia yrityksiä löytyi kymmeniä. Niistä valittiin 5–6 valmistajaa, joista osa on nyt käynnistänyt suojaintuotannon.

Yritysten valintakriteerinä oli valmius suu-nenäsuojien nopeaan valmistamiseen ja suuret tuotantomäärät.

– Iso haaste oli se, ettei Suomessa ole valmistettu kriteerit täyttäviä hengityssuojaimia. Nopean aikataulun lisäksi matkan varrella on ollut yllätyksiä, jo maksettu linjakauppa on peruuntunut tai materiaalit ovat jääneet lentokentälle, Lintilä kertoo.

Hengityssuojainten lisäksi kotimaassa valmistetaan nyt myös suojavisiirejä ja -vaatteita sekä näytteenottotikkuja. Näytteenottokittien osalta aletaan olemaan jo omavaraisia, Lintilä sanoo.

  • Yle näytti hallituksen tiedotustilaisuuden Yle Areenassa. Voit katsoa tilaisuuden klikkaamalla jutun kuvaa.

Suojaimia riittävästi terveydenhuollon tarpeisiin

Myös työministeri Tuula Haatainen (sd.) kiittelee kotimaisia yrityksiä haasteen vastaanottamisesta.

– Kotimainen tuotanto rakentaa ja vahvistaa meidän huoltovarmuuttamme, jonka tavoite on varmistaa suojavälineiden ja -materiaalien saatavuus, Haatainen toteaa.

Huoltovarmuudesta vastaavan työministerin mukaan koronaepidemia on paljastanut kansainvälisten hankintaketjujen haavoittuvuuden ja kotimaisen tuotannon tärkeyden.

Pandemian aluksi kaikista suojaimista ja testivälineistä oli kova pula, ja niistä taisteltiin kiivaasti kansainvälisillä markkinoilla. Tämä johti suojavälineiden hintojen moninkertaistumiseen.

Nyt tilanne on helpompi, ja välineitä on saatavilla paremmin. Kansainväliset hankinnat ja kotimainen tuotanto kattavat nyt terveydenhuollon suojainten tarpeen, Haatainen sanoo.

– Suu-nenäsuojainten tarve sairaanhoidossa ja muussa sosiaali- ja terveydenhuollossa on noin miljoonaa kappaletta vuorokaudessa. Korkeamman FFP2- ja FFP3-tason suojamaskeja tarvitaan noin 22 000–62 000 vuorokaudessa, Haatainen kertoo.

Lisäksi suojavaatteita tarvitaan noin 100 000–150 000 kappaletta vuorokaudessa.

Haataisen mukaan on selvää, että tulevaisuudessa Suomella pitää olla vastaavassa tilanteessa kotimaista suojaintuotantoa.

– Tällaista tilannetta, jossa kotimainen tuotanto joudutaan käynnistämään alusta, ei saa syntyä enää uudestaan, Haatainen painotti.

Kukaan ei tiedä, mikä on syksyn epidemiatilanne, mutta viranomaiset ovat Haataisen mukaan jo varautuneet virustartuntojen mahdolliseen kasvuun.

Haataiselta kysyttiin myös, kuinka paljon kasvosuojaimia tarvittaisiin, jos hallitus suosittelisi niiden käyttöä julkisilla paikoilla.

Haatainen ei halunnut ottaa asiaan kantaa ennen kuin hallituksen tilaama selvitys suojamaskien hyödyistä on valmistunut. Tämän jälkeen asiasta keskustellaan hallituksessa.

Sen ministerit vahvistivat, että jos niin kutsuttujen kansanmaskien käyttöä suositeltaisiin, tarve olisi moninkertainen, eivätkä nyt kerrotut tuotantomäärät riittäisi kattamaan päivittäistä käyttöä.

Ministeri Lintilä viittasi myös suojaimissa tarvittavien materiaalien saatavuuteen. Tietystä raaka-aineesta käydään kovaa kilpailua eri maiden kesken.

Kaupat tehty yli 40 miljoonasta suojaimesta

Huoltovarmuuskeskuksen va. toimitusjohtaja Janne Känkänen kertoo, että he ovat saaneet yrityksiltä paljon yhteydenottoja suojainasioista.

Osan kanssa Huoltovarmuuskeskus on jo tehnyt sopimuksia, ja toisten kanssa neuvottelut vielä jatkuvat.

Känkäsen mukaan Huoltovarmuuskeskus on tehnyt kolmen kotimaisen yhtiön kanssa hankintasopimukset noin 35 miljoonasta kirurgisesta suu-nenäsuojasta ja 5,5 miljoonasta hengityssuojaimesta.

Toimitusjohtaja Känkänen muistuttaa, että sairaanhoitopiirit hoitavat itsenäisesti suurimman osan ostoista, ja näitä vain täydennetään Huoltovarmuuskeskuksen hankinnoilla.

Huoltovarmuuskeskus julkaisee ministeriöiden kanssa tietoja suojainten riittävyydestä kahden viikon välein asteikolla erinomainen, hyvä, välttävä ja heikko.

– Esimerkiksi suu-nenäsuojien ja suojakäsineiden tilanne on nyt hyvä, korkeamman suojatason suojainten tilanne taas kohtalainen, Känkänen kertoo.

On tärkeää, että pystymme kesän aikana valmistamaan kesän syksyllä ehkä tarvittavaa puskuria eli valmistaa suojaimia ja muita tarvikkeita varastoon, Känkänen painotti.

Laitehankinta takaa tavoitellun raaka-aineen tuotannon

Suojaintuotannon käynnistäneen yrityksen Lifa Airin hallituksen puheenjohtajan Vesa Mäkipään mukaan yhtiön suu-nenäsuojien tuotantomäärä tulee olemaan kesäkuussa reilusti yli miljoona kappaletta vuorokaudessa.

Tämä kattaa edellä kerrotun terveydenhuollon tarpeen. Korkeamman tason hengityssuojaimia tuotetaan noin 250 000–300 000 kappaletta vuorokaudessa.

– Laitehankinnan takia pystymme tuottamaan myös suojaimiin tarvittavaa raaka-ainetta, josta kaikki tappelevat tällä hetkellä. Olemme siis omavaraisia kesäkuun lopulla, Mäkipää sanoo.

Mäkipää kertoo, ettei Lifa Air ollut aluksi innostunut kotimaisen tuotannon aloittamisesta liiketaloudellisista syistä.

Mäkipään mukaan tähän vaikutti aiemmat kokemukset SARS-epidemiasta, joka alkoi ja loppui hyvin nopeasti. Yhtiö valmisti tuolloin kasvosuojaimia sairaanhoidon tarpeisiin.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa käsiteltiin kotimaisen suojaintuotannon käynnistämistä, suojaintilannetta ja Huoltovarmuuskeskuksen toimia suojainten riittävyyden varmistamiseksi.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23 asti.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaepidemiasta.

Varkauteen tulee kirurgisten kasvomaskien tuotantolinja – valmistaa miljoonia maskeja kuukaudessa

Täysin kotimaisten kasvomaskien valmistus käynnistyi Tampereella: Maskeja tulossa sekä sairaaloihin että kansalaisille

Koko maan hengityssuojaintilanne on parantunut – Suomeen tuodaan nyt viikoittain 5–10 miljoonaa kasvosuojaa

TAYS ja muut yliopistolliset sairaalat auttavat kotimaista hengityssuojainten tuotantoa vauhtiin

Suomeen kaupiteltu kymmeniä eriä kiinalaisia hengityssuojaimia, joiden todistukset on väärennetty – eivät välttämättä suojaa käyttäjiä kunnolla

Suosittelemme sinulle