Maksullinen virtuaalimatkailu on nousussa koronaviruksesta johtuvien liikkumisrajoitusten takia. Ensimmäiset virtuaalimatkailijat tulevat Savonlinnan seudulle Japanista.
Kesäkuun ensimmäisenä lauantaina virtuaalimatkalle Saimaalle tulee kahdenkymmenen henkilön japanilaisryhmä. He osallistuvat matkalle kotoaan videopuhelun avulla. Virtuaalimatkan toteutuksessa hyödynnetään liveyhteyttä, 360-videoita ja valokuvia.
Matkanjohtajana toimii japanilainen yrittäjä Yukie Tonuma. Eco Conscious Japan järjestää matkat yhteistyökumppaninaan punkaharjulainen SaimaaLifen yrittäjä Mari Pennanen.
– Matka kestää kaksi tuntia, mutta siinä käydään läpi kaksi päivää ja yksi yö Saimaalla, Pennanen kertoo.
Ryhmät lentävät Japanista virtuaalisesti Suomeen ja matkustavat junalla Saimaalle. Vaikka luvassa on paljon ohjelmaa Savonlinnassa ja Punkaharjulla, on matkalle ujutettu myös hengähdyshetkiä.
– Niiden aikana matkailijat pääsevät aistimaan ja sulattelemaan kaikkea kokemaansa, Pennanen sanoo.
Uudenlainen tapa tutustua paikkoihin
Virtuaalimatkailu mahdollistaa uudenlaisen tavan tutustua kulttuureihin, paikkoihin ja ihmisiin. Näin arvioi tutkimuspäällikkö Juho Pesonen Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitokselta.
– Ihmisten ei tarvitse lähteä kotoa pois eli se on ympäristöystävällinen tapa tutustua uusiin paikkoihin, hän sanoo.
Pesonen arvelee, että pandemian väistyttyä virtuaalimatkailijat saattavat olla kiinnostuneempia tulemaan myös fyysisesti Saimaalle. Myös Mari Pennanen uskoo virtuaalimatkan tehoon.
– Kunhan tässä nyt elämä normalisoituu niin uskon, että virtuaalimatkan ostamisen jälkeen monelle tulee kipinä ostaa myös oikea matka.
Juho Pesonen toivoo korona-ajasta alkusysäystä virtuaalimatkailulle liiketoimintana. Hän sanoo virtuaalimatkailun olleen tähän asti hyvin pitkälti markkinointikeino, jonka avulla saadaan ihmisiä tulemaan matkakohteeseen.
Japanilaisten Saimaan-matkat maksavat 2500 jeniä eli noin 20 euroa per henkilö.
– Sillä pääsee Savonlinnaan näkemään Olavinlinnan, veneilemään Puruvedelle ja majoittumaan Tynkkylän Lomaniemeen, Mari Pennanen kertoo.
Virtuaalimatkailu sopii japanilaisille
Punkaharjulaisella matkailuyrittäjällä on jo neljän vuoden kokemus yhteistyöstä japanilaisryhmien kanssa. Vuosien varrella Mari Pennaselle on kertynyt Saimaalta videomateriaalia, jota voi nyt hyödyntää. Virtuaalimatkailu soveltuu hänen mielestään japanilaiseen kulttuuriin erityisen hyvin.
– Heille on hyvin luonteenomaista kuvitella asioita todentuntuisesti. Ehkä siksi olemmekin saaneet myytyä näitä ensimmäisiä matkoja juuri japanilaisille.
Tutkimuspäällikkö Juho Pesonenkaan ei ole yllättynyt siitä, että ensimmäisille maksullisille virtuaalimatkoille osallistuvat juuri japanilaiset. Pesonen tietää heidän olevan nopeita omaksumaan uudenlaisia teknologioita. Myös Suomen luonto kiehtoo älypuhelinkansaa.
– Suomalainen mielentila on hyvin samankaltainen juuri japanilaisten kanssa.
Virtuaalireissuillakin matkailijoista huolehtii matkanjohtaja
Yukie Tonuman luotsaamat japanilaisryhmät ovat tehneet aiemmin virtuaalimatkoja Tanskaan ja Norjaan. Mari Pennanen tituleeraakin Yukieta kenties maailman ensimmäiseksi virtuaaliseksi matkanjohtajaksi.
– Kyllähän se on iso haaste meille matkailupakettien suunnittelijoille ja toteuttajille, että saadaan mielikuvat, tunnelma ja sisältö koostettua. Mutta meille se on positiivinen haaste.
Tutkimuspäällikkö Juho Pesosen mielestä liveyhteys on tervetullut kehitysaskel, sillä sosiaalisuudella on iso merkitys virtuaalimatkoilla. Oppaat, paikalliset ihmiset ja matkailijat muodostavat tiiviin ryhmän matkan ajaksi.
– Jos tämä koronaepidemia pitkittyy, niin tästä voi syntyä jotakin merkittävää, Pesonen arvioi.