Hyppää sisältöön

Kumutalon perustanut Touko Helanen haluaa, että tulevaisuudessa lastenkulttuuria voidaan livestriimata suoraan päiväkoteihin

Touko Helanen näkee Kumutalon lastenkulttuuriin ja mediakasvatukseen keskittyvänä talona. Keväällä Kumutalossa tehtiin jo konserttistriimauksia.

Touko Helanen avaa Kumutaloa erityisesti lastenkulttuurille. Kuva: Heidi Kononen / Yle

Touko Helanen kiipeää sujuvasti katonrajaan virittelemään lamppuja kuvaajaa varten. Mies on omimmillaan kameran takana. Ääneen ja kuvaan keskittyvän Pienen Mediatalon yrittäjä on rakentanut lapsuudenkotinsa yhteyteen tilat, joissa onnistuvat erilaiset kuvaukset potreteista erilaisiin videokuvauksiin tai striimauksiin.

Kumutalo (siirryt toiseen palveluun) oli Touko Helasen lapsuudenkoti, sitten isä Pekka Helasen rumputalo, ja sittemmin myös Toukon oman perheen koti.

– Rumpuperimän lisäksi kumu tarkoittaa minulle kulttuuria ja musiikkia, siinä Kumutalon ydin, kertoo Touko Helanen.

Kumutalon toiminta on vasta alkuvaiheessa, ja Helanen haluaa pitää ovet auki moneen suuntaan. Kulttuurirahaston Hämeen rahasto tuki Kumutalon lastenkulttuuritoiminnan käynnistämistä 34 000 eurolla.

Korona vauhditti striimaukset alkuun

Korona pisti Hämeenlinnan lastenkulttuurikesän uusiksi. Kesän 2020 Hippalot peruutettiin, ja vapautuneilla resursseilla on rakennettu työpajatoimintaa kesän ajaksi. Jos kokemukset ovat hyviä, saattavat kesäiset työpajat jossain määrin jäädä pysyvästi osaksi toimintaa, sanoo lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri.

Korona vauhditti Kumutalon striimaussuunnitelmia. Hämeenlinnalaisvoimat jylläsivät, kun nykyisin Konserttikeskuksen toiminnanjohtaja Noora Herranen tuotti konserttisarjaa Kumutalossa. Kevään kokemukset ovat olleet rohkaisevia.

– Suoria striimauksia ja jälkitallenteita on katsottu paljon. Vierailijoita on ollut kymmeniä tuhansia, kertoo Touko Helanen.

Ammattilaisuuden näkökulmaa mediapajoihin

Hämeenlinnassa lasten ja nuorten kulttuurityössä on totuttu yhteistyöhön. Kaupunki tekee esimerkiksi lasten lauantaita ja taidetestaajia yhteistyössä taidemuseon ja teatterin kanssa. Hämeenlinna on myös antanut lastenkulttuurilupauksen. (siirryt toiseen palveluun) Kaupungissa toimii lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX (siirryt toiseen palveluun) ja vuoden päätapahtuma Hippalot.

Kumutalo kokeili striimauksia yhteistyössä Konserttikeskuksen kanssa. Pehmoleluyleisö pysyy hiljaa paikallaan. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Kumutalo uskoo mahtuvansa tähän joukkoon hyvin. Helanen kertoo, että Kumutalossa voi esimerkiksi vierailla livekonsertin yleisönä yksi päiväkotiryhmä, mutta konsertti voidaan striimata samaan aikaan muissa päiväkodeissa. Mediakasvatuksessa opettajaksi kouluttautunut Helanen aikoo hyödyntää pitkää työkokemusta kuvatuotannon ammattilaisena.

– Koen että minulla on hyvä tarttumapinta juuri tekemiseen. Työpajoissa voidaan tehdä esimerkiksi elokuvaa, purkaa tekemistä käytännössä esiin ja tehdä itse, kuvaa Touko Helanen.

Nuorten kulttuurista on pidettävä huolta

Lastenkulttuurista puhuttaessa huomio kääntyy helposti taaperoihin ja pieniin lapsiin. Hämeenlinnan lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri puhuisi mielellään vain kulttuurista, mutta myöntää lasten ja nuorten ryhmien erityispiirteet. Lastenkulttuuria tekevät usein aikuiset, ja on tärkeää muistaa lasten osallisuus tekemisessä.

Hämeenlinnan lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri toivoo ARXin työpajakesän onnistuvan hyvin. Kuva: Ville Välimäki / Yle

– Nuoret eivät käy lastentapahtumissa, vaan heille on oltava omaa tekemistä. Nuoria kiinnostavat kuvataide ja käsityöt siinä missä muitakin, mutta erityisesti katu- ja kaupunkitaide sekä media ovat suosiossa, kertoo Haveri.

Suosittelemme sinulle