Hyppää sisältöön

Korona-aika synnytti koululaisten oman biisin – Erossa mutta yhdessä on kivimaalaisten nuorten käsialaa

Kivimaan koulun musiikkiprojekti mullistui koronaviruksen vuoksi. Syntyi koululaisten omista tunnoista kertova laulu.

Tatu Kasakkamäki, Veera Hynynen, Alina Pelli ja Venla Vainio olivat musiikkiprojektin ydinryhmää. Kuvassa mukana myös opettaja Vesa Järvinen. Kuva: Mikko Tuomikoski/Yle
Mikko Tuomikoski

Lahtelaisen Kivimaan ysiluokkalaisten kevään musiikkiprojekti sai yllättävän käänteen, kun koronavirus katkaisi normaalin koulutyön.

Projektin tuloksena piti alunperin syntyä omasta koulusta kertova laulu, mutta kevään tapahtumat muuttivat projektin suunnan.

– Laulunteko oli jo aika hyvässä vauhdissa ja meillä oli jo oppilaiden säveltämä melodia, mutta päätin sitten, että tehdäänkin laulu siitä, millaisia tuntoja tämä etäkevät oppilaissa herätti, kertoo musiikinopettaja Vesa Järvinen.

Järvinen korostaa sitä, että Erossa mutta yhdessä on täysin oppilaiden synnyttämä laulu.

– Minun tehtävänäni oli miettiä sovitusta ja soitinnusta ja koostaa sanoitusta, mutta muuten tämä on työryhmän käsialaa.

Sanoitus syntyi nopeasti

Laulun sanoitus syntyi usean oppilaan ideoiden pohjalta. Järvinen sai eteensä tuiman tukun ideoita.

– Tärkeintä oli tuoda esiin se, miten oppilaat kokivat tämän poikkeuksellisen ajan. Poimin kultakin parhaita paloja ja se oli vähän niinkuin palapelin kokoamista, naurahtaa Järvinen.

Veera Hynynen ja Tatu Kasakkamäki vastasivat kuitenkin pääosin sanoituksesta. Veeran ideoiden pohjalta syntyi kertosäe ja Tatu puolestaan tuotti rap-osuudet.

– Kertosäe syntyi tosi nopeasti, olisikohan siihen mennyt viisitoista minuuttia, kertoo Veera.

– Päätin keskittyä tähän yhden illan ajan ja rap-osuudet syntyivät myös melko vaivattomasti, sanoo Tatu.

Äänitysstudio on ensikertalaiselle jännä kokemus

Laulu äänitettiin lahtelaisessa Kujalandia-studiossa heti, kun olosuhteet sallivat. Omien osuuksien äänittäminen oli ensikertalaisille mieleenpainuva kokemus.

– Olihan se tosi jännittävää päästä soittamaan oikeassa studiossa, mutta kyllä se sitten hyvältä kuulosti, kertoo koskettimia soittanut Venla Vainio.

Rumpalin osuudet olivat puolestaan Alina Pellin käsialaa.

– Kyllä jännitti, mutta saimme homman hoidettua kolmella tai neljällä otolla.

Järvinen kehuu oppilaitaan nopeasta työtahdista ja hyvästä valmistautumisesta.

– Studiossa ei todellakaan haaskattu aikaa. Kaikki olivat valmistautuneet hyvin ja harjoitelleet osuutensa, joten äänitys meni sujuvasti.

Erossa mutta yhdessä -laulu julkaistaan koulujen päättäjäisviikonloppuna Kivimaan koulun Facebook-sivustolla yhdessä laulusta tehdyn videon kanssa.

Suosittelemme sinulle